miercuri, 21 octombrie 2009

Cum sa stii cine este neevlavios in Biserica[4]

Totuşi oamenii aceştia, târâţi de visările lor, îşi pângăresc la fel trupul, nesocotesc stăpânirea şi batjocoresc dregătoriile.
Arhanghelul Mihail, când se împotrivea diavolului şi se certa cu el pentru trupul lui Moise, n-a îndrăznit să rostească împotriva lui o judecată de ocară, ci doar a zis: „Domnul să te mustre!” (Iuda 1: 8, 9)


Expresia "oamenii acestia" arata ca este vorba despre aceiasi de pana acum, definiti anterior ca "oameni neevlaviosi". De data aceasta, folosind o pilda din perioada vetero-testamentala, Iuda arata aceste trei trasaturi, ai acestor oameni:
- isi pangaresc la fel trupul;
- nesocotesc stapanirea;
- batjocoresc dregatoriile

Pangarirea trupului are de-a face cu pilda anterioara, cea cu Sodoma, Gomora si celelalte cetati. Expresia "la fel" ne sugereaza ca aceasta pangarire a trupului este:
- prin curvie;
- prin poftirea trupului altuia.

Am include aici faptele explicite, vizibile. Printre ele sunt si relatiile libidinoase pe care le expun tinerii fara pic de rusine prin parcuri, prin licee in vreo pauza; fara remuscari in mijlocul oamenilor, pe strada, sau ascunsi "dupa blocuri".

Poftirea trupului subliniaza intai o actiune care are loc in minte, in inima. Pacatul mintii este la fel de vinovat. Mintea pervertita va conduce omul in actiuni regretabile. Pofta pentru pornografie, pentru trupurile privite seara prin parcuri, pe strada... sunt toate rele si o viata traita sub aceste valori aduce cu sine o identitate a lipsei evlaviei din viata omului.

Chiar fotografiile pe care le pui pe net, saiturile vizitate, comentariile lasate pot arata calitatea evlaviei din viata ta. Este vremea ca aceste lucruri sa fie aratate ca atare, timpul cand sa ne alegem anturajul dupa valoarea lui si nu dupa contextul imediat sau impus (direct sau indirect).

Nu incuraja astfel de oameni fiind "prieten" virtual cu ei, promovandu-le lascivitatea pe paginile tale de internet etc.

Trupul crestinului este a lui Cristos, dincolo de toate. Trupul unei anumite femei este al sotului ei (si invers), fie ca e casatorita sau se va casatori candva in viitor.

Sub presiunea mass-media, esti poate alimentat de aceste valori gresite, canceroase. O solutie de aflat este sa cauti pe cineva pentru a marturisi pacatul tau si cu scopul precis de a te ajuta sa iesi din aceasta stare rea. Astfel de oameni isi pot dori sa iasa din starea lor, dar trebuie ajutati. Cat poti, implica-te, nu sta indiferent.

Nesocotirea stapanirilor se vede in atitudine. Modul in care cineva vorbeste cu stapanirea (dintr-un domeniu oarecare). Obarznicia fata de persoana pusa in autoritate este haina pe care o imbraca nesocotirea. Cand ti se atrage atentia cu privire la o fapta rea, raspunzi urat, te inversunezi si arunci inapoi cu bate innoroiate de cuvinte grele si usoare in acelasi timp, pline de acid si uscate de vreo valoare a frumusetii.

Indiferenta fata de autoritate, impotrivirea rea sunt nesocotiri a ei. Cine esti tu? Cine sunt ei? Vorbirea aceea plina de acuze fata de autoritate, in doi peri, aduce a nesocotire de autoritate. Si in biserici, dar si in societate. Poti nesocoti un pastor, un presbiter, un lider, un politist, un primar, un presedinte, un om de ordine, o randuiala stabilita. Direct, sau vorbind de rau.

Atunci cand cineva face astfel de lucruri, lasa-l sa vorbeasca pentru cine vrea sa-l asculta. Tu du-te si cauta ceva folositor, bun. Cred ca in Biserica, astfel de oameni trebuie opriti din a vorbi, indiferent cine sunt si cat de tare isi pot da volumul la gura.

Aici nu discutam daca cineva are dreptate, ci vorbim despre nesocotirea stapanirii care e rea. E a nesocoti stapanirea, un lucru rau, care nu trebuie sa fie printre credinciosi. Atentie la politica si la barfele nesimtite.

Nu este vorba doar de nesocotire, ci chiar de batjocorire. A nesocoti conduce la a vorbi de rau. Emisiunile cele mai cautate astazi la radio si TV sunt acelea unde se batjocoresc dregatoriile in diverse moduri. Batjocorirea vine in urma nesocotirii. Socotim ca fiind putin lucru o stapanire, o dregatorie si apoi o batjocorim. Acest mod de raportare este lipsit de evlavie. Cine face asa este un om neevlavios.

Indiferent cine este, un om care nesocoteste stapanirea si batjocoreste dregatoriile nu trebuie ascultat. Lasati-l sa vorbeasca - asta stie. Voi considerati stapanirile si vorbiti de bine dregatoriile. Binecuvantati si nu blestemati, ne invata Scriptura. Cand un caine rau te latra, nu latra si tu la el (zicea poetul Ioanid).

Mare atentie cu cine te insotesti, cu cine umbli, pe cine asculti. Cred ca alti frati nu sunt obligati sa auda astfel de lucruri si, daca poti, protejeaza-i de la aceasta. Nu cred ca neevlavia trebuie lasata sa vorbeasca in Biserici, la adunari generale sau alte intalniri. Pastor sau presbiter, diacon sau orice alt credincios - nimeni nu e chemat de Domnul la nesocotire si batjocorire...

Mai este o expresie importanta aici: "tarati de visarile lor". Ajung oamenii sa faca astfel de fapte lipsite de evlavie fiindca viseaza sa ajunga cineva, sa foloseasca rau trupul altuia etc.

Totul incepe in minte. In minte incepi sa poftesti trupul altuia, pentru ca ti l-ai dori pentru tine. Societatea e permisiva cu asta, chiar promoveaza astfel de valori negative, precare si nebune. Egoismul, egocentrismul, lasat liber in mintea ta, te apuca si te taraste spre fapte scarboase... In minte incepi sa-ti doresti pozitie, sa fi tu in locul conducerii. Dorinta de putere, aprecierea buna fata de tine insuti, egoismul si mandria, te apuca fiecare de cate un picior si te tarasc afara prin noroaiele vorbirii de rau, a nesocotirii si batjocoririi.

Mai bine sa-ti tarasti picioarele pe cararil neprihanirii, decat sa fii tarat prin noroaiele neevlaviei.

Arhanghelul Mihail nu a indraznit sa rosteasca o judecata de ocara asupra diavolului, fiindca avea o atitudine corecta fata de Dumnezeu. Toti stim soarta diavolului si stiu ca e pecetluita. Si totusi, nu s-a rostit asupra lui o judecata de ocara. Dar oameni care nu stiu soarta celor cu care vorbesc, au curajul sa-i denigreze, sa-i vorbeasca de rau, sa-i murdareasca in ochii altora... Iata-i pe cei neevlaviosi, iata-i cum se arata singuri. Feriti-va de oamenii acestia, va vor murdari cugetul curat. "Pastreaza credinta si un cuget curat, pe care unii l-au pierdut si au cazut din credinta"...

Niciun comentariu: