vineri, 15 iunie 2007

Legea Inalta a Slobozeniei

Suntem sub Lege, sau sub har? Cineva ar putea intreba - care Lege? A harului? Suntem sub Legea Slobozeniei, a Harului. Nu suntem sub Legea Vechiului Legamant, fiindca Cristos a venit si, prin aceasta Lege, ne-a eliberat. Cititi Galateni!

Acum, ce voi face? Voi mai manca oare carne de porc? Voi mai tine ziua de odihna? Cine imi va spune care pasaje din Vechiul Testament sa nu le mai traiesc, din moment ce sunt in Biblie? Buna mea placere? E relativ totul aici? Cum zicea fratele Pavel - "nicidecum".

O citire atenta a Noului Testament ne va descoperi faptul ca Domnul Isus ne-a adus lumina. Vechiul Testament ne-a adus "umbra lucrurilor viitoare", pe cand acum suntem chiar in "lucrurile viitoare" de atunci. Tot ce era umbra, acum este realitate. Caci, umbra este imaginea reflectata a realitatii. Stii cum se formeaza umbra? Daca realitatea este intre locul unde se proiecteaza umbra si sursa de lumina. Ei bine, atunci, oamenii erau tocmai in zona unde se proiecta umbra, caci, realitatea este Cristos, iar lumina este Dumnezeu. Dumnezeu il lumina pe Cristos, dar, atunci, la cei care erau inainte de Cristos, a ajuns doar umbra. Ori noi, acum, suntem dincolo de Cristos. Suntem intre Cristos si Dumnezeu. Suntem in Cristos chiar. Noi acum nu mai traim in umbra.

Si ce stim acum, cu adevarat? Stim ca "ce a sfintit Dumnezeu" nu putem numi necurat! Adica - voi putea manca si carne de porc? Daca inca iti mai pui intrebarea asta nu ai inteles ideea - Scriptura ne spune ca acum toti vor putea fii mantuiti, evreii, neamurile - toti! Cititi experienta lui Petru din Faptele Apostolilor!

Dar, mai trebuie sa tinem ziua de odihna? Da! Sigur! Doar ca, acum, nu uita, suntem in lumina! Avem o noua zi de odihna - "Astazi". Citeste Evrei! Adica, suntem in Cristos si asta este adevarata odihna. In plus - si e important ce spun acum - trebuie sa ramanem in odihna aceasta. Deci, trebuie sa "tinem" ziua de odihna, adevarata zi de odihna. Caci, in Ioan, Domnul Isus spunea ca Dumnezeu lucreaza si ca El Insusi lucreaza... chiar daca in sase zile a facut creatia de pe pamant, iar a saptea zi s-a odihnit de toata lucrarea Lui.

Dar cu poruncile? Voi mai tine cele 10 porunci? Nu, nu le voi mai tine, ci le voi implini. Intai, toata legea morala a fost implinita in mine prin Domnul Isus, care m-a pus in El, iar El a implinit Legea deplin, fiind si singurul care a facut aceasta. Deci, nu mai sunt eu cel care tine Legea, ci Cristos a tinut-o pentru mine, odata pentru totdeauna. Acum, fiind neprihanit prin credinta in Cel care ma face neprihanit prin har, dar implinind Legea, chiar eu am implinit Legea.

Dar, totusi, acum eu sunt cel care traieste poruncile, nu ca unul care o face din frica pedepsei, ci ca unul care o face din dragoste pentru Domnul Isus. Fiindca, Scriptura e plina de "daca Ma iubiti, veti pazi poruncile Mele", exprimat in diverse moduri. Deci, nu ne apropiem prin pazirea Legii, ci prin Cristos. Totusi, pazim Legea prin Cristos, care ne da dragostea, care este implinirea Legii.

Caci suntem liberi! Liberi sa fim sfinti! In timpul Legii, nu eram liberi, caci eram robi ai pacatului. Dar, acum, in sfarsit, suntem liberi! De ce unii se mai duc in robie? Sunt inselati! De ce unii folosesc gresit aceasta libertate - nu o au, sau, au fost si ei inselati... Si, repet - liberi sa fim sfinti (nu altceva, nimic altceva!)

Mai e valabila Legea? Pentru calcatorii de Lege, da! Caci toti cei care nu au crezut in Dumnezeu, prin Domnul Isus, ci s-au bizuit pe faptele Legii sunt sub blestem, pana acum. Iar cei care se impotrivesc lui Dumnezeu, incalca si ei o lege - a lor, din ei. Acum, insa, pentru cei care sunt in Cristos Isus, nu mai este nici o robie si ei nu mai sunt sub Legea veche.

E buna Legea? Da, chiar desavarsita. Atunci de ce nu pot fii mantuit prin ea? Fiindca ea a fost data pentru a descoperi pacatul si pentru a inchide pe toti sub pacat, nu pentru a aduce mantuirea. Caci, daca s-ar fi dat o lege care sa aduca mantuirea, nu ar mai fi venit Cristos sa aduca mantuirea! Ori, Cristos a adus mantuirea, iar acum, Legea si-a sfarsit drumul si timpul ei s-a incheiat. Suntem in lururile reale, umbra e in trecut...

Avem si traim sub alta lege - mai inalta. Ea o implineste pe prima, dar e mult mai mult decat prima, fiindca aduce si mantuire, nu doar descopera pacatul. Caci Legea descopera pacatul, dar harul lui Dumnezeu aduce mantuire.

Tu sub ce lege esti? Ai primit dragostea mantuirii ca sa fii iertat? Daca esti in Cristos verifica-te - nu mai poti fii sub Lege. Daca zici ca esti si sub Lege si sub Cristos vei fii atent, caci, cu alte cuvinte zici - "Cristos e un slujitor al pacatului". Sa te fereasca Dumnezeu sa zici asa ceva, sa crezi asa ceva!

Dumnezeu voieste ca toti oamenii sa se pocaiasca. Tu ai avut un timp al pocaintei si al primirii mantuirii care sa capata prin credinta in Domnul Isus? Daca te increzi in faptele tale, sau in Lege, te indemn sa citesti chiar acum Primele 3 capitole din Romani si Galateni. Mediteaza serios la Cuvantul lui Dumnezeu de acolo. Daca vii cu inima deschisa inaintea lui Dumnezeu, vei stii ce sa faci!

Domnul sa ne ajute sa traim in har, toti cei ce am primit iertarea prin credinta in Domnul Isus. Sa ne purtam ca niste fii, ca sa fim fii ai Tatalui ceresc. Citeste Luca 6!

Un comentariu:

Anonim spunea...

Domnul se arata intr-adevar in cei ce sunt ai Lui. Slava Domnului pentru descoperirea ce ai primit-o! M-a bucurat ceea ce ai scris.