vineri, 30 septembrie 2011

Traditia Crestina[49]

Din pacate teologia dogmatica nu i-a acordat locul meritat doctrinei cuvantului lui Dumnezeu, predicat, dar si citit, care a avut o importanta deosebita in cadrul doctrinei generale a mijloacelor harului din secolele al II-lea si al III-lea.

Citat din Traditia Crestina, de Jaroslav Pelikan Vol I, pag. 179

joi, 29 septembrie 2011

Statistica: despre crestinism in Romania

La polul opus, in tipul celor mai religioase tari, si ne referim la cele in care crestinismul este religia dominanta, conduce detasat Vaticanul, cu un procent de 100% de romano-catolici in randul populatiei (500 de locuitori are Vaticanul), situatie intalnita si in Panama si Samoa. Pe locul secund se situeaza Romania, cu un procent de 99% de crestini in randul populatiei (86% ortodocsi, 5.2% protestanti, 4.7% romano-catolici si 0.9% greco-catolici). De altfel cu 18.817.975 de credinciosi, la care putem adauga si circa 720.000 de credinciosi din Republica Moldova, Bisrica Ortodoxa Romana este cea de a doua din lume ca marime, fiind depasita doar de Bsierica Ortodoxa Rusa.

(citat dintr-un articol din Revista de Stiinta si Tehnica, Anul LX, Nr. 6, Septembrie 2011, pag. 41)

Traditia Crestina[48]

Traducerea termenului logos cu sermo, "predica" sau "discurs", pare sa fi fost destul de raspandita in latina primelor veacuri crestine: Hristos era predica lui Dumnezeu. Ceea ce inseamna ca, prin prezenta lui in cuvantul propovaduit, Hristos, Cuvantul Persoana, a dat invatatura Bisericii si puterea de a crede si urma aceasta invatatura.

Citat din Traditia Crestina, de Jaroslav Pelikan Vol I, pag. 178

miercuri, 28 septembrie 2011

Traditia Crestina[47]

Este interesant ca in toate cele sapte epistole ale lui Ignatie, Biserica este numita "sfanta" o singura data, in vreme ce unitatea Bisericii prin episcop constituie o preocupare constanta reflectata in toate epistolele, astfel incat pare justificat sa tragem concluzia ca "cel mai important aspect al Bisericii pentru Parintii apostolici este unitatea ei".

Citat din Traditia Crestina, de Jaroslav Pelikan Vol I, pag. 177

marți, 27 septembrie 2011

Dr. Robert Jastrow despre o intalnire pe varful muntelui

All in all, the concept of a big bang type creation event shouldn't trouble Christians too much. While specifics such as the nature of the creation, if it was guided intelligently, and other points should be discussed vigorously and the Christian position defended, the main idea of the universe coming into existence a finite time ago is actually a huge concession on the part of modern science - ground that the scientists for a long time did not want to give up. This is why Dr. Robert Jastrow, Director Emeritus of Mount Wilson Observatory and founder of NASA's Goddard Institute for Space Studies had written "For the scientist who has lived by his faith in the power of reason, the story ends like a bad dream. He has scaled the mountains of ignorance; he is about to conquer the highest peak; as he pulls himself over the final rock, he is greeted by a band of theologians who have been sitting there for centuries."(5)

Intregul articol poate fi citit aici.

Traditia Crestina[46]

In tratatul sau despre pocainta, Tertulian il portretizeaza pe Dumnezeu ca fiind "cel caruia poti sa-i dai satisfactie" si considera ca spovedania este motivata de dorinta de a da aceasta satisfactie. Cel care se caieste "ii da satisfactie Domnului", iar cel care cade din nou in pacat dupa ce s-a cait "ii da satisfactie diavolului". Importanta introducerii acestui termen in vocabularul crestin a devenit insa evidenta mult mai tarziu.

Citat din Traditia Crestina, de Jaroslav Pelikan Vol I, pag. 165

Traditia Crestina[45]

Potrivit lui Irineu, Hristos a adus mantuirea nu numai prin recapitularea fiecarei etape din dezvoltarea omului, ci mai ales prin acceptarea suferintei, care pe lemnul crucii a rascumparat raul facut de lemnul [pomului] neascultarii.

Citat din Traditia Crestina, de Jaroslav Pelikan Vol I, pag. 163

joi, 22 septembrie 2011

Pentru parinti: Simptome ale dependentei de internet

O lista cu astfel de simptome, de luat in considerare mai ales de catre parinti, gasim in cartea dr. Andrei Dragulinescu, Dependenta in cultura si civilizatia mortii. O voi reda mai jos dar nu inainte de a preciza ca literatura in domeniul acesta se limiteaza, in Romania, la trei sau patru carti, pe cand problema este una delicata, imediata, cu varii implicatii in societate si putin tratata in familii si Biserica.

Semnalele de avertizare (simptome) ale dependentei de Internet includ:
Tulburari ale somnului: Obisnuiesc copiii dumneavoastra adolescenti sa stea treji pana dupa miezul noptii si se trezesc cu greutate dimineata? Intarzie la scoala? Adorm in timpul zilei?
Timp petrecut online: Cat timp petrec on-line?
Activitate scoalara: Au scazut notele lor? Temele sunt predate la timp? Au dificultati de concentrare?
Activitati extra-curriculare: Si-au pierdut interesul fata de activitati care inainte le placeau?
Folosirea computerului: Insista sa fie lasati singuri atunci cand folosesc computerul? Sterg istoria Internetului (o lista a site-urilor vizitate)? Si-au facut un cont personal protejat cu parola? Inchid un site atunci cand dumneavoastra va apropiati de computer?
Cheltuieli telefonice: Taxele telefonice sunt mai mari decat de obicei? Ati fost taxati pentru apeluri catre numere necunoscute? Sunteti surprins de numarul de minute de folosire a liniei telefonice?
Scrisori/Cadouri personale: Copilul dumneavoastra adolescent primeste scrisori/cadouri personale din partea unor persoane pe care dumneavoastra nu le cunoasteti? Este dispus copilul dumneavoastra sa vorbeasca despre continutul scrisorii/pachetului?

Daca ati observat trei sau mai multe dintre aceste semne pe o perioada mai lunga de timp, este recomandat sa recurgeti la anumite masuri de ajutor.

(pag. 18-19, ed. Cristiana, 2008)

As preciza ca anumite chestiuni din lista de mai sus au devenit perimate, cel putin cea cu chestuielile telefonice, avand in vedere tipul de conexiune care se practica la ora actuala. Dar, in acelasi timp, astfel de taxe pot aparea in alte moduri (adolescentii pot folosi Internetul si face plati via cartea de credit s.a.).

Incurajez parintii sa ceara ajutor de specialitate si sfaturi de rezolvare a unor asemenea probleme pana nu e prea tarziu in relatia lor cu proprii copii. DEOCAMDATA nu e prea tarziu.

marți, 20 septembrie 2011

Interviu cu Virgiliu Gheorghe, autorul cartii "Efectele televiziunii asupra mintii umane""

din interviu:

- Esenţial este ca oamenii să înţeleagă ceea ce MacLuhan afirma în urmă cu 30 de ani: „Nu contează atât ce vezi la televizor, cât faptul că eşti prins în această non-activitate”. Neuropsihologii au descoperit că simplul fapt de a petrece câteva ceasuri pe zi în faţa ecranului, din primii ani de viaţă, are consecinţe dramatice pentru dezvoltarea reţelelor neuronale, pentru organizarea creierului. Televizorul, în esenţă ecranul, chiar dacă este vorba de calculator, inhibă funcţionarea emisferei stângi a creierului şi subminează activitatea lobului prefrontal, ceea ce duce în timp la o atrofiere a acestor zone. Savantul italian prof. Sartori, în cartea sa Homo videns, chiar vorbeşte despre o imbecilizare prin televizor. Lucrurile sunt însă mult mai grave. Nu este vorba numai despre o scădere a nivelului de inteligenţă, de o sărăcire intelectuală. Îmi este teamă că televiziunea, atât prin impactul tehnologic, cât şi prin cultura pe care o promovează, are un efect dezumanizant.

Restul la adresa de mai jos:

http://www.familiaortodoxa.ro/2011/04/07/ce-face-televizorul-din-copiii-nostri/

Modelul transsexualului si al hermafroditului da din coatele politicii spre a razbate in mintile copiilor prin scoala


Câteva exemple vor fi suficiente pentru a ilustra situaţia contemporaneităţii. În Indonezia, transsexualii vor avea dreptul să-şi aleagă singuri sexul pe care să-l declare la recensământul naţional ce va fi realizat pe parcursul acestui an. Marea Britanie a adoptat în 2004 Legea Recunoaşterii Genului, prin care statul îmbrăţişează de fapt principiul fundamental al ideologiei de gen, ce susţine că genul bărbătesc şi femeiesc nu ar fi altceva decât un construct social cu care ne-a obişnuit şi „opresat” o civilizaţie patriarhală a legii, normativistă şi tiranică. Potrivit aceluiaşi principiu, genul nu se identifică cu sexul biologic, ci depinde de opţiunea profund personală a fiecăruia. De aceea, nici nu există un singur gen, ci chiar şase sau mai multe!

Această ideologie impregnează legea britanică prin care transsexualii primesc în consecinţă recunoaşterea şi modificarea certificatului de naştere, fără ca măcar operaţia de schimbare de sex să fi avut loc. Singurele cerinţe sunt: diagnosticarea unei confuzii asupra identităţii de gen; traiul pentru doi ani „în cadrul genului ales” şi prestarea unui jurământ că persoana intenţionează să trăiască astfel pentru tot restul vieţii.

Tot în Marea Britanie, Comisia pentru Egalitate şi Drepturile Omului – omologul CNCD din ţara noastră – a cerut la începutul acestui an ca accesorii precum fustele să fie scoase din uniforma şcolară a fetelor, pentru că discriminează fetele care se simt şi vor să fie băieţi.



În 2005, Curtea Constituţională din Germania a hotărât că legile statului german violează viaţa privată a persoanei şi dreptul de a-şi exprima identitatea de gen, aleasă de fiecare după bunul său plac. În Austria, „asociaţia pentru îngrijirea copiilor «Fun & Care» practică cu copiii «educaţia pentru sensibilizare faţă de dimensiunea de gen» şi-i învaţă «limbajul corespunzător dimensiunii de gen». Băieţii vor primi în cadrul cursurilor un coş cu cosmetice şi rochii de prinţesă, în vreme ce fetiţele sunt încurajate să ţipe şi să îmbrăţişeze violenţa fizică.” Cf. Gabriele Kuby, Integrarea dimensiunii de gen – revoluţia secretăDe altfel, una dintre cerinţele fundamentale ale activiştilor homosexuali şi transsexuali este tocmai scăderea vârstei consimţământului sexual la 12 ani şi nedeclararea sexului biologic al copilului până la această vârstă – când el şi l-ar putea alege singur, fără intervenţia părinţilor. (cititi un intreg articol aici)

Ingrijorator !

sâmbătă, 17 septembrie 2011

Se aud pasii Lui pe drum - Daca Domnul chiar la noapte ar veni....

Framantari antiteiste. Cartea care e impotriva tuturor cartilor

Antiteistul (care, in opinia mea, este mai mult decat un ateist, fiind cel care este impotriva teismului - aceasta fiindca unii considera aceste doua notiuni ca fiind sinonimice) trebuie ca are mai multe framantari in viata cu privire la Dumnezeu si ceea ce tine de religie in general.

Aceasta este una din framantarile sale - Biblia.

Unii antiteisti au nascocit, printre altele, ideea ca Biblia ar fi o carte care e impotriva celorlalte carti. Cum aceasta carte nu este o persoana, ne gandim ca trebuie sa fie pe undeva in paginile ei mentiunea aceasta sau inducerea ei intr-un fel sau altul.

Este, asadar, adevarat ca Biblia ii invata pe cei care o citesc ca toate celelalte carti sunt rele, nefolositoare, bune de aruncat, de nepastrat in biblioteca s.a.m.d.? Fiindca, daca Biblia se pretinde o carte buna, folositoare, buna de pastrat si de tinut in biblioteca, doar contrariul ar putea sa fie aplicat tuturor celorlalte carti deopotriva. Ori, nu este asa.

Biblia, principial, este impotriva minciunii si promoveaza adevarul, ea insasi constituindu-se in adevarul revelatiei divine oferit oamenilor in acest mod inedit (de cartre Dumnezeu, evident). Ca atare, daca am aplica aceasta la problema cartilor, da, Biblia este impotriva lor, fiindca aceste carti se aseaza singure, prin alegerea autorilor lor, in sfera minciunii. Astfel de carti ar putea fi acelea care promoveaza sclavagismul ca fiind o calitate buna a societatii. In acelasi fel ne putem referi la carti care promoveaza prostitutia, degradarea fiintei umante, concepte care prezinta ca adevar mentalitati zapacite sau rauvoitoare.

Dar, din fericire, nu toate cartile sunt asa. Nu toate cartile cauta sa rataceasca minti, sa insele, sa aduca in mintea omului o invatatura data de oameni rau famati. Sunt carti care prezinta anumite descoperiri geografice, anumite informatii de cultura generala, anumite chestiuni stiintifice. Lista este vasta si variata, nepropunandu-ne sa face o invetariere a lor.

In acealsi timp Biblia promoveaza cunoasterea. Familii ca cea a lui Daniel - personaj proeminent al Bibliei - au inteles rostul Bibliei dar si importanta altor carti. Astfel de familii si-au invatat copiii in multe domenii ale cunoasterii din vremea lor - cum de altfel se intapla si astazi - fara sa gaseasca vreo invatatura in Biblie prin care toate celelalte carti ar fi de ocolit. Asa ceva Biblia nu invata in nicio parte a ei.

Daca ar fi adevarat ca Biblia este impotriva tuturor cartilor, atunci credinciosii cei mai fideli acestei Carti unice nu si-ar invata copiii sa studieze bine la scoala, sa fie bine sa se pregateasca la modul cel mai serios citind cartile unei bibliografii variate. Nu ar exista profesori crestini. Nu ar exista teologia crestina, ca sa nu mai lungim vorba, asa cum este ea astazi: de o bogatie de neegalat in lume.

Cu adevarat, mari oameni de stiinta care au facut descoperiri de care noi toti astazi ne folosim mai mult sau mai putin au fost credinciosi dedicati studierii Bibliei. Au gasit ei vreo invatatura acolo care sa le interzica accesul la alte carti. Nu.

Argumentul cel mai simplu de verificat este acela care ii cere respectuos cititorului sa studieze singur, daca inca nu a facut-o, aceasta Carte, Biblia, si sa se convinga singur ca scopul ei nu este niciodata indepartarea omului de adevar, de cunoastere, de invatatura. Dimpotriva.

Atunci, de ce spun unii atiteisti ca Biblia ar fi impotriva tuturor celorlalte carti? Motivul pentru care un astfel de om ar face o astfel de declaratie poate sa nu fie cunoscut de noi. Dar ne putem imagina cateva posibil astfel de motive. Poate un ateu a citit doar carti mincinoase, cum sunt cele de propaganda antiteista. Atunci, in ce-l priveste, toate cartile pe care le-a citit sunt impotriva Bibliei, autorii lor dorind sa contrazica Biblia si sa o desfinteze. Dumnezeu, Autorul Bibliei, nu si-a dorit sa fie impotriva acestor carti, dar aceste carti sunt impotriva Lui. La fel cum adevarul nu a propus lumii sa nasca minciuni ca sa aiba si el cu ce sa se lupte, ci minciunile s-au format pe adevar (ca altfel nici nu se putea) si au intrat astfel in contradictie cu ce exista de drept.

Sau, poate ca acesti antiteisti nu au citit Biblia. De unde sa stie ei ce sa spuna despre ea. Multi atei folosesc argumente impotriva Bibliei dar fara sa o fi citit, argumente legate de textul acesteia. Sau - cazuri mai rare - probabil ca acesti atei doresc sa denigreze Biblia prin minciuna doar fiindca, dintr-un motiv sau altul, Il urasc pe Dumnezeu.

Dar, Biblia este o carte care vrea sa-l ajute pe om. Vrea sa-i deschida mintea dincolo de sfera care poate sa produca doar o carte. Ea este o carte, dar mesajul ei nu provine de aici, de pe pamant. Este ceva mai mult. Biblia nu este un text intre niste coperti, dupa cum nici o alta carte nu este. Cartile sunt mai mult decat atat. Ele au un mesaj. La fel se intampla si cu Biblia, dar mesajul Bibliei transcende mesajul altor carti care nu au de-a face cu ea, fiindca este unul pe care Dumnezeu l-a dat omului.

In inchisorile comuniste credinciosii nu au avut Biblii. Erau interzise. Ani la rand nu au avut o Biblie sa citeasca din ea. Ei au putut sa-si achizitioneze, insa, carti de propaganda antiteista, prin care se ridiculizau versete biblice. Acele carti erau permise. Numai ca acele carti contineau versetele biblice pe care autorii lor le ridiculizau cum putea si ei. Asa ca, sub ochii comunistilor gata sa identifice un corp de om de batut, ei citeau versete biblice si se intareau in credinta. Iata, deci, ca mesajul e important, nu cartea in sine. Unii oameni argumenteaza cu privire la importanta unei cruci pe coperta Bibliei. Doar atunci Biblia e una buna. Dar, noi nu ne referim la o atare argumentatie, ci la Biblie ca fiind o carte valoroasa pentru sufletul omului.

Biblia, asadar, nu este nicidecum impotriva tuturor celorlalte carti, desi e posibil sa se afle in contradictie cu unele carti sau cu afirmatii din unele carti, ca o consecinta a alegerii autorilor acelor carti sa se pozitioneze antagonic fata de Dumnezeu.

Invitam cititorii sa citeasca cate carti bune gasesc, sa foloseasca timpul pentru a-si cultiva mintea. Dar, in special, ii invitam sa citeasca Biblia. Citim o carte de matematici pentru a ne dezvolta un anumit simt. Citim Biblia pentru a ne dezvolta un alt simt, acela care are de-a face cu viata sufletului omului. Si suntem bucurosi ca avem oportunitatea sa citim o astfel de carte, precum Biblia. Sa o si implinim!

miercuri, 14 septembrie 2011

Wurmbrand, despre biserica-scena (si) la baptisti

     In Romania, comunistii au ajuns la putere si cu ajutorul unui preot ortodox, numit Burducea, fost fascist care trebuia sa-si acopere greselile trecutului si-a devenit mai rosu decat sefii lui. Preotul a stat langa Vasinski, ministrul sovietic de externe, a zambit in mod aprobativ, cand acesta a declarat, la instalarea noului guvern comunist: "Acest guvern va cladi un paradis terestru, incat nu mai este necesar unul ceresc".
     Cat despre cei asemenea lui Nikolai din Rusia, exista inregistrari cu informatiile lor date Guvernului. Maiorul Deriabin, un dezertor al Securitatii sovietice, a depus marturie ca Nikolai era agentul lor.
     Aceasta este situatia in aproape toate confesiunile. Conducerea baptista romana a fost impusa prin forta. Ea denunta pe crestinii adevarati. In Rusia conducerea baptista face la fel. Presedintele adventistilor romani, Tachici, mi-a destainuit ca a fost informator al Securitatii din prima zi a venirii lor la putere.

(din Strigatul Bisericii Prigonite, pag. 117-118)

marți, 13 septembrie 2011

duminică, 11 septembrie 2011

Despre tristetea bucuriei de a fi crestin

As putea spune ca ei posedau toate virtutile crestine, cu exceptia bucuriei. Pe aceasta n-o aveau decat la convertire. Apoi disparea. Ma mira mult acest fapt. Odata am intrebat un baptist: "Cum se face ca nu cunosti bucuria?" Mi-a raspuns: "Cum as putea sa fiu bucuros, cand trebuie sa ascund de pastorul bisericii mele ca-mi iau credinta in serios, ca duc o viata de rugaciune, ca incerc sa castig suflete? Pastorul este informator al Politiei secrete. Suntem urmariti, iar conducatorii turmelor sunt inselatori. Exista adanc in inima noastra bucuria mantuirii, dar aceasta stralucire a bucuriei - exterioara - pe care o aveti voi, noi nu o putem avea.


Crestinismul a devenit dramatic la noi. Cand voi, crestinii liberi, castigati un suflet pentru Hristos, castigati un membru al unei biserici vii, linistite. Dar atunci cand noi castigam un om, stim ca el poate ajunge in inchisoare, ca-i pot ramane copiii orfani. Bucuria de-a fi adus pe cineva la Hristos este umbrita de sentimentul ca exista intotdeauna un pret mare care trebuie platit."

Richard Wurmbrand, Strigatul Bisericii prigonite, Stephanus 1993, pag. 26

Marturie de la un Congres Baptist

Am participat la Congresul baptistilor din Resita, congres tinut sub steagul rosu, unde s-a cantat imnul sovietic cu toata lumea stand in picioare. Un conducator baptist a declarat ca Stalin nu a facut decat sa indeplineasca poruncile lui Dumnezeu. El l-a laudat pe Stalin ca fiind un mare cunoscator al Bibliei!

...

Trebuie, insa, sa se inteleaga ca adevaratii baptisti nu au fost de acord cu asa ceva, ei au ramas foarte credinciosi si au suferit foarte mult. Dar comunistii au fost aceia care i-au "ales" pe conducatori, iar credinciosii baptisti nu au avut alta posibilitate decat sa-i accepte.

(Richard Wurmbrand, Strigatul Bisericii prigonite, Stephanus 1993, pag. 17 si pag. 18)

Wurmbrand despre multiplele roluri jucate pentru comunism in Romania

Daca inainte de al doilea razboi, numarul comunistilor din Romania era de numai 512, in anii imediat urmatori conflagratiei mondiale numarul lor n-a crescut mult. Cu toate acestea Varsinski, fostul ministru de externe al Uniunii Sovietice, a navalit in biroul regelui Mihai I, a batut cu pumnul in masa si i-a cerut: "Trebuie sa numiti comunisti in guvern!" Armata si politia noastra erau dezarmate si astfel, prin violenta, comunistii au ajuns la putere. Acest lucru nu s-a petrecut fara cooperarea conducatorilor americani si britanici din acea vreme.

(Richard Wurmbrand, Strigatul Bisericii prigonite, Stephanus 1993, pag. 14)

vineri, 9 septembrie 2011

Ce resping ateii la crestini

In contextul pledoariei sale impotriva unui manual de ateism prelucrat la Moscova, Richard Wurmbrand scria:

"A-i descrie pe crestini ca pe un manunchi de lingusitori ai tiranilor inseamna doar a-i caricaturiza. Prin urmare, ceea ce ateii resping nu este crestinismul, ci o parodie a lui"

(Richard Wurmbrand, Umpleti vidul, pg. 160, ed. Stephanus, Bucuresti 1994)