miercuri, 11 noiembrie 2009

Cum sa stii cine nu este evlavios in Biserica[10]

Sunt nişte stânci ascunse la mesele voastre de dragoste, unde se ospătează fără ruşine împreună cu voi şi se îndoapă de-a binelea; nişte nori fără apă, mânaţi încoace şi încolo de vânturi, nişte pomi tomnatici fără rod, de două ori morţi, dezrădăcinaţi; nişte valuri înfuriate ale mării, care îşi spumegă ruşinile lor; nişte stele rătăcitoare, cărora le este păstrată negura întunericului pentru vecie.
(Jud 1:12-13)



Despre "stele ratacitoare".

Stele sunt folosite in Scriptura de multe ori in sens pozitiv. Stelele au un important rol pe cer, in timpul noptii, pentru orientarea oamenilor. Folosindu-le, cineva ar putea scapa de ratacire, sau ar ajunge mai repede la destinatie, poate pe drumul cel mai scurt.

Dar, Iuda vorbeste despre niste stele ratacitoare. Acestea nu pot fi folosite de oameni fiindca pur si simplu ratacesc. Ele insele nu au o directie, un scop, un loc al lor. Ci, ratacesc. Nu folosesc nimanui. E de reflectat la viata noastra, daca suntem folositori, in sensul valorilor lui Dumnezeu, altor oameni, semeni, frati, prieteni. Si cum putem imbunatati ceea ce facem pentru a arata mai mult spre Dumnezeu si caile Sale.

Din nou se subliniaza ideea instabilitatii in a cunoaste si a face voia Domnului. Lipsa maturitatii. Dar, mai mult decat atat, ratacirea acestor "stele" nu ajuta nimanui, nu aduce niciun rezultat. Ca, nu se naste nimeni perfect si toti invata, mai gresesc, uneori idica gresit... dar se redreseaza. Cei neevlaviosi sunt niste stele ratacitoare, nefolositoare.

Pentru aceste stele ratacitoare este pastrata negura intunericului pentru totdeauna. Exista o judecata si pedeapsa este deja specificata. Mai ramane de vazut CINE ajunge sa primeasca aceasta pedeapsa grozava. Negura intunericului.

Metaforele acestea sunt folosite pentru a se sublinia faptul ca cei neevlaviosi vor fi pedepsiti de Dumnezeu. Nu noi suntem chemati s-o facem. Ceea ce fiecare credincios ar trebui sa inteleaga este sa se departeze de astfel de oameni. Ce sa cauti tu cu o stea ratacitoare. Daca te insotesti cu un asemenea om, umblii pe caile sale, care sunt ratacitoare. Se numeste ca esti un ratacit, un ratacitor. Nimeni nu-si doreste aceasta daca intelege chemarea cereasca si si-a ales pentru el sa urmeze calea neprihanirii spre Dumnezeu.

Oameni fara scop in Biserica. Oameni care fac ceva, totusi: ratacesc. Lipsa stabilitatii in implicare. Nehotarare si lipsa unui scop si a chibzuirii lui. Ce fel de frate esti? Evalueaza-te, Scriptura ne cheama: "pe voi insiva incercati-va... daca sunteti in credinta!"

De remarcat: daca activez nu inseamna ca sunt un crestin adevarat, dar daca spun ca sunt un bun crestin si nu lucrez nimic e doar o vorba racitoare-de-gura-degeaba. In ceea ce facem ne autentificam si noi insine trebuie sa ne evaluam viata, daca stim care se vrea a fi sfarsitul vietii noastre inaintea lui Dumnezeu.

(Urmeaza o serie despre oamenii evlaviosi si ce trebuie sa faca ei, conform epistolei lui Iuda.)

Niciun comentariu: