vineri, 8 mai 2009

O predica a lui Vladimir Pustan

Recent am aflat ca, tot recent, Vladimir Pustan, care a fost si la Hateg impreuna cu Ciresarii intr-un turneu, a predicat intr-o Biserica Ortodoxa.

Dincolo de parerile exprimate pe bloguri, am ascultat predica cu pricina, fiind inregistrata si o voi pune si in cadrul acestui post.

Parafrazez/redau mici portiuni:

"Pe langa Cuvantul lui Dumnezeu istoria scrisa de oameni e mersul trenurilor..."
"Dumnezeu nu ne-a chemat sa facem crestinism la fara frecventa. Dumnezeu ne-a chemat sa umplem bisericile de oameni sfinti."
"Noi n-asteptam pensia, noi il asteptam pe Isus"

Imi amintesc cum anul trecut am cantat intr-o pestera a unei manastiri cantarea "Crucea-i ascultarea" impreuna cu cativa tineri. Au fost mai multi care au ascultat. La iesire am fost intrebati daca suntem baptisti. Cineva a raspuns afirmativ. I s-a spus: "Sunteti deosebiti". Nu ca am fi fost, dar ca eram.

Ma intreb de ce se sta astazi gura casca si barfa dreasa la orice face oricine, dar cei care se numesc "crestini" numai de Cristos nu au timp.









Dar iata si un comentariu de pe un blog:

"Nu numai pentru semnul crucii e vrednic de mustrat Pustan.
Desi e si acesta un compromis. Evident nu la compromisuri se refera Ap Pavel cand a zis ca s-a facut grec cu grecii.
Daca semnul a fost sincer de ce nu-l face si la penticostali?
Daca n-a fost sincer, de ce l-a facut?…”ca sa capete bunavointa oamenilor”? “Daca as cauta sa plac oamenilor n-as fi robul lui Hristos”.
E mustrabila introducerea pe care si-au dat-o si si-au primit-o unul altuia cei doi “clerici”.
Noi pocaitii n-aveam cler, “noi toti suntem frati”. Domnul Isus n-are cler.
E vrednica de mustrat intovarasirea lui Pustan cu un personaj in goana dupa popularitate si bani. Daca nu cumva e vorba de acelasi duh, nu stiu.
Oricum popularitate au capatat din belsug acum, la pachet.
E vrednica de mustrat lauda si slava pe care si-au dat-o unul altuia, “cum puteti crede voi care umblati dupa slava pe care v-o dati unul altuia?”
Preotul Pomohaci nu e doar fata cu lacrimi ce o vedeti in acele clipuri. E cantaret de muzica populara in timpul liber, iar acolo la Mosuni e un fel de Maglavit , se fac pelerinaje gen Lourdes. Un adevarat copil al lui Dumnezeu nu se intovaraseste cu astfel de duhuri, le cerceteaza si nu se duce acolo. Pentru ca acolo a fost intovarasire, nu s-au vazut dezacorduri si nici acel Duh al lui Dumnezeu care dovedeste lumea vinovata. Sau daca nu e vinovata de ce ne-am dat jos icoanele de pe pereti, hai sa le punem inapoi, ca nu conteaza. Pupatul icoanelor si idolatria, muzica populara, tainele si plata slujbelor, sunt acestea Harul lui Dumnezeu? Sau mai staruie cineva in harul lui Dumnezeu?
Voi face raul ca sa iasa binele din el?
Nu pentru evanghelizare l-a chemat Pomohaci pe Pustan, ci pentru rating, pentru valva, pentru taraboi. Stia ca va fi. Are nevoie pentru a atrage atentia, oamenii merg acolo, cumpara daruri pentru biserica de la lelea Marie si lelea Lucretie, le duc la biserica si ….Tetzel ar muri de invidie.
E un fel de zoologie, care-i camila si care-i tzantzarul?
Ce strecor si ce inghit?
Ce fac daca camila e micuta si tzantzarul e armasar?
La Mosuni a fost o camila. Mica, vor zice unii. Ca vulpile mici.
Cresc!"

10 comentarii:

Anonim spunea...

si chiar daca pomohaci la invitat pe pustan pentru rating ce ne pasa noua fie de forma fie din taota inima evanghelia se vesteste dumnezeu cu aceasta ocazie are multi oameni de adus la lumina evangheliei sale

Anonim spunea...

daca nu suntem in stare sa facem noi asa ceva , il criticam ..argumentat,, pe cel care face .. sa lasam judecata in seama lui d -zeu ,si sa ne rugam pt.biserica ortodoxa.
asa ne invata ISUS, nu ne-a trimis in lume ca si ,,vanatori de greseli,,

Anonim spunea...

daca am citi scriptura am vedea ca prof. Pustan ne vorbeste din scriptura, la fel si Parintele Cristian.Avem un singur Dumnezeu,El ne vrea sa fim uniti.

boxu spunea...

ISUS a fost invitat la nunta in CANA din GALILEA,SI S-A DUS.VA rog sa va da-ti cu parerea si aici?A facut bine ISUS?A fost in casa lui Zacheu?A facut bine ISUS?A fost pe lemn ,pentru mine si pentru TINE >cititorule< ne-a facut cunoscuta IMPARATIA lui D-ZEU.S-A pogorat din slava cereasca si-a venit pe PAMANT ca sa rascumpere pe cine? CINE avea nevoie Sa-L cunoasca pe ISUS? SAU ai vrea sai impui lui D-ZEU cum si prin cine sa-si faca lucrarea SA.CU ,s-au fara parerile mele si-a tale,D-ZEU i-si face lucrarea SA,si ma rog pentru asta si pentru fr.PUSTAN,ba m-ai mult il rog sa asculte de D-ZEU SI NU DE PARERILE UNORA.D-L SA-L INTAREASCA IN LUCRAREA LA CARE AFOST CHEMAT.

Anonim spunea...

Si Domnul Isus a fost criticat de aceia care trebuiau sa-si faca lucrarea la care erau chemati si anume aceea de a le spune oamenilor despre Dumnezeu.(adica preotii)Si totusi Domnul Isus spunea adevarul oamenilor indiferent de religia lor.Ceea ce trebuie sa vedem noi la Vladimir Pustan, este nu unde vorbeste si ce face el fizic(semnul crucii)ci ce anume spune el oamenilor.Preotii din vremea Domnului Isus vedeau ce faimos devenise un tamplar si cata lume strangea in jurul Lui.Ma bucur enorm pentru faptul ca a devenit atat de faimos acest "tamplar" pe numele sau Vladimir Pustan.Multa lume curioasa acum sa-l vada(doar cum isi face cruce) asculta mesajul si sunt cercetati de Domnul.Ex:Cumnata mea (ortodoxa) din curiozitate s-a uitat si ea si m-a spus ca a plans toata predica si a cercetat-o Dumnezeu.Spunea ea :"Cat adevar are acest om in ce spune".Acum il cauta pe Domnul si doreste sa afle mai multe despre Isus.Slavit sa fie Domnul pentru ca se foloseste de oameni mici ca sa faca oameni MARI pentru El.Domnul sa-l binecuvanteze pe fratele Pustan.

stoian cristian spunea...

ma bucur ca d_zeu nu sta intro judecata umana fie ea afectata de crezul baptist sau penti.niciodata nu am putea vedea caile adevarului cum poate sa patrunda spre inima umana.noi nu putem sa judecam adevarul dupa filozofia bisericilor in care am crescut.sti ca lumea religioasa la condamnat pe MINTUITORUL pentru anumite actiuni ca nu lea facut in conformitate cu ce au invatat ei.De aceea trebuie sa luam bine seamna la ce judecata ne inhamam.A daca nu lucreza dupa normele noastre noi il oprim.BINE atunci hai sa oferim o mai buna solutie.Caci sunt destui aruncatori cu pietre.

mpb spunea...

acest mesaj e o provocare pentru cel ce a combatut "asa bine" ceea ce a facut Vladimir P. As vrea sa te intreb cand ai citit ultima data scriptura si te-ai rugat pt oameni iar apoi sa mergi si sa le vorbesti despre Isus si planul Lui pentru ei , SI CU CE REZULTAT ?

mari spunea...

Cred ca cei care critica sunt cei care nu aduc nici o roada si cei care nu aduc roade ....Cei care il critica pe Pustan l-ar fi criticat si pe Isus si pe Petru si pe pavel , si pe vremea lui Isus au fost criticii:fariseii , saducheii...dar nici de cum cei care erau pacatosi si le era 'foame' dupa cuvantul lui Dumnezeu si care se intorceau la el , si nici cei care munceau impreuna cu El. asa ca cine suntem noi sa judecam gestul lui Pustan. Dumnezeu nu se pierde ca noi in detalii El se uita la inima.

Alexandru spunea...

Nu neaparat, mari.

Gandeste-te ca unii chiar aduc roada si, tocmai pentru ca aduc roada de calitate, au tot dreptul sa critice surogatul si lucrul facut prost si cu nepasare.

Dumnezeu este un Dumnezeu al detaliului. Atat de mult, incat noi nici nu ne dam seama ca marea pe care o vedem este de fapt o suma de factori si de elemente pe care nici macar nu le intelegem, nu le cunoastem si nu le definim pe deplin. Era doar un exemplu... La capatul opus, ne-am putea gandi la planul de mantuire... Detaliu!

Dar, iti inteleg frustrarea. Ai si tu dreptate...

razvannu spunea...

sa lasam sa judece Dumnezeu, sa nu ridicam noi piatra si sa aruncam, pt ca noi inca suntem in fata monitoarelor pe scaune confortabile..dar altii sunt acolo in praf si se rup de munca, sa privim intai la noi si la ce am realizat noi si cand credem ca am realizat destul sa vorbim si de altii..dar cine vrea sa ramana in voia lui Dumnezeu n-are voie sa judece... restu' faca ce-o vrea. " Cine n-are pacat sa arunce cu piatra". fiti binecuvantati ! :)