miercuri, 18 martie 2009

Trilogia inelelor

Intr-o analiza, Elena Dulgheru spune despre "Stapanul Inelelor":

Iată un criteriu important "de benignitate", care separă Stăpânul inelelor de mai simplul şi, aparent, mai "inocentul" Harry Potter, cu care îl comparam anul trecut şi în care protagonistul nu este, prin fire, un "om normal", iar cartea pe care o joacă şi o propune este tocmai această "anormalitate". De aceea, Harry Potter creează printre copii pottermanie, droguri şi secte potter, pe când umilul Frodo Baggins, protagonistul salvator al omenirii, fără voia lui, din Stăpânul inelelor (fie el şi hobbit, dar întrutotul uman - relaţia hobbiţi-oameni fiind cam ca între pigmei şi europeni) nu crează manii şi fobii şi nu se propune ca idol (vezi şi afişele!). Sunt mai multe secrete narative, inclusiv caracterologice care duc la acest fapt, de pildă, disiparea naraţiunii pe mai multe centre de acţiune, gravitând în jurul mai multor personaje-lider. Aceasta a fost asigurată iniţial de J.R.R. Tolkien, care şi-a propus exerciţiul de a crea civilizaţii imaginare, după aceleaşi criterii şi legităţi pnevmatice care formează limbile - o autentică provocare pentru un scriitor şi care, chiar dacă este, într-un fel, tot un demers demiurgic, este mult mai spirituală decât cel de "xeroxare" genetică.



Tot ea afirma ca:

"valorile morale impuse sunt cele ale creştinismului: virtutea în genere, fidelitatea, cumpătarea, curajul"


Intr-o descriere a autorului trilogiei, J.R.R. Tolkien, Robert Lazu spune:

"Încurajat de prieteni dar şi de critică, în sufletul autorului se naşte dorinţa de a scrie un basm de mare întindere, prin care să-şi împlinească visul: acela de a oferi lumii o lume de basm, spre vindecarea bolilor sufletului şi redescoperirea virtuţilor creştine ale compasiunii, bunătăţii şi curajului. Geniul lui Tolkien şi-a găsit un ideal pe măsură."


Mai multe informatii despre autor gasiti in articolul acesta.

Tot Robert Lazu ne da urmatoarea informatie:

"Ucenici declaraţi ai Mântuitorului Iisus Christos, toţi aceştia şi-au pus harul scriitoricesc în slujba valorilor creştine. Înscrişi în strălucita descendenţă a lui G.K. Chesterton, ei au înţeles că orice gen literar poate deveni, sub pana scriitorului iscusit, vehicul al Evangheliei. În fine, un al doilea eveniment evidenţiază discret profilul scriitorului. Remarcat datorită meritelor sale ştiinţifice, în anul 1960, J.R.R. este cooptat ca şi colaborator în colectivul traducătorilor Bibilei de la Ierusalim."


Filmul "Stapanul Inelelor" este o ecranizare excelenta a unei carti de mare valoare. Daca-l vizionezi cu atentia cuvenita nu ai cum sa nu remarci valori inalte care ar trebui sa ne insoteasca. Nu ai cum sa nu vezi o diferenta uriasa intre ceea ce se promoveaza astazi prin filme si prin media de masa (masa de lemn...).

Intr-o scena un personaj care este apostrofat ii cere numele celui care-l intreaba (care a uitat sa se prezinte). Nu am timp sa dezvolt acum lipsa de educatie a majoritatii tinerilor de astazi, care-si permit sa flirtreze cu fete pe care nici nu stiu cum le cheama...

Este obisnuit ca eroii trilogiei sa se prezinte avand in vedere descendenta. Este, din nou, impotriva curentului de astazi, care ne invata sa ne separam si sa ne rupem de parintii nostri si de credinta lor.

Se subliniaza mult ideea de "old ways". Ascultarea e la mare cinste, precum si respectul fata de un batran si fata de intelepciune.

Vazand filmul iti doresti sa fii si tu un adevarat barbat, plin de virtuti verticale si demne de numele de crestin. Dar intelegi ca aceasta inseamna dedicare si sacrificiu. Acolo regii dau exemplu, au valoare. Acolo liderii conduc si se arunca primii in lupta. Acolo prietenia este esentiala si cuvantul spus te poate tine in viata, sau te poate omori, dar nu-l retragi.

Filmul pare real din cauza valorilor inalte. Viata de astazi e asa de josnica din cauza acelorasi valor pervertite si urate, pe care multi le traiesc si le elogiaza prin televiziuni, radio sau ziare.

In principiu, trilogia prezinta o delasare a oamenilor, in timp ce raul si-a stras fortele si e gata sa distruga umanitatea. Traim astfel de vremuri. Oare cum de s-a ajuns aici, se intreaba un rege? Ne intrebam si noi la fel... Oare cum?

Dar, nu timpul ni-l alegem noi, ci cum sa traim in timpul si vremea in care suntem.

Daca vrei sa te uiti la un film uita-te la acesta. Uita de telenovele, de filme ieftine, de comedii si filme de copii. Mai ales daca ti-ai propus sa fii barbat. Vei vedea cum si-a imaginat autorul barbatia si ce valori presupune ea. Filmul e fictiune, cat si cartea. Autorul insa nu si nici valorile prezentate in opera sa.

Sunt mutle de invatat, pentru cine stie sa le-nvete.

Niciun comentariu: