luni, 27 octombrie 2008

Lupta spirituala: care pe care? [1]

"Imbracati-va cu armatura deplina a lui Dumnezeu, ca sa fiti in stare sa stati ferm impotriva stratagemelor diavolului. Caci lupta noastra nu este impotriva carnii si sangelui, ci impotriva stapanitorilor, impotriva puterilor, impotriva fortelor mondiale ale acestui intuneric, impotriva fotelor spirituale ale rautatii din locurile ceresti" (Efeseni 6: 11 - 12).


Acest articol a aparut recent in Los Angeles Times:

"Sub stindardul spiritual al 'luptei spirituale', un numar crescand de lideri crestini evanghelici si carismatici pregatesc atacuri pe scara larga asupra a ceea ce numesc ei puterile cosmice ale intunericului.

Fascinate de gandul ca Satan comanda o ierarhie de demoni teritoriali, unele societati misionare si pastori ai unor biserici mari pun la punct strategii de 'distrugere a fortaretelor' compuse din acele spirite rele care tin chipurile sub control orase si tari.

Unii sustinatori ai acesti miscari recent formate si inca in stare de dezvoltare afirma deja ca niste rugaciuni facute in acest scop au dus la incetarea blestemului Triunghiului Bermudelor, la anihilarea in 1987 in Oregon a lui Baghwan Shree Rajneesh, un guru adept al amorului liber, si, in timpul Jocurilor Olimpice de Vara de la Los Angeles din 1984, o scadere timp de doua saptamani a numarul ui infractiunilor, o atmosfera pasnica si sosele degajate.

Aceasta nu este scenariul unei continuari religioase a filmului Ghostbusters II, totusi scenariul aflat in desfasurare are intr-adevar o influenta legata de fictiune: interesul pentru lupta spirituala a fost sporit de doua romana cu mare succes la public din librariile crestine. This Pressent Darkness (Acest intuneric de acum) de Frank Peretti descrie lupta religioasa impotriva 'spiritelor teritoriale mobilizate pentru a pune stapanire pe un orasel'. Un al doilea roman de Peretti porneste de la o premisa similara.

Prof. C. Peter Wagner de la Seminarul Fuller, care a scris multe carti pe aceasta tema, a condus luni in Pasadena o intalnire 'la nivel inalt' avand ca tema lpta spirituala la nivel cosmic, avand ca participant 24 de barbati si femei, printre care un cuplu din Texas ce conduce o 'tabara de instructie pentru recruti in lupta spirituala'

In remarcile sale preliminare, Wagner a spus: 'Spiritul [Sfant] spune ceva bisericilor prin aceste carti [de Peretti], chiar daca sunt fictiune. Aceste carti sunt citite de oameni care n-ar citi niciodata cartile noastre...' Un motiv de precautie, a spus Wagner, este pericolul implicat: 'Daca nu stii ce faci, si putini... au expertiza necesara, Satan te va manca la micul dejun'."


[articol de John F. MacArthur, O reteta sigura pentru dezastru, Agape 2006, editia I 2007]

Niciun comentariu: