luni, 16 martie 2009

Catre tinerii crestini

Sunteti parte dintr-un sistem de invatamant care se indreapta spre o predare tot mai evidenta a unor invataturi eronate, impotrivitoare in mod direct si deschis credintei crestine in toate frumusetea ei.

Tot mai multi profesori exercita presiune asupra voastra, predand practic "argumente" care se vor sageti impotriva crestinismului si a implicatiilor realitatii acestuia in vietile oamenilor. Aveti un program tot mai incarcat la scoala, unde tot mai putin invatati in sensul stiintei si tot mai mult sunteti "invatati" o cultura amorala, unde raul sa poata conduce in voie.

Este timpul sa va ganditi serios la viata voastra. Este datoria voastra sa treceti biruitori prin aceasta provocare a generatiei din care faceti parte.

Poate nu ati auzit de notiunea de International Baccalaureate. Globalizarea trebuia sa nasca nevoia unui astfel de sistem. Iata citeva din punctele cerute intr-o scoala IB (vezi):

- izoleaza elevii intr-un mediu separat de prietenii vechi sau alte puncte de referinta vechi.
- oferiti-le acceptare imediata a unui grup aparent iubitor.
- pastrati-i departe de idei critice sau competitive
- furnizati o filosofie care pare logica si pare sa raspunda la toate sau cele mai importante intrebari din viata
- structureaza toate, sau cele mai multe activitati astfel incit sa ramina timp cit mai putin pentru activitati sau gindire privata sau independenta
- oferiti un sentiment de “noi” versus “ei”.
- promiteti solutii instante sau iminente la problemele pe termen lung
- folositi tehnici de hipnostim dar mascate sau deghizate


Idei care se implementeaza progresiv. Poate pe unele le recunosti, daca ai fost atent la ce se intampla in jurul tau. Uita-te la timpul pe care-l mai ai "liber". Apoi, gandeste-te ca esti tanar, nu intretii o familie si stai mai mereu inchis in diverse incaperi, aceleasi.

Este foarte important sa intelegi ce se intampla cu sistemul de invatamant in contextul societatii generatiei noastre. Timpul tau pentru Cristos e tot mai putin. Intalnirea de partasie e pe ultimul loc, daca reusesti sa inveti pentru scoala, daca nu... nu are loc. Evanghelizare nu faci, pur si simplu. Nu ai timp pentru asa ceva.

Trebuie sa existe o restructurare de baza in modul in care iti organizezi timpul. Trebuie sa identifici urgent la ce activitati pe care le faci poti sa renunti. Iti dau o lista: internetul, televizorul, calculatorul, telefonul. Foloseste-le cel mult o ora pe saptamana.

E important apoi sa gasesti ce sa faci in timpul liber astfel ramas. Pune-ti timp pentru temele de la scoala nu mai mult decat este necesar pentru rezultatele pe care le vrei pe termen scurt. Ar trebui sa ai 3-4 ore libere in fiecare zi, cand sa traiesti pur si simplu viata de crestin si nimic altceva.

Vei avea timp pentru a te intalni cu prieteni crestini, cu fratii tai. Veti putea ajuta pe cineva, veti putea creste spiritual, veti putea spune altora despre Cristos. Vei avea timp sa stai singur cu Domnul in partasie. Vei avea timp sa iesi in natura si sa contemplezi.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Cu durere si dezamagire constat ca desi a trecut foarte mult timp,nu se intampla nici o schimbare de directie, de esenta...cel putin vizibila (in masura posibila) pe acest blog, in preocupari, in indemnuri etc.
Ai adoptat motivul "schimbarea se face in timp, e greu sa inveti.." (intr-una din discutii) dar atunci cand cineva vrea sa schimbe ceva, se opreste si porneste pe alt drum, nu continua luni de zile la fel, ....Studii de text, probleme "contemporane", indemnuri de un anume fel (cum sa ne inchinam ca muzica, cum sa ne imbracam etc etc).....totul rece si impersonal...nimic care sa arate in spatele "invataturii" o viata reala...nimic care sa fie o "impartasire reala de credinta".
Tinerii nu au nevoie sa li se faca orarul zilnic cate ore sa invete si la ce activitati sa renunte - asta nu va fi decat o forma de "legalism" sau disciplina. Orele in care traiesc viata de crestin nu inseamna sa se intalneasca cu prietenii, sa ajute pe cineva, sa creasca spiritual, sa spuna altora despre Dumnezeu, sa contemple natura ....desi toate astea fac parte din viata de zi cu zi. Indemnurile la aceste lucruri nu sunt decat "legi". Interesant - oare ce indemnuri da Pavel? Asa se obtine cresterea spirituala? facand aceste activitati recomandate si refuzand altele mai lumesti ?
Imi cer scuze pentru observatiile mele.
Doresc ca acest comentariu sa fie ultimul, ca si aceasta vizita pe blog - consider din acest moment ca orice comentariu sau vizita a mea pe acest blog este inutila. Schimbarea nu se intampla si nu se vede nici o incercare de a schimba directia....

Fiecare deci sa-si faca lucrarea dupa cum intelege si dupa stadiul spiritual in care se afla, fiindca va da socoteala inaintea lui Dumnezeu de aceasta. Cineva nu poate invata pe altii decat pana acolo unde a ajuns si el.
Har si binecuvantare!