marți, 11 mai 2010

Poate omul sa traiasca fara Dumnezeu?

Am ales cateva citate din cartea Poate omul sa traiasca fara Dumnezeu? a lui Ravi Zacharias:

Doresc, asadar, sa abordam cu smerenie ideile inalte pe care ne propunem sa le discutam

Societatea noastra dura si profund materialista, ce sufera de miopia unei vederi exclusiv stiintifice, pare hotarata sa traiasca sub imperiul iluziei ca stiinta este zeul nostru suprem, care ne va izbavi de toate relele - noul campion din ring, care L-a doborat pe Dumnezeu cu lovitura sa arbitrara. Dar nicio intelegere legitima a disciplinelor nu poate ajunge la asemenea concluzii imposibil de sustinut. Cand colturile dure ale realitatii ies la iveala - de la nastere pana la maturitate - 'de ce'-urile vietii se inmultesc, reducand la tacere vocea stiintifica si derutand mintea filozofica.

Cu toate acestea, va spun ca exista putine inclinatii ale mintii moderne la fel de cutezatoare ca prezumtia ca avem dreptul la o intelegere nelimitata a realitatii. Suntem in cautarea cunoasterii intr-un mod care pretinde ca tot misterul sa fie inlaturat, chiar si din cele mai sublime momente ale vietii. Nu vrem sa avem nimic a face cu un Dumnezeu care ne refuza fie si cea mai mica informatie despre orice lucru pe care credem ca suntem indreptatiti sa-l cunoastem. Ma gandesc la minunatele mistere ale vietii cu care suntem privilegiati sa traim si la multe altele a caror esenta am spulberat-o prin faptul ca le consideram lucruri banale.

... exista un mister legitim ce naste un necesar simt al mirarii
Ce speranta pot avea barbatii si femeile rationale atata vreme cat viata insasi se sfarseste in moarte? Orice fel de speranta pe care o ofera antiteistii este obtinuta prin siluirea realitatii pentru a plati tribut aparentelor.
Cine nu este credincios angajamentelor sale in relatiile de dragoste cu greu poate fi luat in serios cand isi justifica tradarile prin absenta unui standard obiectiv al adevarului. Este cert, insa, ca ceea ce lipseste in acest caz sunt integritatea si caracterul implicite in dragoste. Noi obisnuim sa spunem ca dragostea este cea care pune lumea in miscare, dar in realitate cautarea dupa dragostea sincera si onesta este cea care il face pe om sa cutreiere lumea in lung si in lat.
Cand alergam dupa coroane faurite de maini omenesti, in goana noastra dupa ele, sacrificam relatiile extrem de pretioase pentru care ne-a creat Dumnezeu, viata isi pierde sensul.


[in curs de completare]