joi, 25 noiembrie 2010

Meditatie: Dumnezeii

În al treilea an al domniei lui Ioiachim, împãratul lui Iuda, Nebucadnețar, împãratul Babilonului, a venit împotriva Ierusalimului, și l-a împresurat. Domnul a dat în mînile lui pe Ioiachim, împãratul lui Iuda, și o parte din vasele Casei lui Dumnezeu. Nebucadnețar a dus vasele în țara Șinear, în casa dumnezeului sãu, le-a pus în casa vistieriei dumnezeului sãu. 
(Daniel 1:1-2)

Vasele din Casa Domnului sunt duse in casa dumnezeului lui Nebucadnetar.

In primul rand, ceea ce este interesant este ca poporul care are un singur Dumnezeu, care este monoteist, iar acesta este si Dumnezeul Adevarat, este invins si vasele din casa lui Dumnezeu sunt luate. Israel era insa idolatru. Pe de alta parte, poporul politeist, castiga batalia si vasele sunt duse nu in casa dumnezeilor lui Nebucadnetar, ci in casa dumnezeului sau. Ciudat cum Nebucadnetar are un dumnezeu si Israel nu... Uneori lumea ne surprinde, nu-i asa? Oamenii pe care nu i-am considera spirituali ne invata ce inseamna valoarea. Oare ce sa invatam de aici?

In al doilea rand, se pare ca Nebucadnetar a fost o exceptie printre regii din vremea lui. El a dus vasele in casa dumnezeului sau, pe cand obiceiul ar fi fost sa duca prada de razboi in visteria imparatului.

In al treilea rand, relatarea aceasta arata, intr-un sens, ca zeul lui Nebucadnetar este mai puternic decat cel al lui Israel. Sa fie oare asa? In capitolul trei, Nebucadnetar pune o intrebare: "Si care este dumnezeul acela care sa va scape din mana mea?". Nebucadnetar avea sa afle ca Dumnezeu este cu adevarat Dumnezeu. Este interesant faptul ca haldeii aveau un clasic de trei zeitati importante, unul al cerurilor, unul al pamantului si unul al apei. E posibil ca chipul din capitolul 3 sa-l fi ridicat tocmai pentru primul.

In al patrulea rand, casele. Dumnezeul lui Israel are o casa. Dumnezeul lui Nebucadnetar are si el o casa. Casa lui Dumnezeu insa a fost pradata, necinstita si, intr-un final (cu ocazia unei alte expeditii) a fost daramata alaturi de cetatea Ierusalimului. Acestea aratau de fapt starea deplorabila a poporului Israel, decaderea spirituala si idolatria ajunsa la culmea ingaduintei divine. De fapt, ei L-au necinstit deja pe Dumnezeu, care trebuia sa fie in mijlocul lor, sfantul lui Israel - ce s-a petrecut cu Casa lui a fost doar o imagine vizibila a ceea ce se petrecuse deja in inimile impietrite ale israelitilor. In acelasi timp, casa dumnezeului lui Nebucadnetar arata bine, era impodobita, detinea multe valori (aur, argint etc), dar dumnezeului lui Nebucadnetar... nu exista. La ce folos sa avem o casa frumoasa, fara nimeni in ea? Pentru ce o casa impodobita pentru un dumnezeu mort?

Suntem poate ca israelitii, sau ca haldeii. Daca ai un Dumnezeu viu, dar pe care nu-L cinstesti? Dar daca esti nespus de religios, dar ai un dumnezeu mort? Cum ar trebui sa fie viata noastra, dragi oameni, stiind ca adevaratele valori trebuie sa existe acolo unde exista adevaratul Dumnezeu?

In acelasi timp, sa mai meditam la ceva. Sunt vasele importante? Dar casa lui Dumnezeu? Dar prezenta lui Dumnezeu in casa Lui? Ce e mai important? Dar, pot sa fie unele fara altele? Atunci cand Dumnezeu i-a parasit pe evrei, nu a mai avut cine sa pastreze valorile in casa aceea parasita. Ea tot Templu se numea, dar era parasit. Totusi, Dumnezeu a adus inapoi acele vase, dupa anii hotarati pentru robia evreilor. Iata ca sunt importante si vasele! Este esential ca Dumnezeu sa fie prezent in Templul trupului nostru, dar este important ca trupul nostru sa fie curat, sfant, mintea treaza si curata, inima buna si curata... Faptele nostre sunt importante, atitudinile, privirea, mersul, hainele, totul. Prezenta lui Dumnezeu da valoare vasului trupului nostru si trebuie sa stim cum sa ne purtam. Sunt oameni care subliniaza importanta prezentei lui Dumnezeu in defavoarea trairii noastre. Dar, sa stim ca este esentiala prezenta lui Dumnezeu si aceasta aduce valoarea in tot ceea ce facem. Nu putem sa spunem ca relatiile sunt importante si ca bautul de vin nu e, recurgand la o betie zdravana. Daca Domnul e important, atunci relatiile sunt importante, atunci trupul e important, atunci nu fac ce vreau cu el. Dumnezeu aduce valoare in vietile noastre in asa fel incat totul devine sfant si curat, chiar si pamantul pe care-l calcam in prezenta Sa!

Ce Dumnezeu avem? Daca avem doar un dumnezeu, ar fi momentul sa-L cautam pe Singurul Dumnezeu Adevarat! Unde Il gasim pe El? Unde locuieste El? Relatia cu El se bazeaza pe aceasta informatie! Si, care sunt valorile care-L inconjoara? In prezenta lui Dumnezeu nu putem sta oricum. Moise a trebuit sa renunte la o parte din garderoba! Oare de ce? Prezenta Domnului schimba totul!

Sa cautam sa fim cu adevarat copiii lui Dumnezeu in lume.

Niciun comentariu: