joi, 24 septembrie 2009

Ce sa vorbesc cu o fata?

Ai fost intrebat vreodata "Ce sa vorbesc cu o fata?"? Sau, te-ai intrebat?

De ce ar pune cineva o astfel de intrebare? Poate fiindca vede ca in lume nu sunt doar baieti si se gandeste ca, din moment ce fetele sunt diferite, altele trebuie sa fie si subiectele pentru discutie? Sau, poate fiindca pur si simplu nu stie. Sau poate cauta fraze de dat pe spate, sau idei sa para original.

Oricum, e important ca cineva intreaba asta. Fiindca este un lucru demn de tinut minte ca cu o fata se vorbeste! Este importanta discutia. Nu e prea cautata, dar daca nu ai ce spune, oare ai ceva? Nu fac regula din asta, numai ca, uneori se intampla ca ochii sa vada una si urechile sa asculte alta. Si, sarmanul creier, prins intre, sa fie foarte zapacit.

Stiati ca cu urechile poti vedea un porc? Da, chiar asa! Cu ochii omul vede un inel de aur, dar cand deschizi urechile, s-ar putea sa ai surprize! Oare la ce ma refer? Iata un indiciu: proverbele lui Solomon. Si, atunci, nu e bine ca se vorbeste? Da, trebuie sa se vorbeasca.

Dar cu cine? Unde? Cand? Cat? Ce? Vei zice: cu o fata! A, da, cu o fata, dar nu cu orice fata. Cu o regina nu poti vorbi oricand, asta daca poti vorbi vreodata. Cu o femeie usoara poti vorbi oricand, daca poti da oricat. Alege bine cu cine vorbesti.

Si daca vorbesc cu o fata, vorbesc cu toate? Vorbesc cu orice fata? Cu cate pot vorbi maxim... pe zi? Ar intreba un adolescent 3D. Vezi, daca viata ta ar fi traita in cunoasterea Bibliei si invataturilor de bun simt (cum zice Solomon tot in Proverbe, la inceput), ai stii. Nu e un numar, nu e o limita scrisa - e un simt dobandit, numit "bun simt". Ca multe simturi sunt, dar este unul bun!

Uneori simti sa vorbesti cu o fata. Dar simtul bun iti spune ca nu e bine. Cum poti avea acest bun simt? Il poti dobandi. Citeste primul capitol din Proverbe cu atentie. Vei gasi ca ceea ce urmeaza a fost scris si cu scopul ca tu sa dobandesti invataturile de bun simt. Nu le gasesti pe internet si nici in fata blocului. Nu sunt in gura smecherilor din parcul copiilor (ca am auzit ca mai nou acolo e loc de dat mare, ca altii nu raman impresionati - nici copiii, numai ca ei sunt prea mici).

Deci, undeori (poate de multe ori, sau de cele mai multe ori), iata ceea ce trebuie sa vorbesti cu o fata: nimic!

Vezi, nu e vorba de un program pe care-l descarci de pe net si il instalezi in 5 minute, dai clic si merge. A avea un bun simt care sa-ti dea capacitatea sa stii cu cine sa vorbesti (ce, cand, unde) se formeaza in ani buni. Dar nu e niciodata prea tarziu.

Dragul meu, intai de toate tu trebuie ca din baiat sa cresti barbat, ca mai apoi sa-ti pui problema de a vorbi cu o femeie. Si trebuie sa ai rabdare sa creasca fata in femeie, ca sa poti vorbi cu ea. Ies in oras (si nu-i mare orasul) si vad trei patru fetite, care deabia au terminat si ele a sasea si iata-le seara in oras. In doua trei zile si cate un baietandru pufos, cu vocea in schimbare pe langa ele. Nu inseamna ca daca ai primit aparat de ras pentru la anul (cand vei avea ocazia sa inaugurezi procedeul numit "barbierit") esti gata sa vorbesti cu o fata.

Cred ca sunt clar la ce ma refer. Nu vreau sa spun sa nu saluti respectuos pe doamna de la doi si nici ca nu trebuie sa vorbesti cu colegele de clasa, cand faceti un proiect impreuna la ora de chimie.

Cu o fata se vorbeste in public. Nu prin bezne, sub poduri sau in spatele blocurilor. Trebuie sa o vezi cand ii vorbesti (adica ai nevoie de lumina, a zilei, de preferat) si trebuie sa va vada si altii. Nu sa auda, sa va vada. Nu ca nu as avea incredere in voi...

Nu mult poti vorbi cu o fata. Ai nevoie de timp sa te gandesti la ce ati vorbit. Gandire multa, vorba putina. Cand vine vremea casatoriei, atunci poti vorbi. Ai ce.

Recomand cu insistenta ocolirea discutiei pe yahoo messenger sau orice alt IM. Sugerez scrierea de scrisori, daca sunteti departe unul de altul si va e dor, ca se apropie casatoria. Am multe motive pentru aceasta sugestie, dar, poate cu alta ocazie.

Ati putea discuta, daca chiar vreti sa va cunoasteti, acasa, cand sunt parintii langa voi. Nu trebuie sa auda, dar sa va aiba sub observatie. E locul potrivit. A, nu suna bine? Atunci asteapta pana va suna. Ar fi ciudat sa te vada cineva la telefon vorbind inainte sa fi sunat cineva (sau tu), nu?

Nu vorbi cu o fata fleacuri. Daca nu ai idei, atunci inseamna ca inca nu esti pregatit sa vorbesti cu o fata. Daca ea nu poate, ea nu e pregatita sa vorbeasca cu tine. Asteapta. Maturizati-va si vine si vremea de a vorbi. Nu te indragosti degeaba. Asteapta vremea cand sa te indragostesti. Vine si vremea aceea. Nu cand incepi sa simti "iubirea", ci cand e timpul iubirii sa inceapa. Cand esti mare poti intelege, dar daca te grabesti nu stii ce faci.

Vorbeste cu o fata lucruri pretioase, legate de Dumnezeu, de inaltimile cunoasterii. Nu te asculta, nu vrea? Nu mai vorbi cu ea. E atat de simplu. Cauta o fata care sa poata vorbi cu tine despre Dumnezeu.

Vorbeste elegant, frumos, putin si valoros. Nu flirta cand vorbesti. Nu fa remarci cu dublu inteles. Cu ocazia asta poti testa si ce fel de fata e in fata ta. Daca nu intelege aceste valori, atunci nu le are. Cauta in alta parte.

Nu vorbi uraciuni cu o fata (bancuri stricate de exemplu).

Alege subiecte demne, pe care le-ai putea discuta si cu mama ta. Alege atent cuvintele. Nu doar ca respecti, dar te formezi si pe tine sa fii cumva anume. Nu e greu de inteles cum, nu? Cauta nu sa te arati pe tine, ci sa discuti. A discuta, nu a te discuta. Si nici a o discuta.

Vorbeste in functie de relatie si nivelul ei. Exista principii in Scriptura pentru toate. Nu ai vrea sa le descoperi inainte sa fie nevoie sa le folosesti?

Cum sa vorbesti cu o fata - fa o cercetare in Cuvantul Domnului si mediteaza bine la ce gasesti acolo. Chiar functioneaza.

Niciun comentariu: