sâmbătă, 17 septembrie 2011

Framantari antiteiste. Cartea care e impotriva tuturor cartilor

Antiteistul (care, in opinia mea, este mai mult decat un ateist, fiind cel care este impotriva teismului - aceasta fiindca unii considera aceste doua notiuni ca fiind sinonimice) trebuie ca are mai multe framantari in viata cu privire la Dumnezeu si ceea ce tine de religie in general.

Aceasta este una din framantarile sale - Biblia.

Unii antiteisti au nascocit, printre altele, ideea ca Biblia ar fi o carte care e impotriva celorlalte carti. Cum aceasta carte nu este o persoana, ne gandim ca trebuie sa fie pe undeva in paginile ei mentiunea aceasta sau inducerea ei intr-un fel sau altul.

Este, asadar, adevarat ca Biblia ii invata pe cei care o citesc ca toate celelalte carti sunt rele, nefolositoare, bune de aruncat, de nepastrat in biblioteca s.a.m.d.? Fiindca, daca Biblia se pretinde o carte buna, folositoare, buna de pastrat si de tinut in biblioteca, doar contrariul ar putea sa fie aplicat tuturor celorlalte carti deopotriva. Ori, nu este asa.

Biblia, principial, este impotriva minciunii si promoveaza adevarul, ea insasi constituindu-se in adevarul revelatiei divine oferit oamenilor in acest mod inedit (de cartre Dumnezeu, evident). Ca atare, daca am aplica aceasta la problema cartilor, da, Biblia este impotriva lor, fiindca aceste carti se aseaza singure, prin alegerea autorilor lor, in sfera minciunii. Astfel de carti ar putea fi acelea care promoveaza sclavagismul ca fiind o calitate buna a societatii. In acelasi fel ne putem referi la carti care promoveaza prostitutia, degradarea fiintei umante, concepte care prezinta ca adevar mentalitati zapacite sau rauvoitoare.

Dar, din fericire, nu toate cartile sunt asa. Nu toate cartile cauta sa rataceasca minti, sa insele, sa aduca in mintea omului o invatatura data de oameni rau famati. Sunt carti care prezinta anumite descoperiri geografice, anumite informatii de cultura generala, anumite chestiuni stiintifice. Lista este vasta si variata, nepropunandu-ne sa face o invetariere a lor.

In acealsi timp Biblia promoveaza cunoasterea. Familii ca cea a lui Daniel - personaj proeminent al Bibliei - au inteles rostul Bibliei dar si importanta altor carti. Astfel de familii si-au invatat copiii in multe domenii ale cunoasterii din vremea lor - cum de altfel se intapla si astazi - fara sa gaseasca vreo invatatura in Biblie prin care toate celelalte carti ar fi de ocolit. Asa ceva Biblia nu invata in nicio parte a ei.

Daca ar fi adevarat ca Biblia este impotriva tuturor cartilor, atunci credinciosii cei mai fideli acestei Carti unice nu si-ar invata copiii sa studieze bine la scoala, sa fie bine sa se pregateasca la modul cel mai serios citind cartile unei bibliografii variate. Nu ar exista profesori crestini. Nu ar exista teologia crestina, ca sa nu mai lungim vorba, asa cum este ea astazi: de o bogatie de neegalat in lume.

Cu adevarat, mari oameni de stiinta care au facut descoperiri de care noi toti astazi ne folosim mai mult sau mai putin au fost credinciosi dedicati studierii Bibliei. Au gasit ei vreo invatatura acolo care sa le interzica accesul la alte carti. Nu.

Argumentul cel mai simplu de verificat este acela care ii cere respectuos cititorului sa studieze singur, daca inca nu a facut-o, aceasta Carte, Biblia, si sa se convinga singur ca scopul ei nu este niciodata indepartarea omului de adevar, de cunoastere, de invatatura. Dimpotriva.

Atunci, de ce spun unii atiteisti ca Biblia ar fi impotriva tuturor celorlalte carti? Motivul pentru care un astfel de om ar face o astfel de declaratie poate sa nu fie cunoscut de noi. Dar ne putem imagina cateva posibil astfel de motive. Poate un ateu a citit doar carti mincinoase, cum sunt cele de propaganda antiteista. Atunci, in ce-l priveste, toate cartile pe care le-a citit sunt impotriva Bibliei, autorii lor dorind sa contrazica Biblia si sa o desfinteze. Dumnezeu, Autorul Bibliei, nu si-a dorit sa fie impotriva acestor carti, dar aceste carti sunt impotriva Lui. La fel cum adevarul nu a propus lumii sa nasca minciuni ca sa aiba si el cu ce sa se lupte, ci minciunile s-au format pe adevar (ca altfel nici nu se putea) si au intrat astfel in contradictie cu ce exista de drept.

Sau, poate ca acesti antiteisti nu au citit Biblia. De unde sa stie ei ce sa spuna despre ea. Multi atei folosesc argumente impotriva Bibliei dar fara sa o fi citit, argumente legate de textul acesteia. Sau - cazuri mai rare - probabil ca acesti atei doresc sa denigreze Biblia prin minciuna doar fiindca, dintr-un motiv sau altul, Il urasc pe Dumnezeu.

Dar, Biblia este o carte care vrea sa-l ajute pe om. Vrea sa-i deschida mintea dincolo de sfera care poate sa produca doar o carte. Ea este o carte, dar mesajul ei nu provine de aici, de pe pamant. Este ceva mai mult. Biblia nu este un text intre niste coperti, dupa cum nici o alta carte nu este. Cartile sunt mai mult decat atat. Ele au un mesaj. La fel se intampla si cu Biblia, dar mesajul Bibliei transcende mesajul altor carti care nu au de-a face cu ea, fiindca este unul pe care Dumnezeu l-a dat omului.

In inchisorile comuniste credinciosii nu au avut Biblii. Erau interzise. Ani la rand nu au avut o Biblie sa citeasca din ea. Ei au putut sa-si achizitioneze, insa, carti de propaganda antiteista, prin care se ridiculizau versete biblice. Acele carti erau permise. Numai ca acele carti contineau versetele biblice pe care autorii lor le ridiculizau cum putea si ei. Asa ca, sub ochii comunistilor gata sa identifice un corp de om de batut, ei citeau versete biblice si se intareau in credinta. Iata, deci, ca mesajul e important, nu cartea in sine. Unii oameni argumenteaza cu privire la importanta unei cruci pe coperta Bibliei. Doar atunci Biblia e una buna. Dar, noi nu ne referim la o atare argumentatie, ci la Biblie ca fiind o carte valoroasa pentru sufletul omului.

Biblia, asadar, nu este nicidecum impotriva tuturor celorlalte carti, desi e posibil sa se afle in contradictie cu unele carti sau cu afirmatii din unele carti, ca o consecinta a alegerii autorilor acelor carti sa se pozitioneze antagonic fata de Dumnezeu.

Invitam cititorii sa citeasca cate carti bune gasesc, sa foloseasca timpul pentru a-si cultiva mintea. Dar, in special, ii invitam sa citeasca Biblia. Citim o carte de matematici pentru a ne dezvolta un anumit simt. Citim Biblia pentru a ne dezvolta un alt simt, acela care are de-a face cu viata sufletului omului. Si suntem bucurosi ca avem oportunitatea sa citim o astfel de carte, precum Biblia. Sa o si implinim!

Niciun comentariu: