miercuri, 11 iulie 2007

Culturile si credinta


Un timp de intalnire cu tineri crestini din 128 de tari din lume, de pe toate continentele. Un timp in care diferentele culturale au iesit in evidenta. Dar a mai iesit ceva in evidenta - faptul ca tot oameni suntem. Si, daca suntem tot oameni, atunci toti am pacatuit si suntem lipsiti de slava lui Dumnezeu. Si, deci, pentru toti ramane ca singura cale de salvare credinta in Isus Cristos pentru indreptatire inaintea lui Dumnezeu, pentru mantuire.

Cultura nu poate sta in calea partasiei. Dar in ce sens spun aceasta? In sensul ca omul cel nou, care e nascut de Dumnezeu nu mai traieste in cultura sa, ci, acum este cetatean al Imparatiei Cerurilor. Ori, in aceasta imparatie sunt oameni de pretutindeni. Ei deci, nu mai au bariere culturale. Ei toti sunt duhovnicesti, daca sunt ai lui Cristos.

Ce ramane deci - ca orice om, prin credinta, ajunge sa fie tot mai mult ca Unul singur - Omul Isus Cristos. In aceste conditii, am inteles clar ca o cultura, oricare ar fi ea, nu poate sa se interpuna in calea adevarului, care este transcendent. Adevarul este Domnul Isus, iar El este Dumnezeu.

Esti crestin? Atunci trebuie sa intelegi bine ca noi suntem chemati sa lasam in spate ceea ce am invatat pe pamant, din firea noastra si, sa luam tot mai mult in noi trairea duhovniceasca.

Faptul ca cineva este din alta cultura, nu-l poate scuza sa pacatuiasca. Pacatul este acelasi in orice cultura, iar Cristos a venit sa moara pentru el. Starea de a fii sfant intr-un mod real, prin lucrarea Duhului Sfant nu poate diferi de la cultura la cultura. Caci toti sunt dintr-unul.

Domnul sa ne dea intelepciunea sa putem sa intelegem corect diferentele culturale si sa nu traim in necunostinta, ca si cum nu am stii toate lucrurile.

Actualmente se pune accentul pe diferentele culturale, pentru a se relativiza lumescul. Principiile de viata ale parintilor nostri, de la care, apropo, avem credinta si, pe care-i batjocorim ca generatie asa de des si radem de ei ca niste batjocoritori plini de asta, sunt demolate de pseudo-argumentul: "ei au o cultura diferita". Astfel ca, mai nou putem face lucruri precum: a fuma, a bea, a ne destrabala, a flirtra etc, ca, zic unii, asa se face in anumite culturi - e doar o chestiune de cultura.

Ei bine, da, e o chestiune de cultura. Tocmai aici sta intelepciunea. Noi, sfintii lui Dumnezeu, am fost transmutati in Imparatia Cerurilor prin nastere din nou. Noi acum nu mai suntem parte din culturile lumii, nu mai suntem un produs al nasterii in pacat. Suntem oameni noi, care suntem, prin pocainta si credinta in Domnul Isus Cristos, straini si calatori pe pamant, intotdeauna pregatiti pentru a nu ne intina cu obiceiurilor acestor "tari straine". Noi nu ne luam sotii de aici, nu copiem obiceiurile de aici. Noi nu suntem ca acel Cain, care a adus o jertfa oarecare, ci suntem ca acel Abel, care a adus o jertfa cu atentie, fiindca se apropia prin aceasta de maretul Dumnezeu.

Este posibil ca o alta evanghelie sa fie vestita zilele noastre, o evanghelie a culturilor si nu una a cerului. Caci culturile sunt mai multe, dar cerul este unul singur. Si, daca exista o singura Imparatie a lui Dumnezeu, atunci exista un singur imparat, iar acest Imparat este Dumnezeu. Iar, daca El este unul singur, atunci principiile care guverneaza aceasta Imparatie sunt unitare si nu se bat cap in cap. Imparatia lui Dumnezeu este desavarsita, fiindca Dumnezeu este desavarsit. Prin urmare, sa taca cei care argumenteaza folosind criterii pamantesti de judecata, pentru lucrurile ceresti. Iar cine nu intelege, sa nu inteleaga.

Cine e sfant, sa se sfinteasca si mai departe!

Niciun comentariu: