Interviu cu teologul John MacArthur despre starea bisericii.
[Am preluat acest interviu de pe answersingenesis.org si l-am tradus din limba engleza.]
In timp ce Martin Luther a chemat biserica inapoi la adevarul Scripturii si la simplitatea Evangheliei, miscarile moderne precum Biserica Emergenta preamaresc "misterul" si pun la indoiala intelegerea traditionala asupra Evangheliei.
"Vrem sa imbratisam misterul in loc de a-l cuceri," declara liderii din cadrul acestei miscari. O figura proeminenta a EM (Biserica Emergenta, nota trad.) a fost citata in Christianity Today: "Nu cred ca am inteles evangheliei intr-un mod corect inca... Nu cred ca liberalii au inteles-o corect. Dar cred ca nici noi nu am inteles-o inca bine. Nicicare nu am ajuns la credinta adevarata."
Bisericile emergente sunt constituite intr-o retea informala in comunitati crestine din lumea intreaga, care cred ca voia lui Dumnezeu pentru generatia de astazi este sa se focalizeze mai mult pe relatii si ideile contemporane in formare, decat pe durele si rapidele adevaruri si mentiuni de credinta traditionale. Ei favorizeaza dialogul doctrinei si sunt oameni care sustin ca bisericile traditionale nu mai functioneaza pentru ei. Intre zidurile lor vei gasi in mod tipic canapele in loc de banci, conversatie in loc de predicare, compromis in loc de convingeri si intrebari in locul adevarului.
Dr. John MacArthur, un scriitor evanghelic cunoscut si pastor, si-a exprimat ingrijorarea profunda cu privire la EM in timpul unei vizite recente la Muzeul Creationist 'Answers in Genesis'. In timp ce aceia care conduc miscarea spun ca evanghelia nu poate fi cunoscuta in mod clar, pretind sa stie un lucru in mod sigur: "Biblia nu inseamna ceea ce oamenii traditionali cred ca inseamna".
EM este doar unul dintre recentele asalturi asupra adevarului si evident asupra Cuvantului lui Dumnezeu. "Ei spun, in consecinta, ca Dumnezeu a vorbit, desigur, dar murmurand (neclar, nota trad) si ca nu suntem chiar siguri cu privire la ce a spus. A spune ca Scriptura nu e clara este doar o alta cale de a submina autoritatea Bibliei," explica MacArthur.
MacArthur cerceteaza asaturile asupra adevarului din trecut si prezent in noua sa carte 'Razboiul Adevarului: Luptand pentru Siguranta intr-o Era a Deceptiei'. Am reusit sa-l prindem pentru un interviu acum cateva luni.
Nu asculta adevar, nu vorbi adevar, nu urma adevar
"Aceasta nu este o miscare intelectuala. Aceasta nu este o miscare care a descoperit evidenta care rastoarna inspiratia, evidenta (dovada) care rastoarna ineranta sau autoritatea. Aceasta miscare este nascuta din oameni care nu vor sa accepte claritatea Scripturilor," spune MacArthur.
"Le permite sa nu ia o pozitie in ce priveste homosexualitatea, sexul premarital, sau orice altceva, pe langa 'Hai sa aprindem ceva lumanari si sa facem niste fum, sa gandim lucruri bune despre Isus si sa dam la saraci," observa el.
Dar, dupa cum MacArthur le aminteste cititorilor in introducerea la aceasta carte, "A pretinde ca Biblia nu este suficient de clara este a ataca chiar intelepciunea si integritatea lui Dumnezeu."
In mod trist, unele librarii crestine isi deschid toate compartimentele de carte pentru a promova miscarea EM. MacArthur explica faptul ca sunt cateva motive pentru cresterea exploziva a miscarii:
Daca ei nu cred nimic, nu pot ofensa pe nimeni. Nu au nici o obligatie sa mustre pe cineva in particular. Bat moneda pe experientele rele si dezamagirile oamenilor crescuti in biserica. Principial ei pot sa se defineasca pe sine prin prisma experientelor familiare culturii.
Da-mi-l pe Isus dar nu ma pune sa-mi schimb viata
MacArthur aduce un alt citat dintr-un articol Christianity Today. El considera ca este o metafora pentru intreaga miscare. O tanara afirma ca ea il iubeste pe Donald Miller, autorul Blue like Jazz, pentru ca ea vrea sa fie religioasa dar nu este pregatita sa lase religia sa-i schimbe stilul de viata.
"Eu sunt o fata a lui Isus," spune ea. "Dar in acelasi timp imi place sa merg in oras, sa trag tequila cu prietenii mei."
Neincrederea in Cuvantul lui Dumnezeu inca de la inceput?
Este acest razboi unic in cultura postmoderna de astazi? Imaginea de pe coperta cartii lui MacArthur - sarpele din Gradina Eden - lasa cititorului o ideea despre timpul in care aceasta batalie se tot duce.
"Asaltul nu s-a oprit niciodata, incepand cu Edenul," spune MacArthur. "Doar escaladeaza, escaladeaza si escaladeaza. Ia diverse forme si se misca in orice directie dicteaza spiritul vremii".
MacArthur, care adreseaza importanta originilor intr-o carte mai timpurie, 'Batalia pentru Inceputuri', spune ca intotdeauna pune aceeasi intrebare atunci cand discuta relatarea creatiei cu altii, "La ce punct incepi sa crezi in Biblie? Apari in Genesa 4, Exod, Deuteronom - cand decizi ca textul este de crezut?"
Istoria - ce spune?
MacArthur spune ca EM promoveaza o versiune diferita de istorie a bisericii de cea data cititorilor in Razboiul Adevarului:
Toti eroii mari ai credintei ajung sa fie priviti ca prosti. Iar antieroii - nebunii care s-au compromis si care nu au luat o pozitie - devin eroii. "Se intoarce istoria cu susul in jos," spune el. "Ei refac intelegerea Reformei pentru a putea sa se intoarca la un cvasi-crestinism, la o spiritualitate medievala"
Biserica azi - Cum am ajuns aici?
Vorbind despre biserica de azi, MacArthur scrie, "Este foarte posibil sa fie cea generatia cea mai susceptibila la invatatori mincinosi, sabotori doctrinari si terorism spiritual decat orice alta generatie din istoria bisericii. Ignoranta biblica din biserica poate sa fie la fel de bine cea mai adanca si mai raspandita ca areal din toate timpurile de la Reforma protestanta."
MacArthur attributes much of this to the twenty years of the seeker-friendly movement, which he says stripped Bible teaching, especially expository teaching, out of the pulpit. “You end up with a very, very marginally knowledgeable church, largely made up of unconverted people,” he said.
"Aud pastori care-mi spun, 'O, eu cred ca Cuvantul lui Dumnezeu este mai ascutit decat orice sabie cu doua taisuri', iar eu eu zic, 'Este bine sa zici asta, dar cand te aud predicand spui o gramada de povesti si o gramada de profunzimi culturale. Crezi ca propriile inventii au o mai mare putere decat Cuvantul lui Dumnezeu?'"
MacArthur spune ca oamenii ii spun in mod frecvent ca lui ii este mai usor sa predice adevarul, fata de alti oameni, fiindca are mai mult curaj, fiindca este mai indraznet.
"Nu acesta este raspunsul," zice el. "Singurul motiv pentru care am curaj si indrazneala este datorita credintei mele despre Scripturi - si datorita credintei mele despre faptul ca sunt responsabil si credincios Scripturilor, si Dumnezeului Scripturilor."
Biserica de maine - va sta in picioare?
Este Dr. MacArthur ingrijorat de acest atac asupra Cuvantului lui Dumnezeu? Ca unul care a aparat adevarul, verset cu verset, pentru peste 30 de ani, el este increzator ca adevarul nu poate fi niciodata miscat. "Nu conteaza ce deviere iese la iveala, intotdeauna noi avem adevarul," spune MacArthur despre Cuvantul lui Dumnezeu.
Totusi, crestinii au obligatia sa protejeze si sa apere acest adevar. Asa cum spune el in 'Truth War', "Este datoria noastra sa pazim, sa proclamam si sa dam mai departe acest adevar generatiei urmatoare (1 Timotei 6: 20 - 21). Noi, cei care-L iubim pe Cristos si credem adevarul aflat in invataturile Sale, trebuie sa ne trezim la realitatea bataliei care se da peste tot in jurul nostru. Trebuie sa ne facem partea in acest razboi al adevarului care se da din vremurile stravechi. Suntem sub sacra obligatie sa ne alaturam in batalie si sa luptam pentru credinta."
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu