luni, 14 septembrie 2009

Dumnezeu, diavolul si omul

Cartea Iov este o povestire adevarata despre o anumita parte a vietii unui om, pe nume Iov. Realitatea evenimentelor prezentate aici sunt vechi, intamplandu-se inainte de Cristos.

Cadrul cartii este precizat in primele doua capitole si ultimul.

Exista un dialog in cer, intre Dumnezeu si fiii Sai. Exista un dialog pe pamant. Ce face Dumnezeu cu fiii Sai in cer si ce face Iov (omul) cu fiii sai pe pamant. Observam ca Dumnezeu si cei din prezenta Sa ii vad pe oameni, dar omul nu-l poate vedea pe Dumnezeu si sfera prezentei Sale din ceruri.

Satana avea acces in cer si era "parasul fratilor nostri" in vremea aceea. Satana, diavolul, apare la inceputul cartii, dar nu apare la sfarsitul ei. Satana e folosit de Dumnezeu pentru lucrarea Sa cu Iov (omul). Iov apare si la inceput si la sfarsit. Iov trece biruitor prin incercarea lui Dumnezeu si ajunge sa-l cunoasca personal pe Dumnezeu.

Iata-L, deci, pe Dumnezeu in ceruri, omul pe pamant si diavolul navetand intre cer si pamant spre a invinui oamenii inaintea lui Dumnezeu.

Este oare aceasta imagine valabila si astazi? Care este raportul Dumnezeu-diavol-om acum? De aici plecam spre a cauta raspuns la intrebari legate de Dumnezeu si diavol, de cum suntem noi oamenii influentati astazi.

In aceste trei puncte de echilibru pentru intelegerea lucrurilor se tes subiectele estentiale abordate de Scriptura in cartea Iov: relatia cu Dumnezeu, suferinta, raul si binele, relatia cu diavolul, relatia cu oamenii, binecuvantarea si blestemul, rascumpararea omului.

Sunt aceste teme clare pentru noi?

Niciun comentariu: