vineri, 25 februarie 2011

Conferinta Buzias - prima zi

Am scris deja primele impresii cu privire la Conferinta Nationala cu invatatorii de Scoala Duminicala din Bisericile baptiste, organizata de Uniunea Baptista.

Prima zi a fost una dedicata materialelor si creativitatii. Au fost prezente cateva organizatii/fundatii care au adus literatura specializata.



De asemenea, au fost cateva seminare unde s-au prezentat idei noi si creative pentru lucrarea cu copiii. Din pacate au fost cam scurte si nu s-a ajuns la exemplificari concrete in unele din ele din lipsa timpului. Dar cei care le-au prezentat au fost pregatiti cu o carte de vizita pentru continuarea discutiilor.



Remarcabila si inedita a fost predarea exemplificativa a unei lectii biblice folosindu-se desenul. Lectia a fost predata de caricaturistul Radu Cletiu sub forma unui mesaj avand la baza pilda fiului risipitor. Acest mesaj a fost prezentat in Kenia de curand.



Sami Tutac a incheiat ziua cu un mesaj in plen, despre implicarea copiilor in inchinarea Bisericilor. Redau cateva idei din mesaj mai jos:


- Este cate o batrana asa de acra incat zici ca cine a botezat-o a botezat-o in zeama de lamaie, cand misca putin cate un copil in Biserica, imediat "Sttttttttt";
- este bine sa-i avem pe copiii cu noi in Biserica in timpul predicii, ca ei sa se obisnuiasca cu inchinarea Bisericii intregi; ei nu trebuie separati total de Biserica;
- sa stim sa folosim cu intelepciune disponibilitatea lor de joaca;
- nu invatatorii sunt responsabilii spirituali fata de copii, ci parintii;
- sa lasam Duhului Sfant slujba cercetarii, la vremea Lui; noi suntem insa datori sa ii invatam pe copii si sa le spunem ce trebuie sa stie despre Dumnezeu;
- invatati-i pe parinti sa nu le spuna copiilor "Daca stai cuminte, Domnul Isus te iubeste";
- Domnul Isus nu este sperietoare pentru copiii nostri;
- nu trebuie sa-i aprobam in toate, dar sa-i acceptam asa cum sunt;
- trebuie sa facem diferenta intre a iubi si a nu ne place de copii. Intotdeauna ii iubim, dar nu totdeauna ne place de ei;
- sa lucrati la o generatie de credinciosi plini de pasiune pentru Domnul

Iata si o statistica prezentata la un seminar:



Acum, in incheiere, dincolo de materiale, unelte si proiecte, as vrea sa fim si sa ramanem acei oameni care se roaga pentru copii lor, ii incredinteaza mereu in mana Domnului si se asigura ca sunt in voia Domnului pentru a putea da totul pentru generatiile care vin dupa ei. Dumnezeu sa ne dea intelepciune sa stim sa nu-i indepartam pe copii nici de noi, dar nici de Dumnezeu.

Niciun comentariu: