luni, 30 iulie 2007

Cum se face Evanghelizare

Se sustine adesea ca exista o singura Evanghelie si mai multe metode de evanghelizare. Fapt care nu exista, totusi. De ce? Fiindca este ca si cum am spune ca este un singur cer si mai multe cai de a ajunge acolo... Exista, desigur, mai multe situatii in care cineva poate sa evanghelizeze. De fapt, fiecare actiune evanghelistica este o situatie unica. Ea poate sa fie grupata cu altele intr-o anume categorie, dar este unica si diferita.

Exista o singura metoda de evanghelizare - prezentarea Evangheliei oamenilor prin propovaduire (predicare, spunere). De ce spun aceasta - fiindca asa a facut Domnul Isus, asa au facut apostolii si asa au facut primii crestini. Fiindca asa ne spune Biblia ca s-a facut evanghelizare. Si s-a facut asa fiindca asa era randuit in planul lui Dumnezeu, care a stabilit un loc unic pentru cuvant si pentru Evanghelia care sa fie propovaduita prin cuvant.

Evanghelizarea se face direct, confruntand pe oameni cu adevarul. Evanghelizare nu inseamna convertire si nici manipulare si nici facere de adepti etc. Evanghelizarea este unica in esenta, dupa cum este si Evanghelia, dupa cum este si Calea, Adevarul si Viata.

Pot sa fac o tabara unde sa evanghelizez? Da, dar tabara nu e o metoda de evanghelizare, ci un context unde pot sa evanghelizez. Daca in aceasta tabara nu se manipuleaza, atunci da, pot sa organizez o astfel de tabara.

Pot sa organizez un concert cu muzica buna, compusa de crestini, pentru a evangheliza? Da. Desi pe muzica se pun cuvinte, care pot contine Evanghelia, muzica in sine nu e o metoda de evanghelizare si nici un concert. Ele sunt ce le spune numele. Prezentarea Evangheliei asa cum este, direct si fara rusine, prin puterea lui Dumnezeu, fara tehnici de manipulare sau de "pescuit" (cum le numesc unii), este metoda corecta, biblica si planificata.

Atentie la noile paradigme, la noile tendinte si metode, pe nedrept numite astfel. Sa ne intarim si sa spunem oamenilor despre Dumnezeu atunci cand Dumnezeu ne spune sa o facem. Da, adevarat - aceasta necesita o relatie cu Dumnezeu, rugaciune si citirea Bibliei intr-un mod consistent, neintrerupt si pragmatic (in sensul bun al cuvantului, fara a avea de-a face cu notiunea de "pragmatism"), dupa voia lui Dumnezeu.

Da, e mai usor sa faci planuri, intalniri la un suc si schite, decat sa te rogi si sa postesti, sa citesti Biblia si sa te gandesti la ce scrie acolo pentru a trai corect. Dar "mai usor" aici nu inseamna si la fel de bine. Este o alta cale, straina si care nu duce la telul dorit, acela de a face ucenici.

Exista si un cadru corect de Evanghelizare - ca Biserica a lui Cristos. Este si singurul cadru corect si am tratat pe scurt aceasta in alt post aici.

La Scriptura si pe genunchi fratilor - oamenii asteapta sa le spunem despre Cristos!

Niciun comentariu: