vineri, 18 decembrie 2009

Despre cum sa reactioneze cei sfinti la realitatea prezentei celor neevlaviosi in Biserici[5]

Dar voi, preaiubiţilor, zidiţi-vă sufleteşte pe credinţa voastră preasfântă, rugaţi-vă prin Duhul Sfânt, ţineţi-vă în dragostea lui Dumnezeu şi aşteptaţi îndurarea Domnului nostru Isus Cristos pentru viaţa veşnică.
(Iuda 1:20-21)



Rugati-va prin Duhul Sfant

In fata realitatii prezentei celor neevlaviosi in Biserici, Iuda ne indeamna (si Dumnezeu, prin el) sa ne zidim, in primul rand, sufleteste, pe credinta noastra preasfanta. Care credinta? Aceea data sfintilor, odata pentru totdeauna. Invataturile adevarului, sau dreptarul invataturilor sanatoase. Noul Legamant (Noul Testament) este o culegere de texte cu privire la viata lui Cristos, faptele Sale, alese in asa fel incat noi sa putem sa putem crede, iar crezand sa avem viata. Alese pentru a cunoaste temeinicia invataturilor. Scrise pentru cunostinta noastra, peste care au venit vremurile sfarsitului. Precum si altele necesare vietii crestine, importante in egala masura, dar fiecare la locul ei. Toate acestea ne descopera credinta aceasta data sfintilor odata pentru totdeauna.

Apoi, pe langa Cuvantul lui Dumnezeu (Noului Testament i se adauga si Vechiul), Dumnezeu a randuit ca in dispensatia Bisericii sa trimita pe Mijlocitorul, Paracletul - Duhul Sfant, al Adevarului. Fiindca adevarul a fost revelat, Duhul Sfant al adevarului este Cel care pastreaza adevarul in vietile noastre.

In Romani 8 aflam ca Duhul Sfant se roaga pentru noi cu suspine negraite.

Invatam ca Duhul Sfant este Cel prin care Dumnezeu lucreaza zidirea Bisericii Sale universale si locale. De asemenea, Duhul Sfant lucreaza in noi chipul lui Cristos, care este al lui Dumnezeu, maturizarea conforma cu invataturile si cu puterea lui Dumnezeu la lucru.

Tot Duhul ne da indemnuri spre viata, ca sa nu ascultam de firea pamanteasca si sa murim.

Duhul Sfant este Cel prin care Dumnezeu da daruri oamenilor, acele daruri spirituale spre edificarea Bisericii si implinirea planului suveran al lui Dumnezeu (istoric, individual, eclesial etc).

Prin Duhul Sfant, noi ne putem ruga lui Dumnezeu. Aceasta este partea la care apeleaza Iuda, dupa ce ne arata importanta edificarii spirituale prin Scriptura (credinta).

Aceasta trebuie sa fie o traire, o practicare. Trebuie sa ne rugam. Dar, prin Duhul Sfant. Ea implica partasia cu Dumnezeu, prin Duhul. Cand ne rugam prin Duhul nu putem sa o facem daca viata noastra contrazice faptul ca Duhul ar lucra in viata noastra. Nu putem sa traim ca si cum nu am avea roadele Duhului si sa ne rugam prin Duhul.

Ne ramane sa traim prin Duhul, ca sa ne putem ruga prin Duhul. Ne rugam prin Duhul Scripturilor, cand ne rugam in conformitate cu acestea. Sa ne rugam, fratilor, sa facem tot mai mult timp in viata noastra pentru rugaciune.

Iata ce arma puternica, dar greu de aflat in vremea noastra - rugaciunea prin Duhul Sfant. Intalnirile noastre trebuie sa se constituie si pe rugaciune. Intalnirile Bisericii, dar si intalnirile de tineret, pe grupe mici sau in alte organizari.

Rugaciunea sa fie dupa invataturile Domnului:
- pentru vrajmasii nostri si pentru cei ce ne prigonesc (in contextul epistolei, chiar pentru cei neevlaviosi, o rugaciune pozitiva pentru ei) - Matei 5: 44;
- Tatalui, care vede in ascuns si care rasplateste - Matei 6: 5 - 7;
- cum ne-a invatat Mantuitorul - Matei 6;
- veghind, ca sa nu cadem in ispita si nu stim cand v-a veni vremea plecarii - Matei 26: 41;
- iertand oricui ne-a gresit, ca sa fim si noi iertati - Matei 11: 25;
- pentru cei ce se poarta rau cu noi, binecuvantandu-ne blestematorii - Luca 6: 28

Iata cateva versete lamuritoare:

(Rom 8:26) Şi tot astfel şi Duhul ne ajută în slăbiciunea noastră: căci nu ştim cum trebuie să ne rugăm. Dar însuşi Duhul mijloceşte pentru noi cu suspine negrăite.


(Eph 6:18) Faceţi în toată vremea, prin Duhul, tot felul de rugăciuni şi cereri. Vegheaţi la aceasta, cu toată stăruinţa, şi rugăciune pentru toţi sfinţii


(Col 1:9) De aceea şi noi, din ziua când am auzit aceste lucruri, nu încetăm să ne rugăm pentru voi şi să cerem să vă umpleţi de cunoştinţa voii Lui, în orice fel de înţelepciune şi pricepere duhovnicească;


(Col 4:3) Rugaţi-vă totodată şi pentru noi, ca Dumnezeu să ne deschidă o uşă pentru Cuvânt, ca să putem vesti taina lui Hristos, pentru care, iată, mă găsesc în lanţuri:


(2Tes 1:11) De aceea ne rugăm necurmat pentru voi, ca Dumnezeul nostru să vă găsească vrednici de chemarea Lui şi să împlinească în voi, cu putere, orice dorinţă de bunătate şi orice lucrare izvorâtă din credinţă,


(1Cor 14:15) Ce este de făcut atunci? Mă voi ruga cu duhul, dar mă voi ruga şi cu mintea; voi cânta cu duhul, dar voi cânta şi cu mintea.


(1Tes 5:17) Rugaţi-vă neîncetat.

Niciun comentariu: