vineri, 19 martie 2010

Solutia corecta: caile stravechi, Mantuitorul din vesnicie

Voi vesti îndurările Domnului, faptele Lui minunate, după tot ce a făcut Domnul pentru noi! Voi spune marea Lui bunătate faţă de casa lui Israel, căci i-a făcut după îndurările şi bogăţia dragostei Lui. El a zis: „Negreşit, ei sunt poporul Meu, nişte copii care nu vor fi necredincioşi!” Şi astfel El S-a făcut Mântuitorul lor. În toate necazurile lor n-au fost fără ajutor, şi Îngerul care este înaintea feţei Lui i-a mântuit; El însuşi i-a răscumpărat, în dragostea şi îndurarea Lui, şi necurmat i-a sprijinit şi i-a purtat în zilele din vechime. Dar ei au fost neascultători şi au întristat pe Duhul Lui cel Sfânt; iar El li S-a făcut vrăjmaş şi a luptat împotriva lor. Atunci poporul Său şi-a adus aminte de zilele străvechi ale lui Moise şi a zis: „Unde este Acela care i-a scos din mare cu păstorul turmei Sale? Unde este Acela care punea în mijlocul lor Duhul Lui cel Sfânt, care povăţuia dreapta lui Moise cu braţul Său cel slăvit, care despica apele înaintea lor ca să-Şi facă un Nume veşnic, care îi călăuzea prin valuri, ca un cal pe loc neted, fără ca ei să se poticnească?” Ca fiara care se coboară în vale aşa i-a dus Duhul Domnului la odihnă. Aşa ai povăţuit Tu pe poporul Tău, ca să-Ţi faci un Nume plin de slavă! Priveşte din cer şi vezi, din locuinţa Ta cea sfântă şi slăvită: unde este râvna şi puterea Ta? Fiorul inimii Tale şi îndurările Tale nu se mai arată faţă de mine! Totuşi Tu eşti Tatăl nostru! Căci Avraam nu ne cunoaşte, şi Israel nu ştie cine suntem; dar Tu, Doamne, eşti Tatăl nostru, Tu, din veşnicie Te numeşti „Mântuitorul nostru”. (Isaia 63:7-16)

Cum s-a purtat Dumnezeu in zilele din vechime se poate descrie prin aceste cuvinte:
- marea Lui bunatate
- indurarile Lui
- bogatia dragostei Lui
- Mantuitorul;
- El Insusi i-a rascumparat
- dragostea si indurarea Lui
- necurmat i-a sprjinit si i-a purtat

Cum s-au purtat oamenii fata de care Dumnezeu s-a purtat asa?
- au fost neascultatori
- au intristat pe Duhul Lui cel Sfant

Ne vom intreba daca Dumnezeu a iertat si s-a facut ca nu vede?
- El li S-a facut vrajmas
- a luptat impotriva lor

Si, reactia poporului? Au parasit pe Dumnezeu sub pretextul ca e prea dur cu ei?
- si-a adus aminte de zilele stravechi

Neascultarea - iata la ce duce. Cand traim in chip firesc si Il intristam pe Duhul Sfant, iata unde ajungem. Unde este puterea astazi in adunari? De ce nu canta oamenii cu foc, plini de putere? Cate raspunsuri s-au dat si cate solutii pentru fiecare raspuns nu a numarat nimeni. Dar cand vom intelege odata ca problema este la noi, la atitudinea noastra, la viata noastra pe care (nu) o traim cu Dumnezeu? Cand realizam care este, de fapt, realitatea, ceea ce trebuie sa facem este sa ne aducem aminte de zilele stravechi. De multe ori Scriptura subliniaza aceasta singura solutie pentru starea deplorabila in care poporul lui Dumnezeu poate ajunge cand nu este ascultator de Dumnezeu. Sa ne amintim ce? Istoria? Sa alergam la Avraam? La sfintii din vechime? Unde sunt ei?

Iata aceasta rugaciune:

Priveşte din cer şi vezi, din locuinţa Ta cea sfântă şi slăvită: unde este râvna şi puterea Ta? Fiorul inimii Tale şi îndurările Tale nu se mai arată faţă de mine! Totuşi Tu eşti Tatăl nostru! Căci Avraam nu ne cunoaşte, şi Israel nu ştie cine suntem; dar Tu, Doamne, eşti Tatăl nostru, Tu, din veşnicie Te numeşti „Mântuitorul nostru”.

Expresia "nu se mai arata fata de mine" ar trebui sa clarifice - eu sunt problema, noi, fiecare. Nu mai simtim fiorul inimii lui Dumnezeu, nu mai vedem indurarile Sale fata de noi. La Dumnezeu este rezolvarea, numai El se numeste, din vesnicie, "Mantuitorul nostru". Sa ne intoarcem, asadar, la caile bune, pe care au umblat sfintii, sa umblam si noi cu Dumnezeu si sa Il cautam cu adevarat.

Niciun comentariu: