miercuri, 10 noiembrie 2010

Meditatie: Imparatul imparatilor

În al treilea an al domniei lui Ioiachim, împãratul lui Iuda, Nebucadnețar, împãratul Babilonului, a venit împotriva Ierusalimului, și l-a împresurat. Domnul a dat în mînile lui pe Ioiachim, împãratul lui Iuda, și o parte din vasele Casei lui Dumnezeu. Nebucadnețar a dus vasele în țara Șinear, în casa dumnezeului sãu, le-a pus în casa vistieriei dumnezeului sãu. 
(Dan 1:1-2)

 In scena deschisa atunci cand incepem sa citim cartea Daniel apar, progresiv, cativa imparati care domnesc fiecare in tara lui, asupra oamenilor. Este imparatul lui Iuda si imparatul Babilonului, un imperiu in ascensiune.

Sunt mai multi imparati in lumea aceasta, mai multi domnitori, mai multi lideri. Dar exista, deasupra tuturor, un Dumnezeu care este Suveran. El, Dumnezeul adevarat, conduce peste imparatiile oamenilor. Chiar daca Ioiachim a fost imparat si putea sa-si apera tara, chiar daca Nebucadnetar a fost un mare rege si avea putere sa cucereasca alte imparatii, s-au facut toate, totusi, numai din voia Celui Prea Inalt, care da imparatiile oamenilor cui Ii place. Expresia "Domnul a dat..." spune totul. A pierdut Ioiachim, a castigat Nebucadnetar sau a lucrat Dumnezeu? Toate s-au intamplat, dar ordinea este esentiala: au luptat oamenii, unii au castigat, altii au pierdut, dar Domnul a hotarat ce se va intampla.

Ne cheama Dumnezeu sa traim pentru El, sa vestim Evanghelia, sa ramanem langa adevar, sa ne parasim tot mai mult trecutul negru, mergand catre un viitor glorios in prezenta Celui Sfant. Noi lucram, ne straduim, dar El le face toate, in toti, prin puterea Sa, in planul Sau, conform cu vointa lucrarii Sale unice printre oameni.

Dincolo de oameni, exista un Dumnezeu, care ne poate ajuta.

Imparatii domnesc si ei undeva. Peste anumite tari. Este Iuda si Ierusalimul, este Tara Sinear si Babilonul. Dar, undeva, este o imparatie a lui Dumnezeu, ridicata nu de o mana omeneasca, iar aceasta idee indirecta in acest stadiu al cartii, va straluci tot mai mult pe masura ce inaintam in citire. Iata, o piatra se desprinde, o imparatie se ridica si tot pamantul este cuprins de ea. Dumnezeu face aceasta, fara ajutorul vreunei maini omenesti, dar oamenii sunt implicati.

Imparatul imparatilor domeneste peste o Imparatie nestramutabila, vesnica si care umple pamantul tot mai mult. Duhul Sfant ne cheama la misiune, la a duce Evaghelia pana la marginile pamantului. Lucrarea lui Dumnezeu se va implini pana la urma, slavit sa fie El!

Niciun comentariu: