marți, 5 februarie 2008

Barbatul care mediteaza



Sa ne gandim la Isaac putin. Mama lui a murit. Nu a prea avut o viata lunga cu ea, fiindca s-a nascut la batranete. Este vorba de Isaac, fiul promisiunii divine, nascut doar prin puterea lui Dumnezeu si tinut in viata in acelasi mod suveran.

Cel mai batran rob din casa tatalul sau a fost trimis de Avraam sa ii caute o sotie. Dumnezeu a fost cu el si Dumnezeu i-a aratat care este fata pregatita pentru Isaac. In momentul in care se intoarce robul impreuna cu Rebeca, aleasa Domnului pentru el, Isaac se afla la camp. Iata ce spun Scripturile:

Intr-o seara, cand Isaac iesise sa cugete in taina pe camp, a ridicat ochii, si s-a uitat; si iata ca veneau niste camile. Rebeca a ridicat si ea ochii, a vazut pe Isaac, si s-a dat jos de pe camila. Si a zis robului: „Cine este omul acesta, care vine inaintea noastra pe camp?” Robul a raspuns: „Este stapanul meu!” Atunci ea si-a luat mahrama, si s-a acoperit. Robul a istorisit lui Isaac toate lucrurile pe cari le facuse. Isaac a dus pe Rebeca in cortul mamei sale Sara; a luat pe Rebeca, ea a fost nevasta lui, si el a iubit-o. Astfel a fost mangaiat Isaac pentru pierderea mamei sale.


Isaac iesise sa cugete in taina pe camp. Este singura descriere de acest fel despre Isaac. In plus, cuvantul care e tradus cu "a cugeta", (a medita) apare doar aici.



Ma gandeam la tinerii de astazi, care ies in oras (sau sat), sa "dea o tura", aruncand pe aici pe colo glume care mimeaza o oarecare inteligenta, gasite pe internet pe www.cumsatiimpresioneziprietena.info (nu cautati site-ul ca nu exista... cred). Isaac iesise in liniste, in taina, sa cugete, sa mediteze. Isaac gandea cand Domnul i-a adus-o pe Rebeca. Gandea, medita intentionat.

Sunt multi care incearca sa mimeze o oarecare barbatie astazi. Incearca sa devina barbati prin fabrici, sau in biblioteci citind carti gen "Eu barbatul"... Lipseste insa cugetarea in liniste. Fiecare in parte trebuie sa mediteze la Dumnezeu, la adevarurile lui si sa gandeasca la lucrarea lui Dumnezeu. Suferinta pe Isaac nu l-a facut sa se manifeste in ciudatenii si exagerari, ci l-a determinat la gandire. In astfel de circumstante l-a gasit Rebeca...

Tu cat de in serios il iei pe Dumnezeu? In ce masura iti pasa de planul Sau, de voia Sa? Cat de mult te arzi pentru a-L cunoaste pe El? Esti gata sa iesi pe camp sa meditezi la lucrurile importante, dincolo de placerile si ofertele lumii acesteia? Esti gata sa fii barbatul care gandeste, care mediteaza, care contempleaza? Stiu ca psihologii te invata in scoala ca nu e bine sa fii blegul acela introvertit, dar asta e doar psihologie sau alte pareri.

Cu siguranta Isaac a stiut sa se poarte cu Rebeca corespunzator, fiindca stim ca gandea... Fara sa spun ca exercitiul fizic nu e bun, voi rade in fatza mintii care si-a propus un singur lucru - un fizic impunator. Roada - niste muschi pe oase... Fratilor, mai bine va petreceti serile gandind si meditand la Dumnezeu si la Cuvantul Sau, decat sa pierdeti vremea in banalitati pe mess sau etalandu-va impresiile prin oras, sau in grupul de "prieteni" unde se discuta vorbe.

Un comentariu:

Anonim spunea...

La intrebarea asta trebuia sa-ti raspund eu?

Atunci cand am citit pasaju asta, a trecut pe langa mine (sau eu pe langa el) ca trenu. Slava Domnului ca, Cuvantul Lui este viu si lucrator :-) .

Harul Domnului nostru Isus Hristos să fie cu voi cu toţi! Amin (1 Tes. 5:28)