vineri, 6 noiembrie 2009

Despre cultul icoanelor[6] - ce poate rezulta cand biserica se culca cu statul

Imparateasa Irina a facut totul pentru introducerea icoanelor in biserici. La fel cum a facut totul pentru a ramane singura pe tron. A fost "nevoita" chiar sa-si exileze fiul, dupa ce i-a scos ochii. El era regent pe atunci.

O perioada in care sinoadele se convocau sa ia hotarari deja luate, pe cand politica permitea aceasta. Daca vroia imparatul ceva, facea posibil politic, apoi convoca sinodul si rezultatul era ce urmarea el, desigur.

Probabil ca luptele iconoclaste au durat atat de mult, pentru ca generatiile care se impotriveau icoanele sa dispara. Generatiile noi s-au nascut in aceste lupte si le-au privit de la egal la egal. Urmatoarele generatii s-au nascut sub existenta icoanelor. Doar nu vor face ei rascoala... Si iata-ne astazi. Apoi, mai este si problema banilor si castigului din picturi.

Iata partea a 6-a a documentarului:

2 comentarii:

Anonim spunea...

Povesti ptr tine care te bazezi doar pe Biblie si nu vrei sa recunosti alte scrieri si fapte istorice .

Alexandru spunea...

Si tu, domnule anonim, esti...

Vorbesti de istorie, realitate - ce-ai zice sa-ti publici identitatea cand spui acestea?

Dar, se admite si anonim. Numai sa fie un raspuns la argument, cu argument.

Spui ca unii cred doar Biblia. Nu e asa. E cu totul alta discutie despre diferenta dintre Biblie si istorie (de exemplu). Problema este atunci cand Biblia intra in contradictie cu ce se zice ca ar fi istorie, sau experienta persoanala. La acest nivel se poarta discutia in documentare si pe acest blog (in subiectele vizate si de domnia ta).