vineri, 16 mai 2008

Muzica (crestina) contemporana

Stufos de mandre in declaratii, unele persoane se exprima cu o deosebita acuratete in cuvintele:
"Noi ascultam muzica crestina contemporana".

La o astfel de replica, ca o fatza simpla a unei haine, dar care are zeci de buzunare pe interior, nu poti decat sa ramai fericit de uimit cum merge de bine "lucrarea" in jurul tau.

E, sa fiu mai concret. Am purtat si eu, ca orice muritor, discutii cu altii. Printre acesti "altii" se numara oameni (tineri in speta) care tin sus si tare la a canta in biserici "muzica crestina contemporana" si ca nu e bine sa fim conservatori si legalisti. Fara sa-mi dau seama la ce anume se refera cand spun "conservatori" si "legalisti" (unii nu stiu nici ei), voi referi un alt aspect al problemei.

Vreau sa stabilesc clar o chestiune de principiu. Muzica crestina contemporana este confundata cu anumite tendinte actuale si nu e bine asa, fiindca ce vina are ea, muzica, de confunziile noastre? Sau, mai concret, ce vina au cei care o canta? Adica, muzica crestina contemporana e un amalgam al muzicii. Aceasta fiindca exista doar criteriul "contemporana", iar "crestina" merge la numar sau da bine la auz.

Contemporan cu noi a fost si Nicolae Moldoveanu, de exemplu, zicea cineva. De ce nu-i canta "contemporanii" muzica? Ca nu e contamporan? Nu! Ca nu e crestin? Pai acum, daca mai e ceva, e in cer cu Domnul. Dar crestin a fost si s-a vazut clar! Ce sa mai zicem de versurile lui Costache Ioanid... Pe langa acestia sunt zeci de nume care compun muzica crestina contemporana, dar cu care "contemporanii" se poarta de parca ar vorbi cu o fantoma a trecutului pe care, in fapt, nu-l cunoastem experimental.

Mai exista crestini care sa fie in stare sa deosebeasca o muzica crestina de restul muzicii? Daca cineva nu poate face distinctia aceasta, atunci muzica crestina contemporana devine doar muzica contemporana, ceea ce aduce cu sine multe probleme (printre care si o cacofonie).

In afara de oua aruncate, pe care scrie "esti ingust" sub data de expirare contemporana, exista cineva care sa poata purta o discutie obiectiva, cu argumente biblice si logice, integre?

Intre timp ma voi rezuma sa cant o muzica crestina (contemporana). Sper sa fiu contemporan cu mine insumi, ca nu cumva sa fiu traditionalist. Adica, vreau sa spun: contemporana cu cine?

Niciun comentariu: