luni, 19 octombrie 2009

Cum sa stii cine este neevlavios in Biserica[1]

Epistola lui Iuda, fratele Domnului, este scrisa in parte pentru aceasta. O problema de abordat neaparat, pentru credinciosi, a fost aceasta, inca din vremea apostolilor - "s-au strecurat printre voi..." unii oameni, oameni neevlaviosi.

Inteleg ca acesti oameni se pot strecura in turma, cumva neobservati. Cum, nu stiu. Nici nu ni se dau detalii in acest sens in epistola. Sunt cateva in alte parti din Biblie, nu ma opresc inca aici.

Dar, desi au intrat neobservati, iata ca nu pot ramane ascunsi. Iuda ne da foarte multe detalii, in putine cuvinte, condensat, dar stufos, despre cum sunt acesti oameni, despre cum ii putem recunoaste.

Si, daca-i stim? Sa-i injosim, sa-i blestemam? Nu! Am fi ca ei... Noi avem de dus o lupta, a credintei. Putem pe unii sa-i smulgem din ghearele lor. Dar, mai presus de orice, credinciosii adevarati trebuie sa-si traiasca menirea.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faca un credincios, spune Iuda, este sa se lupte pentru credinta data sfintilor odata pentru totdeauna. Am scris despre aceasta, aratand despre ce credinta vorbeste Iuda.

A doua chemare-indemn a lui Iuda este aceasta: "aduceti-va aminte". Ce anume? De "vorbele vestite mai dinainte" de apostoli. La ce vorbe se refera Iuda, fiindca apostolii au lasat invataturi in multe domenii? Iata:

"Dar voi, preaiubiților, aduceți-vã aminte de vorbele vestite mai dinainte de apostolii Domnului nostru Isus Cristos. Cum vã spuneau cã în vremurile din urmã vor fi batjocoritori, care vor trãi dupã poftele lor nelegiuite. Ei sunt aceia care dau naștere la dezbinãri, oameni supuși poftelor firii, care n-au Duhul. (1:17-19)"


Apostolii au vorbit despre aceasta. Este important sa intelegem ca a fost una dintre invataturile apostolilor, de care vrem sa ne tinem. Iar, daca ei au vorbit despre aceasta, intr-o maniera in care bisericile isi puteau aminti (atunci), si astazi trebuie sa ne tinem in aceleasi invataturi. In toate.

De ce doreau apostolii sa se stie aceasta in biserici? De ce le-a descoperit Duhul Sfant apostolilor ce avea sa vina, in vremurile din urma? Sa intelegem bine - Iuda le scrie fratilor buni, preaiubitilor, celor chemati, iubiti si pastrati; apostolii au vestit acestea toate tot celor adevarat din biserici. Aceste invataturi nu sunt pentru cei neevlaviosi, nu sunt verdicte sau capete de acuzare, intr-un proces al valorilor. Sunt adevaruri oglinditoare, pentru ca preaiubitii, cei alesi, sa stie sa se apere (pe ei si pe altii, prinsi la mijloc) de astfel de oameni si situatiile create de ei.

Epistola lui Iuda pare scurta. Dar e, de fapt, foarte condensata. Contine foarte multe invataturi intr-o anumita directie/tema. Anumiti oameni, chiar din mijlocul fratietatii, sunt oameni neevlaviosi, "scrisi demult pentru osanda aceasta".

De aici mai intelegem un lucru. Demult, demult, Dumnezeu stia de ei. Ii are Dumnezeu in vedere. Ii pastreaza Dumnezeu pentru ziua judecatii, pentru ziua aceea mare si infricosata. Inca odata, iata ca Dumnezeu e in control, stiindu-i mai dinainte pe toti acestia, dar si soarta lor.

Niciun comentariu: