vineri, 29 februarie 2008

Pocaitii (formatia) si discutii

Au fost invitati la TVR1 pentru o emisiune, unde si-au marturisit public credinta. Dau concerte hip-hop si sunt judecati din mai multe puncte de vedere de mai toti. Totusi, duc mesajul in locuri in care mandria unora nu poate ajunge. In mizeria cartierelor si la persoanele care nici nu vor sa auda de Dumnezeu.

Este vorba despre o formatie muzicala hip hop, dar despre cei care o compun, despre oamenii care reusesc sa duca Evanghelia in locuri unde ea nu a fost pana acum.

Unii considera lucrurile astea un spectacol. Prin urmare, incearca sa aduca in biserici tot ce atrage lumea. Pe langa faptul ca noi cand semanam nu aducem pamantul in casa pentru a planta, ci iesim noi pe camp, nu este deloc potrivit sa schimbi bisericile pentru a se potrivi lumii. Este invers. Lumea trebuie schimbata pentru a se potrivi adevarului. Desigur, pentru a o schimba trebuie sa-i vorbesti sa inteleaga, in adevaratul sens al cuvantului.

Scriptura este singura relevanta pentru oricine de oricand. Problema este ca, unii sunt adresati diferit de altii, fiecare in mediul sau. Dar aceasta se intampla pe camp si nu in casa. Biserica este Casa lui Dumnezeu. Nu putem argumenta in nici un fel aducerea lucrurilor lumii in biserica. Dar, in situatii date, atunci cand intelepciunea si adevarul o cer, pe "camp" se poate transmite un mesaj in diverse moduri.

Exista forumuri intregi legate de acceptarea muzicii hip-hop si altele. Unii spun ca e doar o forma de muzica si ca nu conteaza cum canti in biserici. Altii spun ca nu exista muzica crestina hip-hop. Acum, aceasta problema se naste cel putin din urmatoarele:
- societatea de azi cere distractie si amuzament, iar muzica te tine ocupat; generatiile tinere, copiii crestinilor de ieri au inceput sa detine putere de decizie, fara ca ei sa fie spirituali, unii chiar nu sunt nascuti din nou; prin urmare considera muzica ca ceva ce asculti, deci ce conteaza genul daca te simti bine?
- teoria evanghelizarii e facuta uneori de cei care nu fac evanghelizare, prin urmare concluziile sunt lipsite de aplicabilitate si sunt doar de dragul discutiei (daca erau pentru traire, erau traite si asta se vede);

De departe acest subiect nu a fost abordat integral. Voi mai reveni. Dar aceste chestiuni trebuie referite si adresate. Sunt lucrurile cu care avem noi de-a face. Ne vom raporta gresit, corect, exagerat, moderat, real, iluzoriu etc... Generatiile trecute au avut problemele lor, ei au adormit. Cei care vin, daca vor mai fi zile, vor avea si ei lupte mari. Dar Domnul este langa noi sa ne ajute sa biruim.

Inainte de a pune un videoclip cu Pocaitii, vreau sa clarific unele aspecte:
- consider gresit aducerea muzicii lumesti (inventate de lume) in biserici fiindca scopul cantarilor este zidirea si numai cineva duhovnicesc poate concepe muzica duhovniceasca (el inventeaza si muzica si versurile);
- exista un grad de influenta a societatii fatza de noi de toti, dar aceasta trebuie identificata (influenta) si diminuata progresiv, fiindca noi nu trebuie sa ne obisnuim cu ce e aici, ci sa parasim, sa ne detasam (orice produs al societatii nu e rau in sine, dar este consecinta pacatului si a firii pacatoase);
- exista persoane care inteleg un anumit limbaj, daca acesta este acceptabil (nu impune pacatul), atunci ei pot fi adresati cu mesajul Evangheliei in respectivul limbaj, in cadrul lor specific si atat (eu stateam in timpul facultatii de vorba cu betivi, in locuri publice, in Timisoara; vorbeam rar ca ei, acceptam privirile trecatorilor, ca ei, dar nu ma imbatam ca ei);
- suntem in realitate nu in basme, traim viata chiar daca internetul si jocurile pe calculator ne propun o lume artificiala; unii traiesc in iluziile lor in timp ce oamenii mor si tot ei sunt cei care critica (cei care nu fac nimic); eu nu am pentru ce sa ma apar aici, dar ma deranjeaza atitudinea de superioritate a celor care nu fac nimic (chiar daca ar fi gresit sa canti hip-hop in cartierele unde oamenii nu asculta altceva, pentru a transmite un mesaj biblic; iar cel care face asta nu isi da seama, ar fi mai mult decat comentatorul de pe margine care zice ca nu e bine, dar el insusi nu face nimic - la nivelul persoanei);
- exista locuri unde oamenii de acolo nu asculta decat hip-hop sau alt gen de muzica; in astfel de situatii vad sens ca cei ca Pocaitii (formatia) sa cante cum o fac;

Acest mesaj NU este o apologie a muzicii hip-hop si nici o incurajare a ei. Interpretarea acestui articol o va face fiecare cum decide si poate, dar eu nu pot fi acuzat de modul fiecaruia de a interpreta si procesa datele prezentate aici.

Iata si videoclipul. Daca stiti pe cineva care asculta doar muzica hip-hop... DOAR pentru a deschide subiectul.


2 comentarii:

Anonim spunea...

tineti o tot asa!!nu va uitati in stanga si in dreapta la ce se comenteaza despre voi,sunte tari.

Anonim spunea...

ai iubesc mult ca si frati in Domnul pe cei de la Pocaitii !Domnul este cu ei,si ne invata o lectie cam dura:Dumnezeu ai iubeste si pe cei de la periferia societatii,oameni fara nici un viitor.Uite pt ei Domnul a ridicat o formatie care sa le predice''pe limba lor''.Ma rog pt ei !