joi, 20 martie 2008

Tendinte actuale: EC si PM [1]

Emerging Church(EC) si Post Modernism(PM) se disting prin amploarea globala sub care isi incearca puterile, in zilele noastre. Este greu sa se discute aceste miscari sau tendinte de astazi, tocmai datorita factorului contemporan.

Totusi, anumite aspecte trebuie subliniate si dorinta mea este ca tot mai multi crestini sa inteleaga valoarea trairii cu Domnul cu adevarat, nu in diversele forme propuse de lumea de astazi. Dupa cum arata situatia de astazi, s-ar parea ca, de ceva vreme, nu au mai aparut erezii prin biserici, asa de bune si frumoase sunt toate. In fapt, eroare este peste tot.

O caracteristica a zilelor noastre este incercarea de a face un sistem din erori. S-a intamplat cu teoria evolutiei, se intampla acum, mai personal, cu teoriile postmodernismului si ale "bisericii emergente".

Au fost generatii care au dormit, in timp ce diavolul si-a facut de cap prin biserici. Noi nu trebuie sa fim o astfel de generatie. Chemarea este la vigilenta si discernamant, in rugaciune si maturizarea prin cunoasterea Scripturilor.

Dupa cum remarca cineva, atunci cand privim pe fereastra afara, reactionam diferit la mizeria sau praful de pe pamant. Dar atunci cand praful si mizeria incep sa-si gaseasca drum in casele noastre, facem tot posibilul sa pastram curatenia, sa dam afara si sa inlaturam astfel de "prezente nedorite", fiindca nu fac parte din ceea ce ne dorim sa avem in case.

In Ioan 2: 14 -16 il vedem pe Domnul Isus ca face o diferenta intre "praful" de pe strazile Ierusalimului si "praful" din casa Tatalul Sau. Ma refer aici la schimbatorii de bani etc. Banii sunt praf, in esenta... Dar in casa lui Dumnezeu schimbatorii de bani nu aveau ce cauta. Era o incompatibilitate la a carei existenta Domnul Isus s-a raportat cu autoritate. A facut un bici si i-a dat afara pe toti cei ce se ocupau cu mentinerea prafului in Templu.

Aceasta ne invata ceva important - ca Dumnezeu ia atitudine in chiar momentul in care pacatul intra in casa Lui, printre copiii Sai. Judecata finala va fi cu privire la toate lucrurile. Dar istoria si exemplul Domnului Isus ne arata ca Dumnezeu vrea sa-si pastreze poporul curat in fiecare generatie. Pentru Dumnezeu praful de pe strada si cel din Casa Lui nu sunt una si acelasi lucru. Praful de pe strada nu are ce sa caute in adunarea sfintilor! Si aici Domnul Isus este direct, autoritar si fara echivoc.

O erezie de margine de prapastie, acceptata de multi evanghelici astazi este cunoscuta si sub numele de miscarea Emerging Church. Totul a plecat de la relativizarea conceptelor si de la acceptarea relativismului. Problema este ca multi slujitori au ajuns "lideri", iar ca "lideri" si-au permis (ca poti, daca esti lider, nu?) sa introduca in biserici ceea ce Dumnezeu nu a cerut. Asa se face ca avem astazi probleme de esenta printre noi, pe care unii incearca sa le relativizeze (oare cine?) si sa le prezinte ca nuante si forme. Numai ca, oricum ti s-ar parea tie praful, el tot praf e si locul lui nu e in casa...

Emerging Church se constituie in diverse grupuri de oameni care se identifica pe ei insisi cu Crestinismul autentic, dar care SIMT ca a atinge lumea postmoderna de astazi implica (cere) o schimbare radicala a bisericii in ce priveste credinta si practica pentru a le conforma cu postmodernismul. Postmodernismul este, in mod ciudat, o uniformizare a relativizarii tuturor elementelor perceptibile cunoasterii omului, sau o subiectivizare a lor. Dar postmodernismul care se implica in discutia de fatza este mai degraba o interpretare a acestuia dupa criteriile pe care tocmai acesta le inalta. Ca de, din moment ce sunt subiectiv si zeul postmodernist imi da voie si ma indoctrineaza la aceasta, atunci de ce nu l-as intelege tot subiectiv?

[va urma]

Niciun comentariu: