sâmbătă, 5 februarie 2011

Meditatie scurta 29.02.2011 - ca sa faceti deosebire

Aceasta este legea privitoare la dobitoacele, păsările, toate vieţuitoarele care se mişcă în ape şi toate vietăţile care se târăsc pe pământ, ca să faceţi deosebire între ce este necurat şi ce este curat, între dobitocul care se mănâncă şi dobitocul care nu se mănâncă.”
(Lev 11:46-47)


Este o lege cu multe diferentieri si specificatii, exemple. Cititorul de astazi este tentat sa nu parcurga textul, ci sa-l sara, sau sa-l citeasca pe fuga. Ce ne intereseaza pe noi astfel de lucruri?

Concluzia versetului 46 este foarte importanta. Legea privitoare la dobitoace, pasari si alte vietuitoare marine a fost data pentru ca istraelitii sa faca deosebire intre ceea ce este curat si ceea ce nu este curat. In cazul lor, ei trebuiau sa stie ce se mananca si ce nu se manaca. Era important sa faca diferenta.

Iata ca si de aici putem invata ceva. Omul duhovnicesc trebuie sa fie capabil sa diferentieze intre lucrurile sfinte si cele pacatoase, intre ceea ce este duhovnicesc si ceea ce este firesc. Noi trebuie sa fim in stare sa deosebim binele de rau, mai ales ca avem cu noi pe Cel care ne invata toate lucrurile. E adevarat ca nu mai avem nevoie de Legea vetero-testamentala, dar numai fiindca acum avem Duhul. Aceasta nu anuleaza alegerea lucrurilor bune de cele rele, ci aduce capacitatea de diferentiere la alt nivel.

Sa fim, asadar, atenti la ceea ce ne inconjoara, in asa fel incat sa luam doar ce este bun pentru omul duhovnicesc.

Niciun comentariu: