marți, 11 mai 2010

Al Mohler incidentul cu Franklin Graham


In the words of the official Pentagon spokesperson, Franklin Graham’s statements about Islam were “not appropriate.” Oddly enough, most in the media seem to have forgotten that the Pentagon faced a similar controversy over Franklin Graham and the very same comments in 2003, when he was invited to speak at an official Pentagon Good Friday service. At that time, the Pentagon stalwartly refused to disinvite Graham. Indeed, the official Pentagon spokesperson said at that time: “While I, personally, would not agree with some of Rev. Graham’s comments and observations, I would defend his right to have his religious views as part of the freedom we have as Americans.”
Someone’s mind clearly changed between 2003 and 2010 - and that someone wasn’t Franklin Graham. News reports about the disinvitation this year indicate that the Army acted after criticism came from activist Mikey Weinstein, who opposes virtually all Christian influence in the armed forces.
Graham, who also serves as this year’s honorary chairman of the National Day of Prayer Task Force, complained that his disinvitation represents intolerance toward biblical Christianity and a violation of his religious liberty.
What did Franklin Graham say that caused such a controversy? In the aftermath of the September 11, 2001 attacks, Graham said that Islam is “wicked, violent and not of the same God.” In his book, The Name, Graham said that Christianity and Islam are locked in “a classic struggle that will end with the second coming of Christ.”
In interview after interview, Franklin Graham has repeated his message that salvation is found in Jesus Christ alone, that the gospel of Christ is the only message that offers salvation, and that any belief system that leads persons away from that gospel is false and empty. He has also pressed his case when asked about Islam, arguing that Islam is prone to violence and mistreats women - arguments he says are validated by his experience with relief efforts led by Samaritan’s Purse.
In a recent conversation with Jon Meacham and Lisa Miller of Newsweek, Franklin Graham made these points clearly. In the most important statement of that interview, Graham said this: “I am who I am. I don’t believe that you can get to heaven through being a Buddhist or Hindu. I think Muhammad only leads to the grave. Now, that’s what I believe, and I don’t apologize for my faith. And if it’s divisive, I’m sorry.”
[citat partial de pe christianpost.com]
In cuvintele purtatorului de cuvant al Pentagonului, declaratiile lu Franklin Graham cu privire la Islam au fost "inapropriate" (nepotrivite, n.tr.). Pare ciudat dar, majoritatea celor din media pare sa fi uitat ca Pentagonul a avut de-a face cu o controversa similara in ce-l priveste pe Franklin Graham si exact aceleasi comentarii in 2003, cand a fost invitat pentru a tine un discurs in cadrul unui serviciu oficial al Pentagonului cu ocazia Vinerii Mari. La acea vreme, Pentagonul a refuzat cu hotarare sa retraga invitatia oferita lui Graham. Intr-adevar, purtatorul de cuvant al Pentagonului a spus atunci: "In timp ce eu, personal, s-ar putea sa nu fiu de acord cu unele din comentariile si observatiile Rev. Graham, va trebui sa-i apar dreptul de a avea vederile sale relegioase ca parte a libertatii pe care noi, ca americani, o avem".
Gandirea cuiva s-a shimbat in mod evident intre 2003 si 2010 - si acel cineva nu este Franklin Graham. Anunturile de stiri despre retragerea invitatiei in anul curent indica faptul ca armata s-a autosesizat in urma citicilor venite din partea activistului Mikey Weinstein, care se opune intregii influente crestine in cadrul fortelor armate.
[traducere partiala a textului de mai sus]
Este de remarcat atitudinea aceasta pe care o subliniaza pasajul tradus. Avand in vedere alte intamplari asemanatoare si ce spun unii care locuiesc in America pe blogurile personale, sau prietenilor din Romania, se pare ca crestinismul se repune in drepturi. Cristos ne spunea ca Biserica va fi prigonita. Este intotdeauna un motiv de bucurie pentru mine sa vad cum se intampla aceasta. Nu pentru ca credinciosii sunt loviti si lipsiti de anumite libertati, ba chiar injositi si desconsiderati public, ci pentru ca, se intampla aceasta pentru ca ei au ales sa nu faca un compromis. Ma bucur pentru decizia lui Franklin Graham si cred ca, in acest context, in aceste momente, este ferice de el.
Multe stiri sunt astazi care aduc in fata cetateanului de rand ispravile rusinoase ale unor predicatori si crestini care au calcat pe bec, intr-un fel sau altul (fara sa discutam acum cat de crestini sunt acestia). Cred ca, in acest context, umplut de altfel si de atitudinea dezertoare a multor crestini, o asemenea perspectiva aduce inviorare pentru cei care simt, inteleg si cunosc adevarul lui Cristos.
In vremea tolerantei promovate in America, Biblia nu mai este tolerata. In timp ce toleranta insasi este o notiune de curand redefinita si inteleasa gresit, astfel, crestinul nu trebuie sa se fereasca de momentele cand sa-si marturiseasca credinta si identitatea, daca le are.
O alta veste buna este ca, la acest nivel se poate dovedi unicitatea Bibliei si a valorilor pe care le promoveaza, precum si a mesajelor pe care le transmite. In sens comun, crestinismul nu este o religie si nu poate fi pus in grupul religiilor lumii. Pentru ca astazi toate religiile se pot "respecta" unele pe altele, dar crestinismul propovaduieste o cale despre care spune ca este absoluta si, deci, unica. In timp ce alte religii ar cauta absolutul, crestinismul il promoveaza, fiindu-i revelat deja in cunoastere, dar gasindu-l tot mai mult in trairea cotidiana. Cand cautam cu totii ceva, nimeni nu poate pretinde ca e superior celuilalt in raport cu obiectul cautat, iar aceasta pe buna dreptate. Cat timp cineva e cautator, indiferent de pozitia pe care o are la un moment dat si de cunostintele dobandite, trebuie sa fie la fel ca orice alt cautator. Dar, crestinul spune lumii o veste despre care afirma de la inceput ca este adevarata. Crestinul nu cauta, ci se transforma in asemanarea Celui pe care L-a gasit deja.
Intelegand aceasta deosebire fundamentala, putem face observatia ca niciodata crestinismul nu poate fi pus alaturi de o alta religie. Traim vremurile in care libertatea de a avea o religie si de a o trai cu adevarat este ingradita chiar in tara unde acest concept a fost cel mai mult promovat (incepand cu crestinii), tocmai pentru respectarea dreptului de a avea o religie. Absurd? Nu, nu pentru vremurile noastre. Nu, pentru ca locul crestinilor nu este in lumea aceasta si religia lor nu poate fi pusa alaturi de alte religii facute de om.

Niciun comentariu: