duminică, 11 martie 2012

Despre martiriu[6] - pe seama unor articole

"Papa Pius daduse o instructiune de caterisire a prelatilor catolici care colaborasera cu comunismul. S-a ajuns intr-o situatie in care practic nu mai avea cine sa conduca, pentru ca cei care nu colaborasera erau in inchisori sau murisera." (Si cerul s-a umplut de sfinti..., pag. 181, Romulus Rusan)

"Cand autoritatile au interzis definitiv accesul credinciosilor nehirotoniti la amvon, gruparea condusa de Caraman s-a concentrat pe 'ora biblica', un timp informal de invatatura in care fiecare se putea ridica, dupa citirea unui text, pentru a-l interpreta. Practic, Caraman predica... din banca... Documentele existente in arhive evidentiaza atat bucuria credinciosilor, cat si furia starnita autoritatilor de aceasta strategie. Aceasta cutuma a ajuns atat de raspandita in biserici, incat Departamentul Cultelor a avut nevoie de mult timp pentru a reusi eradicarea ei din Bisericile penticostale. Vasile Sandor, pastorul bisericii din str. Miulesti, avea sa fie suspendat pentru faptul ca nu a desfiintat 'ora biblica', permitand astfel continuarea acestei practici." (pag. 194-195, Vasilica Croitor)

"In seara zilei de 15 iulie 1963, Caraman s-a intalnit cu grupul de credinciosi penticostali la locuinta lui Nicolae Tudorache. Un motiv special al intalnirii era vizita unui credincios penticostal din nordul tarii, Ion Mihalas. In timp ce cantau si se rugau, Securitatea a descins in incapare, le-a ordonat sa ramana pe locuri si i-a fotografiat, astfel realizandu-se cateva dintre putinele imagini ce infatiseaza Biserica subterana din Romania. Pe masa, in centrul atentiei grupului, se afla Biblia, considerata de autoritati corp delict." (pag. 208, Vasilica Croitor)

"Notorietatea lui Caraman, atat in tara, cat si in strainatate, ii deranja pe conducatorii numiti de autoritati in cadrul cultului. Caraman oficia acte de cult, predica si tinea studii biblice oriunde calatorea in tara si, mai ales, raspandea ideea ca liderii oficiali erau compromisi. Nemultumita de cuvintele lui critice la adresa conducatorilor aserviti, Securitatea decide sa actioneze, venind in ajutorul protejatilor ei. In 1971, Caraman este arestat impreuna cu Cornel Mihai sub acuzatia de uzurpare de calitati oficiale. In fapt, adevaratul uzurpator era chiar Statul, care intervenea abuziv in problemele interne ale unei Biserici." (pag. 215, Vasilica Croitor)

"In anul 1979, cu ajutorul unei organizatii din Occident, Biblical education by Extension, in Romania s-a creat o scoala biblica ilegala. Manualele erau traduse si tiparite in Occident, cu ajutorul a douasprezece organizatii crestine de caritate sau misionare. Cursurile erau organizate in secret, participantii fiind atent selectati din cercuri de persoane de incredere. Instructorii erau profesori cu experienta care veneau ca turisti din Austria, in conditii de maxima conspirativitate. Acest veritabil seminar biblic clandestin era solutia cea mai potrivita pentru formarea de lucratori in Bisericile oficiale si in Biserica subterana. La aceste cursuri cu fundament biblic foarte solid au participat credinciosi din toate cultele neoprotestante din Romania." (pag. 218-219, Vasilica Croitor)

"In timp ce liderii oficiali se deziceau de cei intemnitati (negand existenta persecutiei din Romania atunci cand participau la congresele internationale), Biserica subterana trebuia sa poare de grija martirilor si familiilor lor... Caraman a comunicat in occident adevarata situatie din Romania, fiind o punte de legatura pentru ajutorarea Bisericii prigonite. In anii 1980, primul-ministru italian conditiona venirea la Bucuresti prin eliberarea lui Caraman din inchisoare. Avand legaturi cu Richard Wurmbrand inainte ca acesta sa fie intemnitat si deportat din Romania, Caraman a devenit unul dintre principalii oameni de lagatura ai organizatiei 'Vocea Martirilor'" (pag. 220-221, Vasilica Croitor)

Niciun comentariu: