vineri, 11 februarie 2011

Meditatie scurta 11.02.2011 - individul si natiunea intre idoli si Dumnezeul adevarat

1Să nu vă faceţi idoli, să nu vă ridicaţi nici chip cioplit, nici stâlp de aducere aminte; să nu puneţi în ţara voastră nici o piatră împodobită cu chipuri, ca să vă închinaţi înaintea ei; căci Eu sunt Domnul, Dumnezeul vostru. (Levitic 26)

In primul rand, sa observam ca desi le porunceste anumite lucruri evreilor, Dumnezeu Isi motiveaza porunca - "caci Eu sunt Domnul, Dumnezeul vostru".

In al doilea rand, in aceasta motivatie gasim o informatie pretioasa - faptul ca Dumnezeu este Dumnezeul acestor oameni carora se adreseaza la vremea aceea (si altora dupa ei) implica renuntarea la idoli de orice fel, renuntarea la chipuri cioplite, la stalpi de aducere aminte, la pietre impodobite cu chpuri.

Invatam ceva important - ca inchinarea trebuie sa fie doar lui Dumnezeu, daca El este Dumnezeul nostru.

Nu este bine sa avem alte valori decat pe Domnul si numai lui trebuie sa ne inchinam.

"Sa nu puneti in tara voastra nici o piatra impodobita cu chipuri" ne atrage atentia asupra aspectului legat de starea unei natiuni inaintea lui Dumnezeu.

Acest pasaj ne invata atat cu privire la viata personala, cat si cu privire la viata sociala. In toate aspectele noi trebuie sa ne debarasam de orice ar putea in vreun fel sa ii ia locul lui Dumnezeu, daca vrem sa-L avem pe El ca Dumnezeu al nostru.

Nu ne ridicam chipuri cioplite, ci-L ridicam pe Dumnezeu in inimile noastre si-n vietile noastre, printr-o inchinare placuta lui, in ceea ce suntem si in modul in care traim (fapte, atitudini etc). Nu punem pietre impodobite in tara noastra, ci punem inaintea noastra Numele Domnului, in tara noastra. Asa ar trebui sa facem!

Niciun comentariu: