luni, 5 iulie 2010

S-a copiat la BAC? Nu, au dictat profesorii!

Evenimentul zilei publica un articol online despre cum s-a copiat la BAC si in anul 2010. Un nou an, o noua promotie care termina anii de liceu, un nou BAC, o noua sansa de a lua note mari pe merit... sau nu. O sinteza:

Cu excepţia celor câteva note de 10 şi a gradului mare de promovabilitate, "bilanţul" Bacului poate fi tradus altfel: numărul elevilor eliminaţi din examen pentru că au încercat să copieze este mai mare decât în anii trecuţi (peste 200 în total), doi profesori de la un liceu din Bacău se află în arest după ce au fost surprinşi luând mită, iar 41 dintre lucrări au fost anulate la un centru de examinare din Cluj, după ce au existat suspiciuni că ar fi fost xeroxate.

Daca intrebi un profesor e clar: nu s-a copiat. Dar elevii spun ca da. Daca vorbesti cu ei, se lauda cu asta (nu toti, desigur). Ce metode ingenioase au folosit? Dar daca nu s-au chinuit prea mult sa inventeze metode noi sau sa foloseasc cu succes altele mai vechi, perfectionate? Daca profesorii au venit cu subiectele rezolvate in sali, daca ei au sunat la alti profesori pentru anumite rezolvari? Ar fi posibil? Este! Stiu cel putin un liceu unde s-a facut asa...

Cei de la EVZ ne mai linistesc cand citeaza marturia unei eleve:

La noi nu s-au adus rezolvările, dar ne-au lăsat să copiem unul de la altul", explică o elevă cum a reuşit să aibă un examen relaxat.
In sfarsit un liceu serios - nu s-au dat rezolvarile, doar au fost lasati elevii sa se descurce singuri. Semne ca isi revine tara?

Reactia unui elev, coleg al fetei pe care tocmai ai citat-o este sugestiva, aratand ca la BAC se vine nu ca unul care ai invatat, ci neaparat marghiol, spilar, hatru:

Revoltat, unul dintre prietenii acesteia se simte păcălit: "Înseamnă că noi suntem cei mai fraieri, am dat câte 50 de om şi nu ne-au dat nicio rezolvare. E drept că am copiat aşa «unu de la altu»".
Vreau sa-l linistesc pe acest tinerel, nu el e cel mai fraier si nici altii asemenea lui. Cei mai fraieri sunt cei care au invatat, nu au copiat fiindca au preferat integritatea (Caracter integru; sentiment al demnității, dreptății și conștiinciozității, care servește drept călăuză în conduita omului; onestitate; cinste; probitate, conform DEX) si, drept rasplata, au luat si note mai mici ca descurcaretii de tipul epigonilor descrisi de Eminescu

Iara noi? noi, epigonii?... Simtiri reci, harfe zdrobite,
Mici de zile, mari de patimi, inimi batrane, urate,
Masti razande, puse bine pe-un caracter inimic;
Dumnezeul nostru: umbra, patria noastra: o fraza;
In noi totul e spoiala, totu-i lustru fara baza;
Voi credeati in scrisul vostru, noi nu credem in nimic!


Examenul de bacalaureat a ajuns o caricatura, un circ in care spectatorii joaca si ei, unde toti cei implicati au interes in ocolirea probitatii. Creste si media liceaului noastru, aveam si noi note sa ne admitem la feacultati, primeam si noi bani ca suntem comisie... ne creaste si noua reatingul de tara... Cei mai multi tac si se jura ca nu fura fiindca rata e si in burta lor. Aproape ca nu mai crezi pe cineva care spune senin(l) ca nu a copiat.

Si totusi... Vreau sa ma bucur: cunosc tineri care au ales sa nu se compromita nici acum. Da, exista (nu se fac muzee pentru asa ceva, ar da faliment). Ei sunt cei care au luat examenele pe cat au stiut (sau poate mai putin, fiindca lucrarile nu au fost asa de bune precum cele cuvant cu cuvant din carte), cei care si-au vazut colegii care deabia articulau o propozitie de patru cuvinte cu maxim cinci greseli jubiland de note (S)F = mai putin sfintifico si mai mult fantastice.

As putea sa fiu mai specific, dar aleg sa nu fiu, pentru voi, cei care ati scris curat. Dumnezeu va va rasplati, dreptatea este deja hotarata si se va implini la vremea stabilita. Sa stiu ca la liceu au fost tineri care au ramas drepti si nu si-au plecat capul sa se inchine zeului Mehenghi este pentru mine o cinste care-mi provoaca sentimente rare, dar pretioase, inaltatoare. Nu conteaza ca altii au copiat si v-au intrecut, nici ca ati platit voi pentru necinstea celor mai multi, ci faptul ca voi sunteti in adevar in ceea ce faceti. Si azi, si maine si intr-o zi voi veti castiga si ei vor pierde. Sa nu va fie ciuda pe ei, ci sa va fie mila pentru ei - cei tristi cu zambet fals pe gura.

Nu noi facem dreptatea. Dumnezeu o face, El, Cel care vede in ascuns si care rasplateste. Cine si-a pus increderea in Dumnezeu sa mearga drept in viata si Dumnezeu va umbla cu El.

Niciun comentariu: