miercuri, 25 noiembrie 2009

Baptistii, fondurile de la stat si parasirea valorilor

Marturisirea de credinta a cultului crestin baptist contine viziunea crestinilor baptisti din Romania, cu privire la modul in care se vor realiza cladirile construite de ei pentru activitatea cultica, in sensul provenientei fondurilor:

Noi credem si marturisim ca, potrivit cu invatatura Sfintei Scripturi si practica primilor crestini, membrii Bisericii sunt datori, in chip moral, sa contribuie din bunurile lor pamantesti de buna voie si dupa putinta la sustinerea cauzei Evangheliei.
...
3. Construirea de locasuri de inchinaciune.
Exod 35:21 "Toti cei cu tragere de inima si bunavointa au venit si au adus prinos Domnului pentru lucrarea cortului…" 1 Cron.29:1,9 "…lucrarea este insemnata, caci casa aceasta nu este pentru om, ci pentru Dumnezeu. Poporul s-a bucurat de darurile de buna voie, caci le dadeau cu draga inima Domnului…" Ezra 2:68,69"…au adus daruri de buna voie pentru Casa lui Dumnezeu…au dat la visteria lucrarii, dupa mijloacele lor…"



De ce conteaza? Pentru ca, de curand, in Consiliul Uniunii s-a votat primirea de fonduri de la stat pentru "acceptare de fonduri pentru proiecte sociale, culturale, educationale si repratii si constructii de biserici". Deci si constructii de biserici si/sau repararea acestora (intretinerea lor). Pentru ca unele biserici deja au cerut astfel de fonduri si au primit. Pentru ca exista comunitati in tara unde majoritatea pastorilor sunt de acord, deja, cu o asemenea practica.

Devine o problema de incalcare a crezului propriu. Incepe cu o interpretarea data statutului. Se impune, apoi, o reconsiderarea a marturisirii de credinta, precum si o refacere a statutului, nu? De asemenea, o armonizare teologica si practica. O mare parte din istorie ar trebui uitata, daca nu vrem sa ne schimba si numele.

In principiu, consider ca biserica din care fac parte este adanc afectata de tot ceea ce se intampla la nivel de tara. Sunt erori deosebit de grave, acelea care se petrec.

Cred ca este normal sa se publice o lista cu toate bisericile care au cerut fonduri de la stat. Apoi, o lista cu modul in care comunitatile din tara privesc problema. Apoi, o lista cu voturile din CU.

E de parcurs si istoricul modului in care baptismul contemporan s-a raportat la problema de fata, pentru a avea o imagine a evolutiei lucrurilor. Acestea toate, pentru a avea o imagine de ansamblu cat mai clara.

Dar, problema pleaca de la parasirea valorilor, de la o schimbare a teologiei, de la existenta unui factor de schimbare chiar in fruntea bisericilor. Suntem pusi fata in fata cu dorinte de avutie, nu ne mai ajung fondurile proprii si cersim statului. Intre timp, la orele de rugaciune e tot mai gol, atmosfera intalnirilor este tot mai saraca. Hainele se schimba, la fel si atitudinile, iar postul si rugaciunea nu mai sunt de cautat. Chiar nu mai gasesti nimic relevant in ele, in contextul de fata. Se recunoaste deschis. Unii, disperati, incearca alte forme, alte curti... Casa se prabuseste si noi incercam sa vopsim culoare noua peste crapaturile tot mai adanci.

Dar nu vrem sa ne parasim, totusi, valorile. Mai degraba, sa ne intoarcem la ele. Astfel ca, avem tot dreptul sa ne prezentam dezaprobarea unor asemenea actiuni. Suntem crestini si inca ne guvernam vietile bazandu-ne pe Scriptura. Biserica sa fie lasata in oranduirea Domnului, separata de orice este de aici de jos. De lume, de stat, de putere, de bogatii...

Niciun comentariu: