marți, 10 martie 2009

Despre Psalmul 119

Dupa cum aratam in postul precedent, acest poem este unul foarte bine organizat. Mi-a atras atentia in doua chestiuni importante:

1. Modul in care este construit, pe succesiunea literelor alfabetului ebraic;
2. Tema unitara a fiecarui verset, identica cu a buchetului versetelor luate impreuna.

Este deosebit de interesant sa vedem cum in fiecare verset ni se comunica ceva cu privire la realitatea revelatiei divine fata de noi oamenii. Nu sunt afirmatii reci, ci valori traite. De exemplu, ni se spune cum "Cuvantul Domnului" este ca "o candela" pentru cel care traieste cu Dumnezeu, pe cararea Lui, in drumul sau. Adica, ceea ce aduce lumina in trairea vietii este Cuvantul lui Dumnezeu. Sau, cel care vorbeste aici traieste in lumina vorbirii divine, in luminarea adusa de Cuvantul lui Dumnezeu.

Acest psalm ne comunica faptul ca indiferent de litera alfabetului, trairea in conformitate cu voia divina revelata este esenta vietii. Eu personal invat de aici ca tot ce fac si spun trebuie sa fie luminat de Cuvantul Domnului, de invataturile Lui, de preceptele Sale, de poruncile pe care El le-a dat s.a.m.d.

Am gasit 12 cuvinte diferite, pe care autorul le foloseste in acest psalm atunci cand, esential, se refera la voia divina revelata (porunci, calea Domnului, precepte, promisiuni, Tora - Legea etc). Uneori, in traducere, limba destinatie este prea saraca sau e greu de surprins insemnatatea unica a fiecaruia dintre toate aceste cuvinte diferite.

De obicei, fiecare grup de opt versete care incep cu o anumita litera a alfabetului contin o varietate a cuvintelor care descriu aceasta voie a lui Dumnezeu pentru noi.

Ma gandesc asa: in fiecare domeniu al vietii, voia lui Dumnezeu pentru mine se arata in mod diversificat. Un domeniu al vietii e ca o litera a unui alfabet. Dar sunt in psalmul acesta opt invataturi si realitati despre ascultarea de voia lui Dumnezeu, pentru fiecare litera. Pentru casatorie, de exemplu, avem porunci, precepte, exemple in Scriptura, promisiuni, specificatii, incadrari "tehnice"...

Iata ca Psalmul 119 nu mai e psalmul acela lung si plictisitor de la grupele de copii... Tin minte ca intr-o experienta foarte dureroasa a vietii mele m-am pus pe genunchi si am citit acest psalm in intregime, regasind valoare prezenta in fiecare verset. Se potrivea "la milimetru".

Cum este invatatura lui Dumnezeu pentru inima noastra? O iubim noi in realitate, in traire? Il iubim oare pe Dumnezeu? Ii cautam pe orfani, pe vaduve, spunem altora despre mantuirea care este in Cristos? Ne ghidam in viata dupa invataturile Cuvantului, sau dupa parerile noastre, ale oamenilor sau ale astrologului de serviciu?

Daca ar fi sa ne comparam viata cu un psalm, ce am scrie in versetul corespunzator fiecarei zile? Sau fiecarui an?

Niciun comentariu: