joi, 22 septembrie 2011

Pentru parinti: Simptome ale dependentei de internet

O lista cu astfel de simptome, de luat in considerare mai ales de catre parinti, gasim in cartea dr. Andrei Dragulinescu, Dependenta in cultura si civilizatia mortii. O voi reda mai jos dar nu inainte de a preciza ca literatura in domeniul acesta se limiteaza, in Romania, la trei sau patru carti, pe cand problema este una delicata, imediata, cu varii implicatii in societate si putin tratata in familii si Biserica.

Semnalele de avertizare (simptome) ale dependentei de Internet includ:
Tulburari ale somnului: Obisnuiesc copiii dumneavoastra adolescenti sa stea treji pana dupa miezul noptii si se trezesc cu greutate dimineata? Intarzie la scoala? Adorm in timpul zilei?
Timp petrecut online: Cat timp petrec on-line?
Activitate scoalara: Au scazut notele lor? Temele sunt predate la timp? Au dificultati de concentrare?
Activitati extra-curriculare: Si-au pierdut interesul fata de activitati care inainte le placeau?
Folosirea computerului: Insista sa fie lasati singuri atunci cand folosesc computerul? Sterg istoria Internetului (o lista a site-urilor vizitate)? Si-au facut un cont personal protejat cu parola? Inchid un site atunci cand dumneavoastra va apropiati de computer?
Cheltuieli telefonice: Taxele telefonice sunt mai mari decat de obicei? Ati fost taxati pentru apeluri catre numere necunoscute? Sunteti surprins de numarul de minute de folosire a liniei telefonice?
Scrisori/Cadouri personale: Copilul dumneavoastra adolescent primeste scrisori/cadouri personale din partea unor persoane pe care dumneavoastra nu le cunoasteti? Este dispus copilul dumneavoastra sa vorbeasca despre continutul scrisorii/pachetului?

Daca ati observat trei sau mai multe dintre aceste semne pe o perioada mai lunga de timp, este recomandat sa recurgeti la anumite masuri de ajutor.

(pag. 18-19, ed. Cristiana, 2008)

As preciza ca anumite chestiuni din lista de mai sus au devenit perimate, cel putin cea cu chestuielile telefonice, avand in vedere tipul de conexiune care se practica la ora actuala. Dar, in acelasi timp, astfel de taxe pot aparea in alte moduri (adolescentii pot folosi Internetul si face plati via cartea de credit s.a.).

Incurajez parintii sa ceara ajutor de specialitate si sfaturi de rezolvare a unor asemenea probleme pana nu e prea tarziu in relatia lor cu proprii copii. DEOCAMDATA nu e prea tarziu.

2 comentarii:

Alin Cristea spunea...

Drăgulinescu (nu Gragulinescu)

Alexandru spunea...

Da, multumesc. Am corectat.