vineri, 12 martie 2010

Ce vede un barbat cand se uita la o femeie?

Ne reintoarcem la Genesa. Ce a vazut Adam cand s-a uitat la Eva? Scriptura precizeaza un principiu important in acest context: ca "de aceea" va lasa barbatul pe mama sa si pe tatal sau si se va lipi de nevasta sa, iar cei doi vor fi un singur trup.

Ce cauta Adam? Ajutorul potrivit. Si, cand il gaseste, ce spune? "Iata in sfarsit os din oasele mele si carne din carnea mea". Aici gasim raspunsul la intrebarea "ce cauta?". A gasit ce cauta? Da. Atunci, putem, din ce a gasit, sa descoperim ce cauta.

Ce cauta? Pe sine. Partea lui, ce era din el, ce era pentru el, intregirea sa. Fiindca Dumnezeu a planuit de la inceput sa faca om, dar, explicitand, spune "parte barbateasca si parte femeiasca i-a facut". Si aceste doua parti trebuie ca sunt parti ale unui intreg. Iar acest intreg nu poate sa fie decat acel "un singur trup" despre care tocmai am mentionat. Partile acestea doua, asadar, puse impreuna, rezulta intr-un singur trup.

Iata ce cauta Adam. Acel ajutor potrivit care a fost luat din oasele si carnea lui. Partea care-l intregea. Nu se cauta pe sine ca Adam, ci pe sine ca intreg. Intregul era vizat.

Adam si-a folosit privirea cand a cautat. A cautat vazand. Iar informatiile vizuale au fost mai apoi prelucrate vis-a-vis de un sistem de valori, in asa fel incat sa poata fii indetificata o persoana, partea lipsa din intregul evident prin constructie. Iata la ce si-a folosit el privirea. Undeva a ramas ceva in constructia barbatului, sa caute folosind privirea. Din pacate omul s-a stricat prin pacat si totul s-a schimbat. Barbatii cauta astazi cu privirea, dar nu mai nimeresc nici scopul, nici nu mai au in vedere un ajutor potrivit.

Daca ar mai fi fost ca atunci, barbatii si-ar identifica ajutorul potrivit pentru ei. Realitatea tragica este ca tot mai multi baieti se indragosteasc incepand cu varste tot mai fragede si ca tot mai multi barbati se indragostesc de mai multe fete, aratand prin aceasta ca ceva nu functioneaza bine.

Se mai poate face ceva? Da, raspunsul este la Cristos si in cateva articole voi ajunge acolo. In primul rand trebuie sa intelegem ca privirea noastra a fost cumva afectata, in deosebi modul in care procesam ceea ce vedem, modul in care ne raportam la realitatea din jurul nostru.

Trebuie sa intelegem ca unul din motivele pentru care avem vedere, este sa o folosim tocmai pentru a diferentia, a discrimina (in sensul bun), a cataloga, a separa, a deosebi. Ce cautam? Senzual? Frumusete trecatoare? Mai degraba ajutorul potrivit. Persoana pentru care un barbat este gata sa se desparta chiar de tatal sau si mama sa, persoana predestinata aceluiasi trup cu el.

- Ce cauta barbatul?
- Un ajutor potrivit.

- Cum il recunoaste?
- Prin privire, prin vedere.

- Cum il gaseste?
- Dumnezeu il aduce.

Lui Adam i-a adus Dumnezeu animale. Adam nu a recunoscut vazandu-le, ajutorul potrivit si partea femeiasca pe care o cauta, in niciuna din ele. Cand i-a adus-o pe femeie, Adam, vazand-o, a recunoscut-o. In ambele cazuri, Dumnezeu aduce, omul priveste si cauta sa recunoasca.

Sa ne bazam pe suveranitatea lui Dumnezeu, sa ne formam mintea, inima si privirea sa recunoasca femeia potrivita, dupa voia lui Dumnezeu daca vrem sa o gasim vreodata. Eu sunt deja casatorit. Sunt sfaturi pentru voi, care nu faceti parte dintre cei intregiti.

Femeia? Ea trebuie sa se lase adusa, de Dumnezeu. Faptul ca tatal aduce fata la altar nu este un obicei care si-a pierdut sensul (cel putin nu inca). Femeia nu trebuie sa lucreze impotriva barbatului, astfel incat sa ii distraga privirea de la ceea ce el trebuie sa caute. Complicatiile sunt mari, fiindca pacatul ne-a afectat foarte mult. Daca nu ar fi Cristos, am putea zice ca ne-a afectat prea mult. Dar avem vindecare de pacat in El.

Folosind Cuvantul lui Dumnezeu in viata reala, in mod practic, barbatii trebuie sa-si acordeze inima, mintea si modul de gandire dupa voia Sa. In acelasi timp, femeile trebuie sa se lase prelucrate de Domnul si sa nu incerce ele sa atraga privirea barbatilor. Ar putea crede ca o atrag spre ele, dar, ceea ce fac este ca atrag atentia de la ceea ce conteaza, de la ceea ce ar trebui sa urmareasca un barbat care-L cunoaste pe Dumnezeu.

Frumusete, cautam frumusete folosind privirea? Da! Cu singuranta! Numai ca ce inseamna aceasta este cu totul alta problema, pe care o voi aborda separat, la vremea potrivita. Intregul acela al familiei este ceva frumos. La fel sunt randuite sa fie si partile acestuia, barbatul si femeia, care devin, prin unire tainica, un singur trup.

O remarca: Dumnezeu poate face o femeie dintr-o coasta de barbat, dar cand barbatul nu mai are coloana vertebrala, ce nevasta sa-i aduca Dumnezeu?

Niciun comentariu: