marți, 11 martie 2008

Religia Man-made

1. Mesaje de genul: "Invita-L pe Isus in inima ta" nu este din Biblie. Nu este nici repetarea rugaciunii pacatosului. Astfel de practici nu exista in Scriptura deloc. Subiectul mantuirii este cel mai important subiect din Biblie si suntem mintiti cu privire la el, e de asteptat. Doctrinele acestea sunt fabricate de om din dorinta de a face mantuirea ceva rapid si convenabil tuturor. Sunt multi astazi care, bazandu-se pe astfel de lucruri, nu sunt de fapt salvati din starea lor. Practica "zi dupa mine rugaciunea asta" nu este doar o chemare la infantilism, ci si rezultatul unei maturitati indoielnice a celor care practica aceasta. Succesul predicatorului pare sa fie mai important decat adevarul, uneori. Tot mai mult oamenii isi pun increderea in faptul ca au ridicat o mana, candva, pe cand Scriptura ne spune sa ne punem toata nadejdea in harul care ne va fi adus la venirea Domnului Isus. Aceste lucruri au facilitat invazia lumescului in biserici... acum e prea tarziu pentru a-i mai face fata. Vor urma lupte, scindari, multa durere si suferinta amara.

2. Disperarea dupa experienta trecutului ii face pe oameni sa inventeze multe practici ciudate. Domnul Isus nu le cere ucenicilor niciodata sa construiasca cladiri. Dar le cere mereu sa fie sare, lumina si sa faca ucenici. Cand o generatie se ideparteaza de Dumnezeu, incearca sa se tina de niste forme ale vremii in care se traia cu Dumnezeu, iar in formele acestea se vad oarecum lucrurile care ar fi trebuit sa fie "in duh si adevar". Cladirile bisericesti au fost inventate in anii 200-300, cand biserica era intr-un declin serios. Este o diferenta complesitoare fata de simplitatea bisericii primare. Cladirile bisericesti sunt o invatatura straina Noului Testament si aduc cu sine probleme si dereglatii destul de costisitoare astazi. Multe invataturi de traditie au intrat in biserica atunci cand biserica a fost preluata de Roma si conceptul de "catedrala" si-a facut loc. Si astazi se cheltuieste enorm pentru astfel de locuri. Nu trebuie sa fiu inteles gresit, nu am si nu pot avea nimic cu o cladire. In plus, daca o biserica se hotaraste sa dedice un loc anume Domnului, acest fapt e semnificativ. Totusi, atunci cand membrii ei incep sa uite ca ei sunt cladirea lui Dumnezeu, Biserica si cand tot felul de ciudatenii apar ca si cand ar fi sfinte, avem o mare problema - legalismul incepe sa roada.

3. Modelul "un pastor care conduce tot" este total antiscriptural. Departe de a conduce si controla totul, cuvantul "pastor" nu e folosit niciodata in cartea Faptelor. Pastorirea este un dar si este esential. Dar Dumnezeu a randuit modul in care pastorirea sa se faca si El Insusi da acest dar celor care sunt in fapt presbiterii bisericilor. Varful de piramida e necesar in vremuri in care omul incepe tot mai mult sa conduca bisericile si cand se pregateste venirea unui singur om in frunte - anticristul.

4. "Zeciuiala" nu este o practica Nou-testamentala. Noul Testament ne invata sa dam din toata inima si daca vine din inima, dintr-o relatie reala cu Domnul. Scriptura ne cheama la maturitatea trairii cu Dumnezeu in fiecare zi. Avraam, primul care a dat zeciuiala din toate, la urma nu a mai ramas cu nimic ("nimic pentru Avraam"). Daca o biserica locala se hotaraste, organizatoric sa dea 10% sau 8% sau 30% pentru lucrare, daca este viata spirituala acolo si Dumnezeu lucreaza, atunci este un lucru bun, dar nu este zeciuiaia aceea din VT, ci este o invoire spre sacrificiu, in spiritul Noului Testament. Sunt persoane care inteleg ca Domnul vrea ca ei sa dea 10%. Aceasta alegere, atunci cand e personala, trebuie acceptata fara discutie ca o slujire. Cei care nu dau si care nu inteleg ca, de fapt, ceea ce au nu e a lor si care nu lucreaza in Imparatia lui Dumnezeu, nu sunt din Imparatia lui Dumnezeu. Mai bine decat sa facilitam camuflarea unora, am putea vedea mai clar realitatea din unii.

5. Cuvinte precum "prosper" sau "prosperitate" nu au fost folosite niciodata de Domnul Isus - ba chiar exista de doar cateva ori in Noul Testament. Totusi, vorbitori lacomi au construit intregi imperii pe ele. Cuvintele "vinde tot ce ai si da saracilor" si "inselaciunea bogatiilor" si "nu puteti servi si lui Dumnezeu si banului(mamona)" au fost cu siguranta folosite de Domnul si de apostoli. Dar promotorii evangheliei prosperitatii nu le prea folosesc...

6. Colegii biblice, seminarii si scoli inalte - e ceea ce ai nevoie pentru a sluji intr-o biserica, se pare, astazi. Datorita inlocuirii adevaratului crestinism cu unul facut de om, tot mai mult, oamenii formati de oameni au drepturi mai multe decat restul. Eram odata la o conferinta, iar un argument adus acolo, intr-o discutie aprinsa, a fost "ei nu au un nivel prea ridicat de cultura, nefiind scoliti". Dar ce zicem despre lucrarea Duhului Sfant de a da calificarea Lui unor oameni care nici macar nu stiau sa scrie sau sa citeasca? Cand cheama Domnul, cine poate chema? Cand vorbeste El, cine mai poate vorbi? Cand se ridica El, cine mai poate sta in picioare? Trebuie sa ai la activ cursuri, conferinte, carti citite, daca se poate si cursuri de psihologie... ca sa faci fata provocarilor si sa fii un lider crestin bun. Nu! Acestea sunt ca sa fii un lider crestin lumesc bun... Daca este cineva din Dumnezeu, ungerea care este in El il face sa stie toate lucrurile si darul sau spiritual este ceva natural, neinvatat si roadele sunt evidente. Aici nu vorbim pe bajbaite, cei care sunt din adevar recunosc adevarul atunci cand il vad. Din faptul ca cei impinsi inexplicabil (sau poate nu) in fata sunt tot mai lumesti se nasc certurile de partide, disputele si alte lucruri care-i arata pe cei implicati in astfel de lucruri ca fiind doar "oameni de lume".

7. Intalnirile "in case" au fost neglijate pentru o buna perioada de timp in biserile baptiste. Noul statut pune insa accent pe ele, ceea ce eu consider ca este un pas inapoi bun. In multe lucruri am fost in fata, dar pe un alt drum. Trebuie sa ne intoarcem la adevaratul drum. Lumescul a intrat in biserici fiindca am tot venit noi la biserica, in loc sa fim biserica. Mai demult casele erau biserici, acum (zicea pe vremea lui, deja, Ioan Hrisostom) bisericile sunt case... Daca atunci era asa, acum cum sa fie oare?

8. Exista ideea ca lucrarea Duhului poate fi copiata. Desigur nimeni nu vine cu asta in adunari. Dar in fapt se face asta de multe ori. Cu ingredientele corecte si stiute, se poate... incerca. E doar o iluzie, e doar o palida simulare a ceea ce este in adevar. Dar, dintr-o data parca, cei care "ne conduc in inchinare" sunt tinerii (si nu batranii cum intelegem din Noul Testament, sau barbati maturi in credinta cel putin), tot ei sunt asa de maturi spiritual incat conduc mai nou biserici intregi, dau directie si ies in evidenta... Cauta sa fie laudati - bravo voua, felicitari, sunteti super tari. Dar nu asta cauta Domnul... El vrea ca noi sa Ii fim supusi si ascultatori in toate lucrurile. Programe care mai de care, formatii care mai de care, predicatori care mai de care... ce nu nasc decat un palid "ce fain a fost"...

9. Se predica un Isus al umanismului astazi. Un Isus care exista in principal pentru fericirea noastra pe pamant. Un mos craciun care vrea sa arunce din cer cu binecuvantari peste noi. Un dumnezeu al milei si al harului fara judecata, dreptate si adevar. Grosiera interpretare de astazi cu privire la cine este Domnul Isus cu adevarat este una dintre cele mai mari ofense ale bisericii moderne. Cum zicea cineva, "biserica de azi se pare ca se inchina unui Isus de plastic" - facut dupa imaginea omului... Ce ofensa adusa lui Dumnezeu...

Niciun comentariu: