sâmbătă, 5 decembrie 2009

Caderea in ritual - Iosif Ton

Citesc o noua carte - Caderea in ritual. Am comandat-o imediat dupa ce am citit titlul si promisiunile cuprinsului. Este o carte deosebita, care nu se adreseaza neaparat celor obisnuiti cu Biblia, dar si lor.

Autorul pleaca de la o scurta prezentare a problemei ascunderii luminii Evangheliei sub obrocul unei limbi straine si al unui ritual impus cu forta - trecerea Romaniei spre ritul bizantin (de la cel latin) si grecizarea Bisericii. Autorul se bazeaza pe informatii provenite de la istorici romani de seama, multi dintre ei ortodocsi.

Apoi, cu rabdare, ni se prezinta evolutia gandirii concepute in Iluminism, cu privire la religie. Autorul foloseste dovezi din domeniul etonologiei pentru a arata cum s-au format parerile si teoriile despre provenienta religiei. Este o calatorie interesanta si edificatoare prin teoriile fetisului, animismului, totemismului (incluzandu-l aici si pe cel freudian).

Autorul arata apoi cum aceste teorii nu s-au constituit pe observatii luate pe teren, ci "din fotoliu". De curand, cercetari amanuntite au aratat ca popoarele stravechi au avut o religie monoteista, nicidecum legata de aspectele totemismului atat de mult adulat in era moderna.

Sunt foarte multe dovezi prezentate. Invitatia care urmeaza este aceea de a considera insemnatatea existentei Dumnezeului Creator in crestinism, asa cum ni-L prezinta Biblia, dar si in opozitie cu Satan. Alte surse folosite sunt traditiile descoperite in anumite popoare stravechi, de pe mai multe continente. Acestea din urma sunt intr-o remarcabila concordanta cu relatarile biblice despre antropologie/antropogonie si cosmogonie.

Suntem deja la jumatatea cartii. Sper ca v-am trezit dorinta de a o citi. Eu cred ca se merita.

Iata si randurile de pe coperta:

Crestinismul pe care l-a intemeiat Domnul Isus Cristos este o relatie personala cu Dumnezeu, in care omul se supune voii lui Dumnezeu. In ritualism, in schimb, exista asteptarea ca Dumnezeu sa Se supuna voii omului. De la crestinismul care era o relatie spirituala cu Dumnezeu, in cadrul caruia omul cunoaste si face voia lui Dumnezeu, s-a cazut la credinta ca prin diferite ritualuri Dumnezeu poate fi determinat sa faca ce vrem noi.

Cum s-a petrecut lucrul acesta? Care sunt consecintele acestei caderi? Cum ne putem intoarce la ceea ce ne-a invatat Domnul Isus Cristos? Cartea aceasta ofera o succinta istorie a credintelor pagane, antice si crestine, a caderii crestinismului in ritualism, a respingerii ritualismului de catre Reforma Protestanta, precum si o analiza a gandirii romanesti si o argumentare a nevoii unei reforme in natiunea noastra.




O gasiti la Editura Cartea Crestina.

De asemenea, un alt articol despre aceasta carte il puteti citi aici.

O recenzie a lui Daniel Farcas, aici.

Daca o cititi, sa va foloseasca. Mult har!

Niciun comentariu: