luni, 25 februarie 2008

Crestinii "self"

Dupa cum am aratat intr-un articol postat aici, studiul pe care cei de la Willow Creek l-au facut recent, in ce priveste impactul actiunilor pe care le-au realizat pana acum cateva luni, a descoperit realitatea ca nu exista hrana spirituala "tare" printre convertiti. Conducatorii acestei miscari spirituale au decis ca vor regandi situatia si vor discuta pentru a pune la punct o noua strategie pentru a rezolva problema.

In Viziunea 2010, liderii Willow Creek vor modifica modul in care antreneaza pentru a invata cursantii cum sa fie indivizi care se hranesc singuri ("self-feeding individuals") devreme in viata lor spirituala. Mai degraba decat sa se astepte sa fie hraniti spiritual in fiecare saptamana cu o predica de 35-40 minute Duminica, participanatii vor incepe sa invete cum sa isi ia singuri responsabilitatea pentru propria hrana spirituala. Restul - serviciile de inchinare si clasele de la Willow Creek - vor fi crema de deasupra.

Cei necrestini care participa la aceste intalniri dau o nota foarte mare congregatiei. La fel si adolescentii.

Liderii Willow Creek au hotarat ca e nevoie sa atinga mai multi oameni din zona lor. In acelasi timp, se tin conferinte de "cum sa fii un lider" si in Romania. Bill Hybels va veni in Romania pentru o conferinta in toamna, din cate am inteles. Pana la acel eveniment major, el a tinut deja o conferinta in Romania, zilele astea. Daca voi avea ocazia voi merge la acea conferinta, pentru a vedea daca ce se aude despre cei de la Willow Creek este adevarat, sau ce este adevarat si ce nu. Iata o impresie a unui participant (copiat de pe blogul unui duh intaratat):

----
----
Cred că a fost cea mai scurtă conferinţă la care am participat vreodată. A durat doar vreo trei ore, cu pauza de cafea cu tot. Şi, deşi anticiparea a fost mare, rezultatele au depăşit-o. Găzduită de fosta Sală a Senatului din Bucureşti, în apropierea parcului Cişmigiu, întâlnirea a atras 200 de participanţi, numărul fiind limitat de capacitatea sălii, pastori şi lideri din tot spectrul evanghelic românesc, care au dorit să-l cunoască pe cunoscutul lider creştin american, Bill Hybels.

În primul rând trebuie să mărturisesc că aşteptările mele au fost cumva înşelate. De exemplu, îmi imaginam că cineva precum Bill Hybels va veni însoţit de o armată de asistenţi care vor fi ‘behind the scene’, regizând şi controlând totul. Am văzut însă un om care avea nevoie doar de un videoproiector şi de o tablă pentru a ne lansa o provocare uriaşă.

În al doilea rând credeam că ‘fumasem’ destul de multe despre leadership ca să mă mai surprindă ceva. Bill a avut darul de a mă face să recunosc că informaţia de primă mână mi-a lipsit până acum.

În al treilea rând credeam că vom fi bombardaţi cu concepte laborioase, diagrame sofisticate şi teorii care mai de care mai alambicate. Surpriza mare a fost să vedem că s-a pornit de la aceeaşi problemă simplă, care ne frământă pe fiecare: cum poţi să faci o biserică azi care să fie similară cu cea din Faptele Apostolilor.

Da, hotărât lucru, Bill Hybels a fost o mare surpriză. Ne-a demonstrat cât de mult poate un lider să înveţe pe alţi lideri, fără prea mult tam-tam. Din spatele ecranului, a avut câţiva asistenţi desăvârşiţi în persoana lui Steven Sample, Marcus Buckingham şi mai ales inegalabilul T.D.Jakes. “Puteţi învăţa ceva de la un ’screen’?” a întrebat Bill şugubăţ… Ei, da, am învăţat mult mai multe decât de la alţi conferenţiari în carne şi oase!

Ar fi multe de spus… acestea sunt doar câteva impresii la cald. Evenimentul de azi a fost doar avanpremiera primului Summit de Conducere Globală, ce se va desfăşura în România, în toamna acestui an, prin parteneriatul încheiat între Willow Creek şi Fundaţia BIG Impact, sub motto-ul extrem de inspirat: “Fii lider acolo unde eşti!” În mod sigur voi mai reveni asupra acestui subiect.

----
----


Harana tare este ceva normal in cresterea spirituala. Este evident ca hrana tare nu poate fi primita de cei care nu sunt inca obisnuiti cu ea. Hrana tare, dupa Scriptura, inseamna capacitatea de a discerne, prin intrebuintarea intelepciunii de sus, intre ceea ce este bine si ceea ce este rau.

Modelul invatarii in "21 de zile" se muta si in miscarile zise crestine. Vom vedea mai multe carti gen "Cum sa fii un bun crestin. Ghidul celor mai putin intelepti, in 21 de zile", sau "Gaseste-ti sotia in 20 de zile. Casatoreste-te in ziua 21".

Daca se merge asa, atunci vor exista in urmatoarele generatii crestinii "self", care nu vor avea a face cu fratii lor in ce priveste zidirea spirituala. Doar worship, cand trebuie sa uite de cel de langa. Este un contrast puternic cu predica de duminica dimineata, unde fratele Mihai a predicat despre dragostea agape. Dragostea care merge inca o mila, dupa s-a lasat obligata sa o parcurga pe prima. Dragostea care intoarce si al doilea obraz dupa prima lovire. Dragostea care vine din Dumnezeu.

In acest context, va chem la o traire dupa voia lui Dumnezeu, dupa Scripturi. "Faceti ucenici" este porunca Domnului. Dupa ce acestia sunt botezati, suntem chemati sa ii invatam tot ce ne-a poruncit Domnul. Generatie dupa generatie, avem datoria sa ducem mai departe adevarul lui Dumnezeu, samanta lui Dumnezeu, dupa planul lui Dumnezeu, in voia lui Dumnezeu, prin harul lui Dumnezeu.

Haideti fratilor sa ne dam viata pentru frati, fiindca asa a facut si Domnul Isus cu noi. Doamne ajuta! Doamne da izbanda!


Noi am cunoscut dragostea Lui prin aceea ca El si-a dat viata pentru noi; si noi deci trebuie sa ne dam viata pentru frati

Niciun comentariu: