luni, 1 iunie 2009

Cum sa ma raportez la o fata?

Sunt barbatul si femeia pe acelasi calapod? Care este diferenta dintre ei, ca valoare?

Scriptura ne arata foarte clar ce inseamna barbat si ce inseamna femeie, prin relatarea momentul in care au fost creati acestia. Vorbim despre definitii.

Sunt doua relatari in Scriptura despre facerea omului. Una in primul capitol si a doua in al doilea. A doua este o prezentare pe larg a primei. Prima mentioneaza doar partea barbateasca si partea femeiasca, ambele sub genericul de OM.

Cand Domnul Dumnezeu a inceput sa-Si indeplineasca planul, a facut pe OM. Intelegem de aici ca atat barbatul, cat si femeia sunt OM (oameni). Iata:

Atunci Dumnezeu a zis: „Să facem om6 după chipul Nostru, după asemănarea Noastră; ei să domnească peste peştii mării, peste păsările cerului, peste vite, peste tot pământul şi peste toate animalele mici care mişună pe pământ!“ Astfel, Dumnezeu l-a creat pe om după chipul Său, după chipul lui Dumnezeu l-a creat; bărbat şi femeie i-a creat.[NTR, Gen.1: 26, 27]



Deci, Dumnezeu l-a creat pe om dupa cum si-a propus, omul-barbat si omul-femeie. Astfel, valoric, barbatul si femeia sunt oameni. Iar aceasta realitate arata foarte clar si limpede ca egalitatea valorica dintre barbat si femeie nu este o adaugare pe parcurs, ci o chestiune care tine de radacina, definitionala, esentiala.

Nu putem sa plecam la drum in nicio discutie pe aceasta tema daca nu intelegem macar atat: ca barbatul si femeia sunt amandoi oameni (om).


Exista diferente intreb barbat si femeie? Faptul ca sunt oameni presupune ca nu au sens diferentele dintre barbat si femeie?

Inca din pasajul citat mai sus Dumnezeu a evidentiat ca omul a fost facut "parte barbateasca" si "parte femeiasca". De aici avem o definitie clara a omului, care contine o separare evidenta a "partilor" si care impune existenta a cel putin o diferenta majora intre acestea. Textul sugereaza o diferentiere totala, in sensul unei complementaritati perfecte. Adaugati si afirmatia care vine in context:

"De aceea bărbatul îşi va lăsa tatăl şi mama şi se va uni cu soţia lui, iar ei vor deveni un singur trup. [NTR, Gen. 2: 24]"


Exista diferente, evident. Acestea se pot observa printr-o simpla privire, dar ele trec dincolo de bariera materiala, in alte sfere. Fapt este ca barbatul e diferit de femeie in multe lucruri.

Apostolul Pavel mentioneaza doua mari grupe de diferente, care cuprind multe aplicatii si mentiuni regasite in toata Scriptura si in viata cotidiana contemporana sau istorica: ordinea in creatie si ordinea in cadere:

"Căci Adam a fost întocmit mai întâi, apoi Eva. Şi nu Adam a fost înşelat, ci femeia a fost înşelată şi a căzut în neascultare. [NTR, 1 Tim. 1: 13, 14]"


Sunt motivele listate de Pavel pentru care el considera ca femeia nu se poate ridica peste barbat si nu poate sa-i dea acestuia invatatura. Acestea sunt doua diferente dintre barbat si femeie, printre multe altele. Ele raman valabile in Noul Testament, cand, in Cristos, nu mai este parte barbateasca si nici parte femeiasca, dupa cum nu mai este nici rob, nici slobod (vezi Galateni si alte pasaje).

Cand Dumnezeu face omul (iar aceasta se relateaza detaliat in capitolul 2 din Genesa, cum spuneam), nu-l face in cele doua "parti" ale sale dintr-o data, ci progresiv, functie de timp, deci intr-o anumita ordine.

Acum, este important sa intelegem ca barbatul si femeia nu au existat inainte sa fie facuti (evident, nu?). E important, fiindca Dumnezeu a luat barbatul sa il puna primul, ci l-a definit primul. Este o lucrare a definitiei(de nuovo) si ex nihilo. Dumnezeu nu a facut nicio comparatie intre barbat si femeie, fiindca ei nu existau. El i-a conceput in mintea Sa si i-a creat. Dar, faptul ca i-a creat intr-o ordine este semnificativ. Exista ordine. Da, nu exista deosebire de valoare, dar exista deosebire in ordine. Barbatul a fost adus in lume intai, definit si creat. Apoi femeia. Prin urmare, femeia nu poate sa se ridice peste barbat!

De ce insa s-ar ridica? Din cauza pacatului, desigur. Noi acum vorbim avand in vedere si natura pacatoasa in care omul se naste si trupul supus mortii si putrezirii care inca nu a fost "infiat" (glorificat). In Cristos, da, nu mai exista parte barbateasca si parte femeiasca. Numai ca, noi nu suntem inca in Cristos in modul deplin. Asa ca, Pavel subliniaza clar ca raman anumite diferente chiar la nivel de biserici, chiar cand vorbim despre crestini.

Al doilea argument paulin din context ne spune ca intai a cazut femeia. Iata ca exista o alta diferenta. Femeia a pacatuit intai, fiind neascultatoare de porunca lui Dumnezeu. Ar fi multe de discutat in legatura cu diferentele, de ce a venit sarpele la femeie etc. Esential este insa ca femeia a preferat imaginea in locul cuvantului. Ea s-a increzut in ceea ce a vazut ea si nu in ceea ce Dumnezeu i-a zis. Tocmai pentru ca era diferita si fiindca era "un vas mai slab" trebuia sa se si comporte ca atare. Faptul ca a fost "pura" si fara "experienta" nu sterge finalul povestii striste de care avem cu totii parte...


Cum sa ma raportez la o fata?

Intelege ca sunteti la fel, de aceeasi valoare si comporta-te ca atare.

Apoi si doar dupa ce ai inteles aceasta, intelege ca sunteti diferiti si comporta-te ca atare.

Oricat ar incerca oamenii astazi sa schimbe lucrurile, realitatea este ca exista parte barbateasca si parte femeiasca. Un barbat care s-a facut biologic femeie si s-a efeminat nu este femeie, ci barbat travestit in femeie si efeminat.

O raportare corecta la o fata te poate ajuta sa ai o relatie buna, in parametri normali. Altfel sunt erori si rezultatul nu poate fi unul bun. Aceste distinctii in modul in care privesti o fata in genere, sunt esentiala si elementare. Apoi urmeaza restul invataturilor de bun simt, de intelepciune, de purtare etc.

Niciun comentariu: