luni, 2 februarie 2009

Despre suflet

Cand cineva citeste afirmatiile lui Petre Tutea despre atei, poate avea impresia ca glumeste. De fapt, Tutea nu glumeste, spune o realitate pe care o intelege prea bine. De pilda, iata ce zicea el:

"Eu cand discut cu un ateu, e ca si cum as discuta cu usa..." Tutea nu face misto aici. Bine... ca cei de astazi asa inteleg ei, e cu totul alta discutie. Tutea se refera la faptul ca usa e usa, lemnul; omul e om. E mai mult, e o diferenta.

Pentru ca Tutea sublinia ca omul nu a primit intelectul sa cunoasca adevarul, ci ca sa primeasca adevarul. Adica sa-l poate intelege atunci cand e dat. Dumnezeu reveleaza adevarul si, fara intentia si actiunea lui Dumnezeu pentru aceasta, nu exista adevar revelat si nu exista adevar. Si, Dumnezeu, care vroia sa descopere omului adevarul, i-a dat intelec omului ca sa-l primeasca.

"Ateii s-au nascut, dar s-au nascut degeaba". Aici ati rade iar. Dar nu e nimic de ras... Pentru ca Dumnezeu ne-a capacitat sa-L cautam, sa-L intelegem, prin tot ce a facut pentru noi. Vezi Romani 1, am aratat aceasta deja, intr-un alt post. Si totusi, pentru toti este o posibilitate de scapare - mantuirea lui Dumnezeu, care este o lucrare intreaga a Lui, cu privire la cel care credin in Isus Cristos.

Sufletul omului nu este dat de Dumnezeu in joaca. Nu suntem oameni ca asa ne-am nascut. Ci, ne-am nascut cu un scop - sa Il cunoastem pe Dumnezeu. Iata omenirea. Uita-te cum Il cauta ea pe Dumnezeu. Priveste la varf, la cei care se zic "oameni de stiinta"...

Nu geniul conduce lumea, nu cei inzestrati si haruiti. Ci, cei care stiu sa controleze, sa manipuleze. Chiar in biserici. Da. Dar, oare cine conduce cu adevarat toate lucrurile - nu Dumnezeu? Si, nu sfintii Lui sunt cei care fac parte din adevarata Imparatie? Si, chiar daca ar fi lumea condusa de geniile ei bune, tot nu L-ar gasi pe Dumnezeu cu adevarat. Caci toti s-au indepartat de El, toti s-au instrainat.

Si ce ai facut, omule, cu sufletul tau? Ce vei spune cand ti se va cere socoteala de el? Iata ca acum este intinsa spre tine mana cea buna a lui Dumnezeu, care inca iti da ragaz sa primesti infierea si impacarea, prin credinta in Singurul Sau Fiu, trimis din pricina ta, in lume, ca sa te rascumpere.

Vremurile apocaliptice evidentiaza comertul cu sufletele oamenilor... Uite unde ajunge pacatul. Cristos a platit un pret asa de mare, pentru tine, incat a murit avand asupra Lui pacatele tale.

Ce faci cu sufletul tau?

Niciun comentariu: