luni, 9 martie 2009

Dumnezeu probabil exista

Fie ca ai vedea un autobuz cu inscriptia "Dumnezeu probabil nu exista", sau cu "Dumnezeu probabil exista", iata si talmacirea: "este probabil, adica se poate proba, dovedi, faptul ca Dumnezeu nu exista, respectiv faptul ca Dumnezeu exista".

Se poate dovedi? Faptul ca Dumnezeu nu exista nu se poate dovedi. In nici un sens. Sa presupunem ca Dumnezeu exista si ca cineva nu se intalneste cu El, dar cineva se intalneste. Faptul ca cineva nu se intalneste cu Dumnezeu nu este o proba care sa fie considerata in argumentarea ca Dumnezeu nu exista. Dar faptul ca cineva L-a intalnit este acceptata intre dovezi. Daca nimeni nu-l crede pe cel care s-a intalnit cu Dumnezeu - e cu totul altceva.

Cel care nu crede in Dumnezeu nu poate sa dovedeasca nimic. Pur si simplu. Daca Dumnezeu exista, atunci se pune problema daca EL poate sa fie masura in vreun fel de om, pentru a fi dovedit altui om. Sa zicem ca ar putea, intr-un fel oarecare. Daca esti ateu insa, nu poti sa faci aceasta masuratoare, fiindca nu ai cu ce sa o compari, daca Dumnezeu nu exista. Daca exista, atunci nu poti sa fi ateu!

Interesant nu? Pai, nu poti sa spui "Dumnezeu probabil nu exista" Pur si simplu nu are sens. Este aberant sa spui aceasta. Este o afirmatie care arata despre tine ca esti ignorant in ce priveste gandirea. Poti sa spui, eventual, "Dumnezeu e posibil sa nu existe". Fiindca, daca vorbim despre "probe", acestea este imposibil sa existe in defavoarea lui Dumnezeu. Nu exista logica in a aduce "dovezi" pentru inexistenta lui Dumnezeu, fiindca atunci cand vorbim despre Dumnezeu nu ne referim la o notiune a fizicii, sau la o lege a naturii data de El...

"Probabil Dumnezeu exista". Dar nu "probabil" in sensul ca Dumnezeu ar fi masurabil in legi si formule, ci in sensul experientei reale, in raport cu Scriptura. Vedeti, aici este o argumentare foarte puternica. Scriptura lui Dumnezeu este deja scrisa. Ea afirma lucruri dincolo de intelegerea omului si de capacitatea lui de a inventa si cuprinde. Cand cineva Il intalneste pe Dumnezeu are o "unitate de masura" in Scripturi. Trebuie ca ceea ce spune Scriptura sa se intample. Daca se intampla avem o dovada puternica. Daca nu se intampla mai cauta, n-ai gasit nimic.

Dumnezeu probabil exista. De mii de ani exista oameni care traiesc cu Dumnezeu, avand, in viata lor, o dovada puternica, a existentei lui Dumnezeu. Ei traiesc cu speranta de neclintit ca, intr-o zi, se vor intalni cu Dumnezeu, ca-L vor vedea fata in fata. Dumnezeu probabil exista. Intr-o zi se va vedea lamurit faptul acesta, ca Dumnezeu exista.

Poate ca Dumnezeu nu exista, daca acest Dumnezeu este un dumnezeu facut de om, gandit de el. Normal ca acest dumnezeu nu exista si nu va exista vreodata. Noi vorbim aici despre Dumnezeul adevarat, Tatal Domnului nostru Isus Cristos!

Da, Dumnezeu probabil exista!

Niciun comentariu: