luni, 2 martie 2009

Legea si pacatul

Exista o legatura interesanta intre Lege(VT) si pacat. Atat Legea, cat si pacatul stapaneau asupra omului. Pacatul il tine pe om rob. Dar Legea? Legea stapanea si ea peste om. Iata ce spune apostolul Pavel:

"...Legea are stapanire asupra omului cata vreme traieste el" (Romani 7:1)

Mai trebuie sa traim dupa cum ne spune pacatul? Nu. Este primul argument important legat de viata crestina, pe care apostolul Pavel il prezinta in epistola catre Romani. El ne arata ca am fost dezbracati - noi, cei credinciosi in Cristos - de puterea pacatului, ceea ce ne-a adus libertate.

Acum, el discuta despre Lege. Compara relatia omului cu Legea cu relatia dintre un barbat si o femeie, sotia lui, pe care chiar Legea o prezinta: cat timp traieste barbatul, sotia lui nu este libera sa se marite cu altul, fiindca ar comite pacat. Dar, daca moare el, ea este libera. Acum, noi am murit impreuna cu Cristos, fata de Lege, ca sa fim ai lui Cristos!

Nu mai suntem sub Lege? Nu! Slava Domnului! Nu mai suntem sub pacat, nu mai suntem sub Lege. Dar care a fost scopul acestui fapt? Sau, ce urmeaza de aici?

Unii, cand au auzit ca am fost eliberati, s-au gandit ca pot face orice, ca pot pacatui cat vor, fiindca acum sunt liberi. Nu! Altii, cand au auzit ca au fost eliberati de Lege, au inteles ca ei nu mai trebuie sa faca ceea ce scrie in Lege, ci sa desconsidere aceste invataturi. Oare? Iata ce spune apostolul in continuare:

"... si aceasta ca sa aduceti roada pentru Dumnezeu" (Romani 7: 4)

Fiindca, daca suntem sub Lege aducem roada pentru Lege, dar daca nu mai suntem sub Lege, aducem roada pentru Dumnezeu. Atentie mare - daca ne intoarcem la a fi sub Lege, nu mai putem aduce roada pentru Dumnezeu. Si nu putem sa spunem ca am murit impreuna cu Cristos. Fiindca, daca am murit impreuna cu Cristos, nu mai putem sa fim sub Lege!

"Caci, cand traiam supt firea noastra pamanteasca, patimile pacatelor, atatate de Lege, lucrau in madularele noastre, si ne faceau sa aducem roade pentru moarte. Dar acum, am fost izbaviti de Lege, si suntem morti fata de Legea aceasta, care ne tinea robi, pentruca sa slujim lui Dumnezeu intr-un duh nou, iar nu dupa vechea slova." (Romani 7: 5, 6)

Legea ii tinea pe oameni robi? Atata patimile pacatelor? Da! Ce trist ca unii astazi se intorc sub Lege...

Niciun comentariu: