luni, 28 decembrie 2009

Ce ne aduce anul nou - Rosh Hashanah sau viata noua



Iata ce se spune despre sarbatoarea Anului Nou la evrei, pe un sait:

Rosh Hashanah (30 septembrie 2000/ Tishrei 1-2) este anul nou evreiesc. Spre deosebire de celelalte sarbatori evreiesti, Rosh Hashanah este de natura foarte personala. Multe sarbatori evreiesti celebreaza sau comemoreaza evenimente care au afectat poporul evreu la nivel national. In timpul acestei sarbatori, evreii trebuie sa reflecteze asupra experientelor din anul precedent si sa-si evalueze in mod scrupulos actiunile - bune si rele. Rosh Hashanah este un moment in care trebuie sa-ti reevaluezi viata, atat din punct de vedere etic cat si religios, sa te rogi lui Dumnezeu pentru iertarea faptelor rele din trecut si sa te obligi sa te schimbi in bine in anul nou care abia incepe. Rosh Hashanah trebuie sa fie sarbatorita intr-un spirit de optimism. Se mananca lucruri dulci care sa simbolizeze dorintele noastre pentru un an nou bun si dulce. Cele o suta de sunete impresionante produse de suflatul din shofar (corn de berbec) in fiecare din cele doua zile de Rosh Hashanah sunt destinate sa ne "trezeasca" in mod simbolic, ca sa putem reflecta si deveni mai buni.


Doar ce intra in noul an cu speranta de mai bine, la cateva zile, iata o alta sarbatoare tinuta de evrei: Yom Chipur. In 2009 anul nou a fost pe 18-20 Septembrie, iar Ziua Ispasirii pe 27-28, aceeasi luna. Si, in ziua aceasta, Ziua Ispasirii, trebuiau aduse jertfe speciale pentru ispasire. Suntem intr-un an nou, dar, aducerea aminte a pacatului ramane in picioare, pentru ca anul trecut nu a reusit sa aduca cu el iertarea de pacate.

Citim despre aceasta zi in Exod 30,10; Levitic 23,27-31 şi 25,9; Numeri 29,7-11. An de an, aceeasi sarbatoare. Iata asteptarea plina de speranta a noului an aduce, in fiecare an, dupa cateva zile doar, recunoasterea incapacitatii omului, a realitatii robiei fata de pacat si nevoia pocaintei si a jertfei pentru vina.

Sa citim acum un pasaj din cartea Evrei, care sa ne atraga atentia asupra a ceva mai inalt decat atat:

"In adevar, Legea, care are umbra bunurilor viitoare, nu infatisarea adevarata a lucrurilor, nu poate niciodata, prin aceleasi jertfe, care se aduc neincetat in fiecare an, sa faca desavarsiti pe cei ce se apropie. Altfel, nu ar fi incetat ele oare sa fie aduse, daca cei ce le aduceau, fiind curatiti odata, n-ar mai fi trebuit sa mai aiba cunostinta de pacate? Dar aducerea aminte a pacatelor este innoita din an in an, tocmai prin aceste jertfe; caci este cu neputinta ca sangele taurilor si al tapilor sa stearga pacatele." (Evrei 10: 1 - 4)



Ce vreau sa zic? Iata:
- ce folos un an nou cu bucurie si speranta, daca problema pacatului nu e rezolvata?
- ce folos sa sper la mai bine, daca stiu ca mai bine nu va fi?
- ce folos ca-mi doresc un an mai bun, daca stiu ca voi fi la fel de pacatos in el?

De fapt, anul nou trebuie sa ne aduca o viata noua. Si aceasta se poate. Numai in Isus Cristos. Caci, Cristos Singur S-a adus ca jertfa pentru pacatele omului, in asa fel incat nu mai este nevoie de o alta jertfa, primind o mantuire vesnica. A intra in Cristos inseamna a serba anul nou fara teama aducerii aminte a pacatelor. Cristos este jertfa care, fiind adusa, ne aduce eliberare de sub puterea pacatului odata pentru totdeauna.

Cum mi-as dori sa-ti sarbatoresti ziua de Anul Nou:

"Si, dupa cum oamenilor le este randuit sa moara o singura data, iar dupa aceea vine judecata, tot asa, Cristos, dupa ce S-a adus ca jertfa o singura data, ca sa poarte pacatele multora, Se va arata a doua oara, nu in vederea pacatului, ca sa aduca mantuirea celor ce-L asteapta" (Evrei 9: 27, 28)


La ce te astepti dupa anul nou? Te vei intoarce la obiceiul vechi, sau va fi o noua perspectiva in nadejdea revenirii lui Cristos ca sa-ti aduca mantuirea, pentru ca-L astepti?

Cristos, Isus, este acea jertfa adusa lui Dumnezeu, care nu mai trebuie repetata, pentru ca a fost desavarsita, deplina. In aceasta jertfire a lui Cristos, putem noi, oamenii sa avem iertarea de pacate, pentru totdeauna. Odata ce suntem iertati de Cristos, pacatele noastre nu mai sunt, daca ramanem in El pana la sfarsit.

Mi-L doresc pe Cristos, de Anul Nou, caci fara El, nu exista nicio perspectiva a ceea ce urmeaza. Impreuna cu El... ei bine... va doresc tuturor la o mai mare sfintire in transformarea in chipul lui Dumnezeu, randuit in Cristos. Sa nu uitam: Cristos in noi - nadejdea slavei!

Niciun comentariu: