"La Mislea, de pilda, muncind in biserica preschimbata in depozit, gaseste pe jos o Biblia, camufland-o in haine, si o duce in celula pentru colegele ei de detentie. Cartea sfanta va fi impartita pe fascicule si devorata spiritual, aducand nadejdea dorita; dupa prima lectura, vor urma comentariile si meditatiile. ... Ani de zile mai apoi, si dupa iesirea din inchisoare a Nicolei Valery Grossu, Biblia, impartita intr-o biblioteca mobila, respectiv in cele 66 de carti ale Vechiului si Noului Testament, va salva suflete si va da nadejde, inseninand detinutele." (Si cerul s-a umplut de sfinti..., Ruxandra Cesereanu, pag.537)
"Atitudinea noastra, a preotilor, era cea de disciplina si munca. Noi nu socoteam vinovati pe cei ce ne pazeau, chiar cand adaugau zel propriu in a ne chinui si amari viata. Consideram ca nu suntem robii lor, ci ai lui Dumnezeu. Oferindu-ne lui Dumnezeu suferintele, de la inceput, si in fiecare zi, cautam sa i le daruim curate, de bunavoie, nu cu impotrivire." (Ruxandra Cesereanu, citandu-l pe Ioan Ploscaru, preot inchis pentru credinta, pag. 540)
"Aceste discriminari trec dincolo de hotarele Orientului Mijlociu (cazul Malaeziei), unde crestinilor le este refuzat dreptul de a-l numi pe Dumnezeu 'Allah', desi cuvantul arab era folosit de crestini inainte de a fi intrebuintat de musulmani." (Didier Rance, pag. 546)
"Ecuatia fanaticilor hindusi este simpla: indian egal hindus, iar ceilalti nu au ce cauta in tara. Trebuie sa se converteasca ori sa plece. Violenta lor nu este cu nimic mai prejos decat a islamistilor. Incepand din 2009, in medie se numara cam trei atentate sau actiuni anticrestine pe saptamana, iar de cele mai multe ori autorii acestor crime nu sunt deranjati de politie. Dimpotriva, unii asasini au putut fi auziti pe la posturile locale de radio falindu-se cu ispravile lor anticrestine. Victimele sunt arse de vii, omorate in bataie in pogromuri; sunt atacate sedii episcopale, scoli, institutii catolice; au existat chiar si violuri colective in conventuri luate cu asalt sau ale unor fetite crestine. Astfel, la 15 mai 2011, in Orissa, Banita Pradhan, tanara crestina de 17 ani, a fost violata si apoi ucisa de niste militanti extremisti hindusi." (Didier Rance, pag. 550-551)
"Unii istorici si misiologi (David Barrett) ii dau dreptate si spun ca in secolul XX au fost omorati pentru credinta de doua ori mai multi crestini decat au murit la un loc pe tot parcursul celor nouasprezece veacuri anterioare! Acest scurt tur de orizont a aratat ca persecutia nu a incetat in prima zi a noului mileniu si a noului secol in care am intrat. Cel mult putem constata anumite deplasari de accent, cea mai evidenta fiind ca cele mai importante persecutii au loc astazi in tarile musulmane, nu in regimurile totalitare, precum sub comunism sau nazism." (Didier Rance, pag. 553)
"In sfarsit, daca secolul XX a fost, cum a spus pe drept cuvant Ioan Paul al II-lea, 'secolul martirilor' - si daca inceputul secolului nostru se indreapta in aceeasi directie, el da tot mai multe semne ca este si secolul iertarii si al iubirii dusmanilor martirilor. Or, tocmai aceasta este piatra de incercare a iubirii crestine, poate chiar a crestinismului insusi." (Didier Rance, pag. 554-555)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu