duminică, 2 mai 2010

Ravi Zacharias si minimalizarea in afirmatii a credintei crestine: Arthur Peacocke

"... Pericolul mult mai mare apare in cazul mintilor mature, care ataca relevanta mesajului biblic. Citeam in urma cu ceva timp un articol de Arthur Peacocke, academician renumit al Universitatii Oxford. Peacocke este coordonatorul programului interdisciplinar de studiu al relationarii religiei la stiinta. Este un profesor respectat, laureat al premiului Templeton pentru Religie si o sursa de materiale remarcabile in domeniu. In articolul mentionat, acesta atrage atentia Bisericii asupra mesajului biblic si propovaduirii acestuia. Din pacate, in concluzia articolului, cu care nu sunt deloc de acord, acesta indeamna Biserica sa-si schimbe nu doar modul de relationare la tiparul de gandire contemporan, ci chiar mesajul Evangheliei. El face urmatoarea observatie:

'Pentru a face evanghelizare cu adevarat, Biserica mileniului viitor are neaparata nevoie de o teologie liberala si chiar radicala, mai ales in raport cu perceptia contemporana influentata de stiinta. Pentru a fi mai credibila, teologia crestina trebuie redusa la notiunile esentiale, chiar minimalista in afirmatii, doar atunci va dobandi acel grad de veridicitate in privinta realitatilor fundamentale pe care il are stiinta in raport cu realitatile naturale - si isi va castiga numele de purtator al adevarului.'

Ramanem stupefiati in fata unei asemenea afirmatii impertinente, care chiar neaga caracterul supranatural al mesajului lui Isus Cristos. Ganditi-va la ce suntem indemnati: o teologie crestina 'redusa la notiunile esentiale, chiar minimalista in afirmatii'. Mi se pare ridicol ca un om cu un nivel de cunoastere atat de ridicat sa reformuleze credinta crestina ca pe ceva fabricat, in loc sa-i recunoasca valoarea dezvaluita de Dumnezeu in Cuvantul Sau. Am o veste pentru acest om invatat: crestinismul pe care si-l doreste este unul nebiblic, care isi pierde insasi sursa puterii.

Prin afirmatiile sale, Peacocke doreste sa sugereze ca omul s-a maturizat si nu se mai lasa dus de 'notiunile elementare' ale mesajului biblic. Greseste foarte mult, atat filosofic, cat si empiric vorbind. Daca e sa privim adevarul in fata, cu cat percepem mai mult decaderea morala inregistrata de spiritul uman, cu atat mai mult putem observa gradul de saracie a conditiei umane. Acest intelectual ar face bine sa ia aminte la avertismentul facut de cunoscutul jurnalist Malcolm Muggeridge: 'Stirile noi sunt de fapt stiri vechi care li se intampla unor oameni noi'."

[de Ravi Zacharias, din Este Biserica ta pregatita?, pag. 75]

Niciun comentariu: