luni, 30 iulie 2007

Organizatiile si/"sau" Biserica

Traim vremurile in care exista si se formeaza organizatii care pretind ca ajuta bisericile in lucrarea de misiune. Ca entitate legala, in ce priveste legea in stat, o organizatie este bine sa fie asa, pentru a functiona in parametrii normali si corecti din acest punct de vedere.

Dar ce se intampla atunci cand o astfel de organizatii se suprapune cu lucrarea Bisericii. De ce este doar o organizatie si nu Biserica? Dumnezeu a instituit Biserica, dar e interesant faptul ca se formeaza organizatii pentru a face lucrarea Bisericii. De ce? Fiindca Biserica nu-si mai face lucrarea? Sau de ce?

Cei care conduc aceste organizatii spun bisericilor ca vin sa ajute. Dar nu ajuta in sensul corect al cunvantului. Nu e o situatie in care Biserica face o lucrare si o asociatie aduce bani sau ajuta echiparea oamenilor organizatoric, ci, de cele mai multe ori, se pare ca aceste organizatii preiau rolul de biserici si isi ofera prerogative fara precedent in istorie.

In astfel de organizatii, care nu sunt biserici, nu se aplica "regulile" bisericesti. Metoda de evanghelizare se constituie pe o paradigma diferita de cea bisericeasca. Ma intreb de ce se profileaza astfel de organizatii si care este adevaratul lor scop.

Anumite medii vorbesc de rau bisericile locale, facand multe glume pe seama fratilor de la care generatie de astazi au primit credinta. Aceste medii se dezvolta pe spatele unor asociatii care detin logistica si finantele pentru a realiza o intreaga miscare organizata care ataca mai ales segmentul tanar.

Ceea ce am fost chemati sa facem ca si crestini se constituie in cadrul Bisericii asa cum a fost ea lasata sa existe; stim cum anume din scrierile Noului Testament, de unde stim si cum putem sa fim mantuiti...

Este chemata o organizatie sa faca evanghelizare? Nu. Biserica este chemata sa faca evanghelizare. Daca anumiti crestini formeaza o organizatie pentru a face evanghelizare mai eficient, facand parte din Biserica (una locala, sau mai multe diferite, din locuri diferite sau nu etc) este o situatie in care tot Biserica face evanghelizare, organizatia fiind un mijloc prin care sa se realizeze anumite chestiuni organizatorice.

Apare pericolul ca o organizatie sa isi depaseasca atributiunile si sa rivalizeze in mod incompatibil in ce priveste definitia, cu Biserica. Exista cazuri reale in acest sens pe care le-am observat pana acum.

Dar problemele abia acum incep:
- se ataca segmentul tanar in doua instante: intai se separa de cei mai batrani din biserica, iar apoi se indoctrineaza foarte usor (fiindca acum acei frati batrani si cunoscatori ai Cuvantului, deci maturi in credinta au fost indepartati);
- li se prezinta acestora asa-zise metode de lucru in ce priveste relatia cu Cristos, pe care, evident, nu au cum sa le verifice in contextul de mai sus;
- apare o separare de Biserica si o instrainare fata de adevarata credinta (ceea ce este vital de grav).

Sa ne rugam si sa fim vigilenti. Nu avem nevoie de nici o organizatie sa facem misiune, evanghelizare sau ucenici. Avem biserica, pe frati. Avem Cuvantul si prezenta Duhului. Zeul ban sa taca - noi stim ca nu cu lucruri pieritoare am fost rascumparati din felul desert de vietuire, pe care-l mosteniseram de la parintii nostri.

Niciun comentariu: