sâmbătă, 9 mai 2009

Crestinismul in criza

"Christianity in Crisis" este o carte aparuta sub semantura lui Hank Hanegraaff, unde acest autor binecunoscut mai ales in Statele Unite "a documentat in mod atent una din cele mai populare si periculoase grupari eretice care au reusit sa penetreze pana acum biserica evanghelica din zilele noastre", dupa cum spune Norman Geisler.

Cartea pe care am reusit s-o citesc eu este in limba engleza, nu stiu sa fie tradusa la noi. O scurta prezentare din partea unui cititor roman, la o editie mai noua a cartii, am gasit pe acest blog, de unde extrag o impresie:

Hanegraaff prezinta inca o data cat de creduli sunt crestinii astazi. Cat de usor apaluda si inghit o informatie care nu e adevarata.Hank Hanegraaff ofera detalii amanuntite ale deosebirilor intre lumina si semiintuneric


Despre ce invataturi este vorba voi rezuma mai jos. Pe parcursul a cateva sute de pagini, autorul ia pe rand, intr-un mod structurat, fiecare element constitutiv al devierii a ceea ce numeste doctrina "invatatorilor credintei". Nu, nu este vorba de credinta Scripturii si despre ascultarea de credinta la care a fost chemat apostolul Paul din primul veac sa le invete pe natiuni. Ci, de cu o totul alta evanghelie.

Ce invataturi? Iata:

"Nu ai un Dumnezeu in tine, tu esti unul"
"Dumnezeu nu poate face nimic pe acest pamant doar daca Ii dam noi permisiunea"
"Satan l-a cucerit pe Cristos pe cruce"
"Sa fi sarac e un pacat"
"Nu se poate sa fie vreun fel de boala pentru copiii lui Dumnezeu... nici macar o durere de cap, o problema cu sinusurile, nici chiar o durere de dinti - nimic!"

Aceasta carte a fost scrisa in urma cu aproape 20 de ani. Totusi, daca te uiti la anumite personaje principale ale ei, acestea sunt si astazi in prim plan, urmate de multimi usor de manipulat. Motiv pentru care, desi cartea dovedeste cu prisosinta eroarea, inselaciunea trebuie considerata ca fiind cu un impact masiv.

Iata cateva persoane bine cunoscute pe alte meleaguri, dar, cu ajutorul prietenului Google, si la noi: Kenneth Copeland, Morris Cerullo, Benny Hinn, Kenneth Hagin. Despre Benny Hinn am mai scris, dar pana sa citesc aceasta carte nu am realizat cat de adanci sunt radacinile si ce lupta se duce, in fapt.

E mult mai mult decat un neocarismatism pragmatic (vazut uneori si prin Romania) - e erezie. E o erezie pe care o inghit multimile.

Va recomand aceasta carte, in special celor chemati spre apologetica credintei crestine.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Categoric gresesti ...imi pare rau ...tr.sa postez acest raspuns. Ma consider un penticostal carismatic dar niciodata nu am sustinut ca sunt un Dumnezeu.Plus ca sunt convins ca Dumnezeu poate sa faca pe pamant ceea ce vrea fara permisiunea oamenilor .
Satan nu l-a cucerit pe cristos pe cruce .Ce sa mai spun??
Sustii niste lucruri pe care nici eu nu le cred.
Cu boala e altceva ...cu durerea de dinti si ce mai scrii acolo..
mai cerceteaza ce credem :-) nu e asa
Sa fii sarac nu e pacat ci este neplacut.Ieri (duminica) cand am fost la slujba predicatorul impreuna cu toti din sala s-a rugat pentru binele orasului pentru ca el a zis citez din memorie ca nu a vazut un oras un oras in care oamenii sa fie saraci lipiti de pamant si crestinii sa umble cu sase masini fiecare. Pentru mine e clar bunastarea orasului aduce si bunastare crestinilor din acel oras.
Acum citesc o carte de Keneth Haggin : Credinta care muta munti
O sa incerc sa traduc si in limba romana si sa iti trimit .