luni, 29 septembrie 2008

Biserica [4]

Am vazut ce inseamna Biserica. Acum, sa punem cateva intrebari.

1. Deci, nu mai trebuie sa fie beserici in case?
Nu. Aceasta a fost intr-o perioada in timpul formarii a ceea ce inseamna cu adevarat Biserica. Se mai practica astazi datorita intelegerii partiale a Faptelor Apostolilor. In acelasi timp, expresia "Biserica in case" este posibila. Nu "biserici in case", ci "Biserica in case". Biserica este formata din credinciosi, presbiteri, diaconi (vezi cum incepe Filipeni, epistola scrisa in vremea in care lucrarea apostolului Pavel era in a doua ei parte, spre sfarsit). Atentie la epistola lui Petru (prima), unde observam ca exista o mare prigoana si ca crestinii sunt imprastiati. De data aceasta, Petru le scrie si presbiterilor (ceea ce denota existenta lor si faptul ca exista aceasta comunitate a Bisericii nedivizata in vreun fel). O prigoana ca in cazul Bisericii din Ierusalim, dar alte conditii decat atunci. Acum Biserica era deja formata. Epistola lui Petru este una tarzie.

2. Ce inseamna "Biserica in case"?
Biblic, putem sa ne intalnim in grupuri, atent alese si supravegheate de presbiteri, avand ca scop partasia, dar nu formarea unor alte Biserici, in orice sens am intelege aceasta. Nu ma refer aici la plantarea de Biserica.

3. Este pastorul de astazi presbiterul biblic?
Nu stiu. Nadajduiesc ca pastorul tau sa fie! Cateva remarci insa. Alegerea pastorilor trebuie si ea facuta dupa modul in care se aleg presbiterii. Exista o ceata a presbiterilor intr-o Biserica si acestia trebuie sa conlucreze aceluiasi scop. Printre ei este si pastorul biblic. Ramane de vazut in fiecare Biserica, daca pastorul este sau nu cine trebuie sa fie. Ar trebui sa fie evident, dupa un timp de slujire, nu?

4. Cine stabileste regulile?
Biblia. Si astazi au ramas aceleasi.

Biserica Emergenta incearca redefinirea a ceea ce inseamna Biserica. Dar noi avem definitia ei corecta.

Exista anumite baze, de unde se pleaca. Exista un deficit de intelegere in ce priveste Biserica. Ei se folosesc de anumite lucruri bune pentru a organiza ceva gresit. Traditia omeneasca a facut din Biserica o cladire, o bazilica. Unii se folosesc de aceasta pentru a simula o trezire, dar nu fac decat sa alunece in erezie. Biserica ramane Biserica.

Dupa cum Israel a ramas Israel si cand a trecut in vremuri de erezie si departare de Dumnezeu, la fel este si cu Biserica. Poate fi apostata, sau nu. Dar nu se poate forma o alta Biserica, la fel ca in Faptele Apostolilor. Pur si simplu!

Nu am pretentia ca am abordat subiectul din toate punctele de vedere. Dar am incercat sa subliniez ce inseamna Biserica, in definitia corecta. Desigur, s-au adaus multe la Biserica dupa perioada canonica a scrierii Noului Testament. Dar acestea sunt dincolo de definitia apostolica si nu pot fi luate in considerare daca vrem sa vorbim despre o Biserica asa cum trebuie sa fie ea.

Daca luam tot Noul Testament vom gasi intelegerea corecta a ceea ce inseamna Biserica.

Niciun comentariu: