miercuri, 29 iunie 2011

Pierdut fi(i)tuica la BAC. Ofer recompensa

Si anul acesta s-a dat BAC-ul. Cu mare drag, elevii scolilor tarii noastre au purces cu noaptea in cap spre salile de clasa unde urmau sa se desfasoare mult asteptatele examene. Bucurosi ca au reusit sa treaca cu bine o importanta perioada din viata lor, dar si ca se pregatesc sa treaca pragul entuziasti spre viitorul unei tinereti dezinvolte, mii de elevi s-au pregatit ani la rand - dar mai ales in ultimul - sa isi arate lor in primul rand si apoi celorlalti claritatea cu care si-au insusit materia predata zi de zi in liceu.

Asa incepea o frumoasa poveste, scrisa de un visator ilustru, dar in incapacitatea de a accepta realitatea asa cum e ea.

De fapt la BAC din ce in ce mai multi elevi vin pregatiti sa copieze, prin diverse mijloace. Chiar parintii se intalnesc inainte, fac sedinta, strang bani pentru profesori si le pregatesc viitorul eminentilor copii care sunt oglinda luminii ochilor lor.

Profesorii participa cu elevii la intreg procesul, dezavantajati fiind cei care au invatat, cei putini. Ei au invatat si sunt de vina. Sunt de vina ca nu isi folosesc timpul din examen sa le arate si altora; sunt de vina ca-si cer ciornele de prin clasa, imprastiate chiar de profesor; sunt de vina ca nu raspund celorlalti care le cer cu disperare si necaz un sfat izbavitor in fata acestui pericol mancator de talente: examenul de Bacalaureat.

Anul acesta cei de la Minister au sugerat ca in unele judete sa se instaleze camere de filmat. In majoritatea cazurilor e vorba de camere web... No comment this time. Unii chiar au instalat, sa mai dea niste bani si pe camere, sau sa invete cum se face. Dar nu pentru a se face dreptate. Ce dreptate?

In unele scoli, asadar, s-au instalat camere. In altele nu. Anul acesta, adicatelea, sa copieze si altii, ca anul trecut au copiat ceilalti. Pe rand, pe judete. Acum, cu noua impartire, va fi mai simplu. Opt judete, patru pe promotie, iasa numai bine. Cei care au avut camere s-au gandit ca nu or fi ei mai prosti ca ceilalti, care copiaza pe rupte. Ce credeti, oare curentul nu poate fi intrerupt? O pana de curent in tot orasul... ce-i mare lucru? Si daca se strica din camere chiar cele instalate pentru supraveghere? Poate nu merge softu' de la vreun  update. Asa ca, hai sa instalam camere, ca oricum nu le folosim, dar ca sa aratam lumii intregi integritatea de care dam dovada, demonstrand ca nici in anii trecuti nu s-a copiat la noi, cum au avut indrazneala sa spuna unii.

Dar, felicitari celor integri. Bravo! In sfarsiti oameni de caracter! Putini, marginalizati, dar curati si pedanti. Ceilalti vor striga peste cativa ani ca au in tara e un nivel scazut, ca nu stiu ce sa se mai faca cu sistemul corupt, cum striga si astazi multi. Cei drepti insa, isi vor face treaba pe mai departe, urmarind ce stiu mai bine - caile curate si drepte ale intelepciunii. Voi veti vedea rodul muncii voastre si va veti bucura de el. Caci dupa cum o fotografie nu are amintire, nici averea castigata peste noapte nu-si recunoaste stapanul.

In conditiile unui sistem corupt, aceia care incearca sa fie drepti devin cei gresiti. Raul e bine si binele rau. La anul? Schimbam sistemul, ca nu functioneaza. Facem reforma in invatamant si pregatim un nou tip de BAC, mai bun. Va veni si el, se va copia in continuare cu nonsalanta si apoi un nou ministru plin de ravna va anunta o noua reforma in... invatamant.

Intre timp, va doresc succes in viata tuturor celor care v-ati pregatit pentru examenul acesta si ati fost integri cu voi insiva in timpul sustinerii lui. Dumnezeu sa fie cu voi!

Niciun comentariu: