In limba ebraica primele doua litere din alfabet sunt "aleph" si "beth". In limba greaca suna foarte apropiat - "alfa" si "beta". De unde cuvantul "alfabet".
Limba ebraica avea 22 de litere in alfabet. Acestea sunt consoane; iar limba ebraica este una consonantica in scriere. Unii Psalmi ai Vechiului Testament (scrisi in ebraica) au o infatisare, organizare speciala. Sunt constituiti pe alfabet. Iata-i:
Psalm 9 2 versete pentru fiecare dintre cele 22 consoane
Psalm 10 2 versete pentru fiecare
Psalm 25 1 verset pentru fiecare
Psalm 34 1 verset pentru fiecare
Psalm 37 2 versete pentru fiecare
Psalm 111 ½ versete pentru fiecare
Psalm 112 ½ versete pentru fiecare
Psalm 119 8 versete pentru fiecare
Psalm 145 1 versete pentru fiecare
Dintre acesti Psalmi, cel ce poarta in impartirea Dumitru Cornilescu numarul 119 (cunoscut drept si cel mai lung Psalm al Bibliei) iese in evidenta. Cel care il scrie
se refera in fiecare verset la Dumnezeu, vorbind despre poruncile, legile, cuvantul, judecatile, oranduirile, preceptele ... lui Dumnezeu. Fiecare verset din fiecare grup de cate opt versete incepe cu aceeasi litera a alfabetului aferenta grupului respectiv; fiecare grup de opt versete are in ordine o litera din alfabetul evreiesc.
Evreilor le-a folosit aceasta aranjare si pentru a-si invata copiii alfabetul si Cuvantul lui Dumnezeu, deopotriva. Aceasta inseamna ca exista cunoastere dar nu fara cunoasterea de Dumnezeu, sau ca vorbim despre cunoastere in contextul lui Dumnezeu.
Tu cat de mult legi "literele" de Dumnezeul "cuvantului"? Ce invata copiii tai? Cat de mult aprofundezi Cuvantul lui Dumnezeu?
Numarul 22 nu este unul oarecare. Josephus nota faptul ca acest numar era important pentru evrei in primul secol. Intre Adam si Iacov (Israel) sunt 22 de generatii. De asemenea sunt 22 de lucrari in creatie. Tot atatea carti sunt in canonul evreiesc al Scripturii, acesta avand si o organizare diferita de a celui acceptat de crestini.
Aceste mentiuni istorice arata cat de mult aprofundau evreii Scripturile. Dar ne mai spune ceva - evreii au lasat spiritul literei si au devenit astfel niste ipocriti. Invatam ca trebuie sa studiem adanc Scripturile, dar sa le si traim cu adevarat, in spiritul lor, adica si in adevar, dar si in Duh. Astfel, ne vom inchina lui Dumnezeu intr-un mod placut. Chem la studiul Scripturilor pe toti crestinii, barbati sau femei. Dar este o rusine pentru un barbat crestin sa nu cunoasca Scripturile.
Intotdeauna alfabetul incepe cu "aleph". Intotdeauna acesti psalmi incep cu "aleph". Aleph scris in ebraica inseamna "bou". Imaginile acestei prime litere in feniciana, ebraica si greaca veche seamana intre ele foarte mult. Ideea din spatele cuvantului (respectiv a literei) este aceea de putere, maretie.
Primul in viata noastra trebuie sa fie Cel Atotputernic. In vorbirea noastra, in trairea noastra. Cand ne impartim timpul zilei, Dumnezeu trebuie sa primeasca prima parte. Noi trebuie sa ne invatam pe noi insine sa gandim si sa traim asa, pe copiii nostri si pe toti cei care vin dupa noi, din generatie in generatie. Altfel, realitatile ordonate din jurul nostru nu vor mai avea vreun sens.
Te-ai gandit vreodata la o inchinare alfa-bet-ica? Adica ordonata? Care sa fie corecta si cursiva? Va diminua aceasta naturaletea in inchinare? Nu, deloc. Daca inchinarea este in adevar, din inima, cu toata fiinta, nu poate sa o diminueze. Dar nu putem sa facem din inchinarea noastra un haos, un babilonism. Intotdeauna aleph trebuie sa fie inaintea lui beth!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu